12 Mayıs 2019 Pazar

Travel Bursa 01 : İznik

 .
 TRAVEL BURSA 01: İZNİK
.
GEZİ TARİHİ: 19 Nisan 2019, Cuma.
 .
 İznik:
MÖ 2500 yıllarına uzanan şehir tarihi, MÖ 700 yıllarında adı Helikare' dir. Makedonya Kralı Büyük İskender' in komutanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından MÖ 316 yılında yeniden kurulduğunda adı Antigonia olur. İskender bu dünyadan göçüp gittikten sonra mirasçıları kumandan Antigonius ile kumandan Lysimakhos şehrin egemenliği için savaşırlar ve MÖ 301' de bu savaştan kumandan Lysimakhos galip gelince kente karısının ismi Nikaia adını verir. MÖ 279' da yörenin egemeni Bithynia Kralı Zipoites Nikaia' yı fetheder ve başkent yapar. Roma İmparatorluğu ile süren uzun savaşlar sonunda Roma komutanı Lucullus şehri alır ve kente Nicaea adı verilir. Şehir surlarla çevrilir. MS 325 yılında 218 piskoposun katılımıyla ekümenik konsil toplanır, alınan kararlar ile şehir Hıristiyanlık açısından önemli bir dini merkez haline gelir. Roma İmparatorluğu MS 476 yılında ikiye ayrılınca, Nicaea sonradan ismi Bizans olan Doğu Roma İmparatorluğunun egemenliğinde kalır. Selçuklu Sultanı Alparslan 1071 yılında Malazgirt' te yenmesinden sonra 1075 yılında Kutalmışoğlu Süleymen Şah şehri fetheder, 1080 yılında Selçuklu Devletinin başkenti yapar, şehrin adı İznik olur. Bu Anadolu' da Türklerin ilk başkentidir. 1097 yılında 1. Haçlı ordusu komutanı Godefroy de Bouillon şehri ele geçirerek 2. Bizans dönemi başlar. 4. Haçlı seferlerinde İstanbul yağmalanıp Latin İmparatorluğu kurulur, 1204 yılında Bizans kralı Thedoros Lascaris İznik' e kaçar ve İstanbul' daki Bizans krallarından VIII. Michael dönemine kadar Bizans' a başkentlik yapar. Osmanlı İmparatorluğunun ilk dönemlerinde 1331 yılında Sultan Orhan Bey tarafından tekrar fethedilerek Osmanlı' nın alimler diyarı şehri olur.
.
Şehir medereseleriyle ilim yuvası haline gelirken 14 - 16. yy. da sanat merkezi olur; çini ve seramik üretimiyle ünlenir. Kendine özgü ikliminin avantajıyla yaz kış bereket saçan topraklarda doğal güzellikler içinde her mevsim gezilebilir.
.
Çinili İznik Saat Kulesi:
Şehrin merkezidir, Ayasofya camisinin meydanıdır, buradan yürüyerek şehir surlarının içinde dolaşılabilir.
.
 Hükümet Konağı / İznik Kültür ve Sanat Merkezi.
.
 İznik Vergi Dairesi.
.
.
 İznik Ayasofya Camisi / Orhan Camisi:
İznik' in yerleşim yeri olrak kullanılmaya başlandığı zamanlarda ibadet mekanı olarak inşa edilir. Romalılar döneminde ibadet yeri olarak kullanılır, 4. yy.da ibadethane kalıntıları üzerine kilise inşa edilir. 1331 yılında Orhan Gazi tarafından İznik' in fethedilmesiyle yapı camiye çevrilir.
 .
.
 . 
.

.
Ayasofya camisi tabanı mozaik süslemeleri.
.
.

İznik Ultra 2019 başlangış ve bitiş noktası.
. 
İznik Ultra 2019 DJ noktası.
 .
 Kılıçaslan Caddesi.
.
Nilüfer Hatun Çini Çarşısı.
.
Nilüfer Hatun Çini Çarşısı.
.
 .
.
.
.
 Hacı Özbek Camisi, 1332.
.
 İznik Tarihi Hamam.
.
 Yeşil Cami:
 1392 yılında Çandarlı Halil Paşa himayelerinde Mimar Hacı Musa tarafından yapılır. Osmanlı sanatının ve Selçuklu minare geleneğinin en önemli örneklerinden. Adını turkuaz rengi çini ve tuğla mimarisinden alır. Erken Osmanlı döneminin tek kubbeli en görkemli camileri arasındadır.
.
 İznik Müzesi / Nilüfer Hatun İmareti:
1338 yılında Sultan I. Murad tarafından annesi Nilüfer hatun adına yaptırılır. 1800' lü yılların sonuna kadar yoksullara yemek dağıtan hayır kurumu olarak kullanılır. 1965 yılında onarılarak şehir müzesi olarak açılır.
.
 Kutbuttin Camisi.
.

İznik müzesi meydanında çeşme.
.
Gözetir İznik Çini Evi.
.

.
Kılıçaslan caddesinde çini dükkanları.
.
 Kılıçaslan caddesinde çeşme.
 .
 Kılıçaslan caddesinde Bursa Büyükşehir Belediye çeşmesi.
.
 DSİ Sosyal Tesislerinden İznik sahili.
.
 DSİ Sosyal Tesisleri sahili.
.
 . 
.
 .
.
 İznik Gölü gün batımı manzaraları.

.

.

.

.

.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder