28 Mayıs 2024 Salı

Travel Artvin 00 : Artvin

 

.

TRAVEL ARTVİN 00: ARTVİN

.

GEZİ TARİHİ: 17 Mayıs 2024, Cuma.

Artvin' den Türkiye kıyı yürüyüşüne:

01 Ocak 2011' den beri hayalini kurup içimde yeşerttiğim 7.350 km. uzunluğunda planladığım Türkiye kıyı yürüyüşümün ilk noktasındayım. Hayatımın yarısından fazlasını uzun bir seyahate çıkmayı hayal etmekle geçirdim, geri kalan kısmını da bu seyahate niye çıkmadım diye diye esef etmekle geçirmektense, işte o zaman şimdi ilk adımı atma zamanı, başlasın Türkiye kıyı yürüyüşü.

16 Mayıs 2024, perşembe günü saat: 17,30' da Ankara' dan bindiğim Lüks Artvin Turizm otobüsüyle ertesi gün saat: 09.00' da Artvin otobüs terminaline indim. Kalacağım otele şehir içi minibüsleri ile gittim. Şehir teras şeklinde dağın yamacına kurulu, sırt çantası yüküyle çıkmak veya inmek biraz zor, hatta alışana kadar minibüsün içinde bile zorlanıyor insan. 

Otelde yaklaşık bir saat dinlendikten sonra yürüyerek şehir turuna çıktım. Çarşı içinden geçip Atabarı heykeli olan meydana kadar geldim. Halitpaşa camisi önünde boş bir tabureye oturdum, şehrin akışını şeklini, rengini seyrettim, sesini dinledim, kokusunu içime çektim. 13 yıl önce haritaya koyduğum ilk noktadaydım. 

Evet başlıyorum, yarından itibaren yürüyerek yola çıkıp 3 gün sonra Hopa' ya, oradan Sarp Sınır Kapısı' na ve sonrasında kıyıdan Türkiye sahil yürüyüşüne. Hazırlıklarım tamam, kahvaltılık biraz peynir, yemeklik barbunya pilaki ile ton balığı konservesi, meyve olarak elma, muz ve limon standartlarım. Şimdiye kadar yapmış olduğum tüm sırt çantalı yürüyüşlerimde bu standardımı hiç değiştirmedim, alışkanlık oldu galiba. 

Düne kadar yağmurlu olan havadan bugün eser yok, fakat yolun dışında her yer çamur, çadırımın altına 2 metrelik sera naylonu buldum, yüküm bir kilo daha arttı. Tek problem bu değil, bir de çadır için 2 metrelik düz bir alan bulmam lazım, bunu yolda göreceğiz. Sırt çantam standart 13 kg. Yiyecek ve içecekleri yüklediğim zaman yaklaşık 18 kg. oluyor, yürüyüş için zor bir ağırlık. Bundan sonra yükümü azaltmaya çalışmalıyım. 

Şimdilik hazırım. 

Artvin:

Türkiye' nin doğusunda ve kuzeyinde ama ülkenin batıya açılan yeşil yüzü. Güler yüzlü cana yakın yardımsever insanları aynı zamanda Atatürk sever de. Ilık ve ılıman iklimiyle yılın her mevsimi aldığı bol yağmur ile bereketli topraklarda zeytinden fındığa, çaydan sebzeye birçok ürün yetişmekte.

Atatepe' den Artvin.

.

Artvin' den Çoruh vadisi.

Seyitler.

Çoruh vadisi.

Çarşı içinde Atatürk takı:

Uygarlığın temelinde ağaç, çiçek ve yeşillik bulunmaktadır.

.

Atabarı heykeli.

.

.

Çarşı içinden Atatepe.

.

Atatepe yolu.

Fındıklar çiçekte.

Artvin Bilim ve Sanat Merkezi.

.

Ethem Aksoy tarafından Bekir ve Hayriye Karaben anıları için yaptırılmıştır.

Atatepe girişi.

Atatepe:

Atatürk' ün Büyük Taarruz sabahı Kocatepe' de yürüyüşünü simgeleyen dünyanın en büyük Atatürk heykeli, Sıtkı Kahvecioğlu tarafından yaptırılıp Artvin halkına hediye edilmiştir.

Heykelin altı sosyal tesis.

Sosyal tesis içi.

Artvin çarşısı.

Çarşıya açılan bazı sokaklar yürüyen merdivenli.

Belediye önü Atapark.

Artvin Belediyesi.

Berta Doğal Şarküteri.

.

Berta Şarküteri Artvin çarşısında eski usul çalışan çarşı dükkanı. Sahibi İsmail Keskin, içten samimi bir esnaf. Yöresel peynirleri tattırdığı kadar tanıttı da. Çoğu benim damak zevkime göre değil, en kokusuz olan bir çeşitten 200 gr. kadar aldım. İsmail abi Artvin tanıtım hediyesi olsun deyiverdi. Üç günlük kahvaltım bu peynirle.

.

Cadde üzerinde aşağı doğru inerken karşıma 2. Cadde Cafe Bar çıktı, akşam yemeğine kadar dinlenme burada.

.

Yürürken bu anı hatırlayacağım.

Artvin Valiliği.

Biraz daha aşağı inince Efkar Restorant.

Efkar Restorant eski usul meyhane, 2. katta kahvehane bozması gibi görünse de akşamcı erkek muhabbetinin koyu olduğu bir yer. Basit menüsü ve standart mezeleriyle günün keyfini çıkarıp yarınki yürüyüşe hazırlanıyorum.

.

.

.

.

Günün menüsü: Alabalık, barbunya pilaki, yoğurtlu kızartma, peynir.

.

.

.

.

.

Bu gezinin yolcusu: Artvin Atatepe' de.

.

.

.

.

.

@bygölgegezgin

3 yorum:

  1. Dostum azmine Doğa sevgine ve yaşam tarzına saygı duyuyorum önünde düğmelerimi ilikliyorum

    YanıtlaSil
  2. 👏Tebrikler ayagina kuvvet

    YanıtlaSil
  3. Kardeşim merhaba tek kelime ile enfes ve harika güzellikleri bizlerle paylaştın. Ankaranin beton ve stres dolu yaşamından alıp doga anamızla sardın ve sarmaladın. Teşekkür ederim sağlık dolu günler dilerim. Metin Arslan

    YanıtlaSil