5 Mayıs 2019 Pazar

Travel Nevşehir 09 : Avanos - Özkonak Yeraltı Şehri


.

TRAVEL NEVŞEHİR 09: 
AVANOS - ÖZKONAK YERALTI ŞEHRİ
.
GEZİ TARİHİ: 06 Nisan 2019, Cumartesi.
.
Özkonak Yeraltı Şehri:
M.Ö 400’lü yıllarda yapıldığı sanılan Özkonak Yeraltı Şehri, Geç Hitit döneminin Tabal denilen 24 beylikli federe yerel prensliklerin mekanı, sonraları ise Perslerin ve Helenistik dönem Roma İmparatorluğu’nun toprakları. 
Helenistik dönemde üç bin mensubu olduğu rivayet edilen Zeus mabedinin yeri. Roma döneminden sonra ilk Hristiyanlar, bölgeyi ele geçiren Bizanslıların baskısından ve yoğun Arap akınlarından kaçarak Özkonak civarına yerleşir. Aziz Basil önderliğinde kayaları oyarak kendilerine ait bir şehir kurar.
.
.
Kapadokya’da diğer yeraltı şehirlerinden daha farklı bir yapıda, katlar arasında iletişim sağlayan uzun ve dar deliklerle inşa edilen Özkonak Yeraltı Şehri; hava bacaları, şırahane, su kuyusu ve mekan girişlerini kapatan sürgü taşları ile görülmeye değer.
 .

.
.
Şaraphane.
.
Erzak depoları.
.
.
Özkonak Yeraltı Şehri’nde sürgü ya da tığraz denilen tonlarca ağırlıkta taşların kapattığı giriş tünellerinin üzerinde avlanma delikleri vardır. Sürgü taşları diğer yeraltı şehirlerinde de düşmana karşı girişleri kapatmak üzere dışarıda yapılmış ve içeriye taşınmıştır. Taşların giriş kanalları üzerine yapılmış bu delikler, düşmana kızgın yağ dökmek ya da ok, mızrak fırlatmak için kullanılır.
.
Dibek / öğütme taşı.
.
.
.
.
 Bu gezinin yolcusu: Özkonak Yeraltı Şehrinde.

.
.
.
.
.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder