.
TRAVEL DÜZCE 03: DÜZCE KONURALP MÜZESİ
.
GEZİ TARİHİ: 04 Aralık 2023, Pazar.
Konuralp Müzesi:
Konuralp ( Prusias Pros Hypios ) antik kentinin de içinde bulunduğu bölge Herodot, Xenophon ve Strabon gibi antik çağ yazarlarına göre MÖ. 1200 - 700 yılları arasında Trakyalı halkların yurdu olarak anılır. MÖ. 1000 yılının ilk yarısında Hypios dağının güney yamacında Hypios çayı ( Melen çayı ) yakınlarında bir tepe üzerinde kurulan kent, çaydan dolayı Hypia, sonraki dönemlerde Kieros olarak anıldığı bilinmektedir. Antik Çağ yazarlarından Memnon Prusias ( MÖ. 237-192) Kieros kentini zapt ederek Herakleialılar' dan alır ve kentin adını Prusias olarak değiştirir. Aynı adı taşıyan diğer şehirlerden ayırt etmek için Prusias Pros Hypios ( Hypios önündeki Prusias ) denilmiştir.
MÖ. 326 yılında babası Bas' ın yerine geçen 1. Zipoites 297 yılında kral ünvanını alan ilk Bithynia kralıdır. Kuzey sınırı Karadeniz, doğu sınırını Filyos çayı , batı sınırını Orhaneli çayı ve güney sınırını antik Phrygia Epictetus' un oluşturduğu Bithynia krallığı son kral IV. Nikomedes' in vasiyeti üzerine MÖ. 74 yılında Roma İmparatorluğuna bağlanır. Yeni dönemde Roma kültürünün etkisinde kalarak Prusias ad Hypium adını alan kentte yoğun imar faaliyetlerine girişilerek kent merkezinde sosyal yapılar oluşturulmuş ve sanat eserleriyle süslenmiştir.
Antik kente ait eserlerin korunmasını sağlamak ve sergilemek amacıyla 1977 yılında inşaatına başlanan bina 1922 yılında tamamlanır ve 1994 yılında eserler sergilenmeye başlar. 1931 yılında Düzce konuralp beldesinde bulunup İstanbul Arkeoloji Müzesi' ne götürülen ve orada teşhir edilen Tykhe heykeli en kıymetli eserlerdendir.
Tykhe Heykeli:
Konuralp ( Prusias Pros Hypios ) antik kentinde bulunan birçok heykel çok önceden il dışına götürülmüş ve gittikleri müzelerde sergilenmektedir. Bunların en önemlisi replikası bu salonda sergilen ve aslı İstanbul Arkeoloji Müesi' nde bulunan Tykhe heykelidir. Orjinali MÖ. 4. yüzyıla ait olan bir eserin MS. 2. yüzyılda yapılmış bir kopyasıdır. Yani bu heykel kopyanın da kopyasıdır.
Zengin bir süslemeye sahip kader, şans ve başarı tanrıçası Tykhe' nin başının üzerindeki zeytin yapraklarıyla süslü şehir surunu temsil eden bir taç vardır. Sol kolunda çeşitli meyvelerle dolu bir bereket boynuzu ile zenginliğin simgesi olan Plutos isminde bir çocuk taşır.
Tykhe heykelinin bugünkü versiyonu.
Müzeye yeni getirilmiş teşhire hazırlanan heykel.
Helenistik dönem eserleri.
Cam kaplar.
Toprak eserler.
Bir heykelin ayak parmakları.
Mızrak ve ok uçları.
Bileklik ve iğneler.
Takılar.
Takılar ve aynalar.
Bizans sikkeleri.
Roma sikkeleri.
Amforalar.
Kandiller.
Mataralar.
Geleneksel kültürün sergilendiği etnografya salonu.
Kılıç, tüfek ve şamdanlar.
Hamam kültürü.
Oya ve işlemeler.
Bindallı.
Tüfek ve kılıçlar.
Çeşitli aksesuarlar.
Çanakkale seramikleri.
Tartı aletleri.
Bahçede sergilenen eserler.
.
Lahit / Sarcophagus:
Müze bahçesindeki eserlerin en görkemlilerinden biridir. Mermerden yapılmış olup MS. 1. yüzyıla tarihlenen büyük lahittir. Bu lahit, 1937 yılında Konuralp' in batısında nekropolün ( antik mezarlık ) bulunduğu Tepecik' te bulunmuştur.
Lahitin uzun yüzüne kabartma olarak öküz başlarının taşıdığı çelenkler işlenmiştir. Bunların ortasında yazıtsız bir "tabula ansata" görülür. Lahitin alt kısmına çeşitli hayvanlar resmedilmiştir: domuz, aslan, kartal, balıkçı kuşu.
Lahit süsleme figürü.
Domuz.
Aslan.
Kartal.
Balıkçı kuşu.
.
.
.
.
.
.
.
Suskunların taşları: müze bahçesinde.
.
.
.
.
.
Bu gezinin yolcusu: Konuralp Müzesi' nde.
.
.
.
.
.
@bygölgegezgin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder