TRAVEL ANKARA 062 :
ÇUBUK TURŞU VE KÜLTÜR FESTİVALİ
.
GEZİ TARİHİ: 17 Eylül 2011, Cumartesi.
ULUSLAR ARASI ÇUBUK TURŞU VE KÜLTÜR FESTİVALİ
Festival tarih olarak turşunun
hazırlandığı dönem olan Eylül ayında yapılmaktadır. Turşu Türk halk
mutfağının vazgeçilmez unsurlarından ve eski çağlardan beri kullanıla
gelen ve bozkır kültürünün gıda saklama yöntemlerindedir.
Çubuk turşusunun tarihi, Çubuk’ta ilk olarak ilçe merkezine 2 km uzaklıkta olan Aşağı Çavundur Köyü sakinlerinden, Ankara Kızılay’da balıkçılık yapan Feyzullah Gül’ün Rum olan bir dükkân komşusunun tavsiyesi üzerine köyde salatalık yetiştirmeye ve turşu üretimine başlar. Çengelköy bademi denilen salatalıkları yetiştirerek turşu ticaretine başlar ve tüm köyü de teşvik eder.
Çubuk turşusunun tarihi, Çubuk’ta ilk olarak ilçe merkezine 2 km uzaklıkta olan Aşağı Çavundur Köyü sakinlerinden, Ankara Kızılay’da balıkçılık yapan Feyzullah Gül’ün Rum olan bir dükkân komşusunun tavsiyesi üzerine köyde salatalık yetiştirmeye ve turşu üretimine başlar. Çengelköy bademi denilen salatalıkları yetiştirerek turşu ticaretine başlar ve tüm köyü de teşvik eder.
Turşu önceleri Aşağı Çavundur
Köyü’nde evlerde yapılırken daha sonra büyük imalat hanelerde yapılmaya
başlanır ve giderek bir sektör haline gelir. Bugün çevre Köylerde ve
Çubuk merkezinde pek çok aile turşuculukla geçimini sağlamaktadır. Çubuk
turşusu önceleri yalnız Ankara piyasasında alıcı bulurken bugün tüm
yurttan talep almaktadır.
Turşunun yapımı şöyledir; Önce
yörede yetiştirilen salatalıklar eleklerden geçirilerek çeşitli boylara
ayrılır ve 0,1,2,3 diye numaralandırılır. Turşuya sarımsak, defne
yaprağı, karabiber, dereotu, sirke ilavesiyle istenilen sebzeler
koyulur. Turşu teneke kutulara, cam ve pet kavanozlara kurulur. Önceleri
yalnız salatalık turşusu yapılırken bugün armut, kırmızı pancar,
yumurta, kelek, kelem, biber, içi doldurulmuş domates, patlıcan ve
fasulye gibi ürünlerden de yapılmaktadır. Çubuk Turşularında doğal
olmayan katkı maddesi bulunmaması lezzetine ve dolayısıyla ününü
arttırmaktadır.
Festivale yurt içinden ve
dışından konuklar davet edilmekte dört gün boyunca kültürel, ekonomik ve
sosyal faaliyetler ve çeşitli gösteriler yapılmaktadır.
Festival alanı olarak Çubuk’un
merkezde bulunan caddeler ve parklarda düzenlenmektedir. Festival
alanına çeşitli ürünlerin satışı ve derneklerin tanıtımı için çok sayıda
stantlar kurulmaktadır. Bu stantlarda Çubuk’ta üretilen turşu, et,
piliç pastırma, bal, gözleme, bazlama, süt ürünleri gibi yörede üretilen
yiyecekler, el sanatları, hediyelik eşyalarla başka il ve ilçelerde
üretilen ürünlerde ilçelerin tanıtımı yapılmaktadır.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
@bygölgegezgin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder