19 Mayıs 2019 Pazar

Running Bursa 02 : İznik Ultra - Narlıca Dağ Maratonu 55 K

 .
RUNNİNG 06: İZNİK ULTRA - NARLICA DAĞ MARATONU 
.
PARKUR:
Başlangıç Noktası: Narlıca
Bitiş Noktası: İznik
.
MESAFE: 56 km.
Yükseliş : 1.870 m.
Alçalış    : 1.950 m.
.
YARIŞ TARİHİ: 20 Nisan 2019, Cumartesi.
Çıkış Saati: 10.30
Varış Saati: 18.38
Süre          : 08.08
.
 [ Harita: www.iznikultra.com ]
PARKUR:  Narlıca, Müşküle, Süleymaniye, Derbent, Çamdibi, İznik.
.
İznik Ultra - Narlıca Dağ Maratonu 55 K:
Bursa' nın Orhaniye ilçesi Narlıca köyünden başlayarak İznik gölünün güneyindeki Katırlı dağları üzerinden Müşküle, Süleymaniye, Derbent ve Çamdibi köylerinden geçerek dar patikalar, toprak yollar, zaman zaman teknik inişli ve zor. Yaklaşık 56 km. uzunluğunda, 1.870 m. yükseliş, 1.950 m. alçalış ile İznik' e ulaşarak biter. Kısmi yeterlilik esasına göre yarışmacılar belirtilen malzemeleri üzerlerinde taşımak zorundalar ve belirlenen noktalarda su, yiyecek ikmali yapılabilir.
.



55K Ara Nokta Tablosu
No Adı Etap Km Top. Km Etap Tırm. Top Tırm. Etap İniş Top İniş Maks Süre Zaman Sınırı İkmal

Narlıca 0 0 0 0 0 0 00:10 10:40 ikmal
KN1 Müşküle 9,3 9,3 526 526 468 468

su
KN2 Süleymaniye 9,8 19,1 607 1133 304 772 06:00 16:30 mini
KN3 Derbent 16,1 35,2 432 1565 401 1173 08:00 18:30 ikmal
KN4 Çamdibi 16,3 51,3 269 1864 706 1901 10:00 20:30 mini
KN5 İznik 4,5 56 6 1870 49 1950 11:00 21:30 yemek
 [ Tablo: www.iznikultra.com ]

.
 .
İki yıl önce içime düşen İznik Ultra' da koşma hayaliyle, geçen yıl 2018 Göllüce Patika Koşusu 30 K' ya kayıt yaptırarak hazırlıklara başladım. İş progamımdadaki değişiklik nedeniyle yarışa katılamıştım. Bu yıl 50 yaşımın onuruna 50 km. ve üzeri bir yarışta koşmak ümidiyle 2019 Narlıca Dağ Maratonu 55 K koşusuna kaydoldum. Hayatımın son zamanlarında yürüyüşten sonra edindiğim en güzel hobi koşmak. Sadece koşmak değil, bunun bir de doğada olanı, olmadı patikada olanı, olmadı dağda olanı, daha da olmadı ultra olanı dediğimde işte İznik Ultra' dayım. 1 Ocak 2019' da uygulamaya başladığım diyet ve koşu programımı aksatmamaya çalışarak günlük antrenmanlarla koşuya hazırlandım.      
.
Yarıştan bir gün önce Ankara' dan yola çıkıp Ayaş, Beypazarı, Nallıhan, Göynük ve Taraklı üzerinden İznik' e gelene kadar tarihi İpek Yolu' nun Batı Anadolu' daki şirin ve tarihi ilçelerden geçerken kiminde yemek, kiminde kahve molası derken saat akşamın 17.00' si oldu.
.
Eski belediye binasını önü İznik Ultra kayıt, kontrol, brifing ve toplanma alanı olarak düzenlenmiş. 
.
İznik Ultra DJ kontrol aracı.
.
İznik Ultra kayıt noktası: Buradaki işlem kolay ve çabuk, kimlik kontrolünden sonra kit dağıtımı ve malzeme kontrolüne geçiliyor.
.
İznik Ultra kit dağıtımı ve malzeme kontrol noktası.

Zorunlu Malzemeler:
Malzeme / Parkur 160K 90K 55K 35K 20K
Cep Telefonu (şarjı full) x   x x x x
Kimlik Belgesi x x x x x
Min. 15cl kupa veya bardak x x x x
Su kabı (min 1,2lt) x x x x
Su kabı (min 500ml)



x
Fener ve yedek piller x x x x
Acil durum battaniyesi (min 1,4mx2m) x x x x x
Düdük x x x x x
Bandaj için elastik bant (min 100cmx6cm) x x x x x
Su geçirmez ceket veya yağmurluk* x x x x
Sıcak tutacak ara katman, uzun kollu giysi x x


Şapka veya bandana x x x x x
Eldiven x x


Malzemeleri taşımak için sırt/bel çantası x x x x x
Yiyecek (6 saat yetecek) x x x x
Reflektif Yelek veya Kıyafet (EN47standartlarına uygun)          x x x x
(kullanılırsa) Drop-Bag en fazla 30lt hacminde olabilir x          x         x         x         x
[ Tablo: www.iznikultra.com ]

Malzeme kontrol noktasında 'Risk Kabul Formu' imzalandıktan sonra tüm malzemeler aşırı ciddi bir şekilde kontrol edilip, bardağın şeklinden yiyececek malzemesinin miktarına kadar sorgulandıktan sonra göğüs numarası verildi. Tişört 500 m. ilerideki Kılıçaslan Ortaokulunda. 
.
 Kılıçaslan Caddesinden 500 m yüründükten sonra Kılıçaslan okulundan tişört alındı, aynı zamanda çarşı gezilmiş, esnafla da haşır neşir olundu..
 .
 [ Foto: www.iznikultra.com ]
İznik Ultra 2019 yılı anı forması.
 .
.
Makarna partisinde tekrar sıraya girip bir tabak daha yemediğim için ertesi gün pişmanlık duyacağım.
.
Saat 19.00 için İznik Ultra 160 K start hazırlığı.
.
.
İznik Ultra 160 K start: 
İznik gölünün etrafında turlamak için 30 saatleri,  yarın akşam geceyarısı saat 01.00' e kadar zamanları var. Bütün yarışların çıkışları heyecanlıdır ama bu, koşmasam da insanı heyecanlandırıyor. Değişik bir coşkusu var.
.


 [ Foto: İwww.iznikultra.com ] 
DSİ Sosyal Tesisleri:
Bir hafta önceden rezervasyon yaptırdığım DSİ Sosyal Tesisleri tatil köyü havasında, İznik gölü kenarında yeşillikler içinde çok güzel bir yer. Kendine ait plajı, iskelesi yürüyüş yolları ve spor alanı var. Odalar apart şeklinde, sabah, öğle ve akşam yemeği dahil kamu görevlisi fiyatı 80 TL. Az protein bol karbonhidratlı bir akşam yemeğinden sonra yarınki koşunun kıyafet ve malzeme hazırlığına başlıyorum. Şimdi kontrol noktasından titizlikle geçen malzemeleri koşu yeleğine sığdırıp koşulacak hale getirme zamanı. 
.

DSi Sosyal Tesislerinden İznik sahili.
. 
.
Muheşem bir gün batımı, güzel bir günü güzel bir şekilde bitirmek için yeterli, gün bittiği için biraz hüzün, yarın için biraz umut ve heyecan: işte hayat...
.
İznik Ayasofya Camisi: Yarış günü sabahı yarış başlangıç noktası Narlıca' ya götürecek servislerin kalktığı yer (Bir gün önce kayıt yaptırdıktan sonra servis planlaması için isimler yazılıyor). Yaklaşık 40 dakika yolculuktan sonra Narlıca' ya ulaşıyoruz.
.
Narlıca İlkokulunun bahçesinde yarış çıkış hazırlıkları devam ediyor.
.
Narlıca İlkokulu: Okulda sınıflar ekipman hazırlığı için açık. Son kontrolleri yapıp sırt çantasına kullanım sırasına göre malzemeler dizildikten sonra bir kaç yüz metre koşmak gerekiyor, olumsuz bir durum varsa yarış esnasında ekipman düzenlemesi çok zor. Çıkış noktasına yaklaşıp ısınmaya başlıyoruz.
.
Hazırlığın son safhası, çıkıştan önce alelacele ne yapılırsa burada yapılıyor. İlkokulun yanındaki kahvehanede içilen acı kahvenin tadını alamadan İznik'te gayet güzel olan hava burada aniden yağmura döndü. Çıkıştan önce yağmurlukları giydikten sonra sıra fotoğraf çekiminde.

Bakmayın bu kadar temiz olduklarına, siz onları bir de yarış sonunda görün.
.

[ Foto: aksiyonfotograflari.com ]
Ve start.
.
 Narlıca köyünde bir aşağı, bir yukarı tur atıp köyden çıkınca hafif yokuş yaklaşık  500 m. sonra sertleşmeye başlıyor. Koşu daha başında yürüyüşe yerini bırakıyor. 
.
 Yarışın başında böyle bir yokuşu çıkmak bitirme umudunu biraz kırıyor.
.


İlk çıkılan yokuş tam düzleşiyor dediğimiz an dik bir yokuş patikadan aşağıdaki zeytin tarlalarının içine iniş başlıyor. İniş patikası üzerinde iki noktada ip inişi var. Kalabalık bir grubun arkasında iniş sırası beklemek dinlenmek ve nefesi düzeltmek için fırsat fakat  bekleyiş uzun sürdükçe sıkıcı hale geliyor.
.  
 Müşküle' ye giriş: 1 saat 30 dakikada yaklaşık 10 km. geride kaldı. Yağmur hafif sağnak şeklinde, fakat koşuya engel değil.
.
 İlk CP: Müşküle, çişeleyen yağmurun altında sadece su olan istasyonda yarım bardak su içip 10 kilometrede bir almayı planladığım jellerden birini içtikten sonra güler yüz ve sevinç gösterisi yapan çocukların gösterdiği yönden hafif tempoda koşuya devam ediyorum.
. 
Hava ağırlaşmaya devam etse de manzara açılıp güzelleşmeye başladı.
.
 Yağmurun ağırlaştırdığı toprak yolda buradan itibaren Süleymaniye köyüne kadar iniş çamurdan dolayı iyice zorlaşıyor.
.
 2. CP: Süleymaniye, parkurun 19. kilometresi. Yaklaşık 
3 saat 30 dakikada buraya ulaştım. Buraya kadar geçen zaman yarışın en güzel, en ağrısız ve en temiz bölümü.
.

Su takviyesi yapıp sıcacık sobanın yanında bir neskafeyle bu istasyonu geçiştirmeye çalıştım, kahve sıcak, üstüne biraz soğuk su koyup çabucak içmeye çalıştım, henüz açlık hissetmiyorum, ikinci jeli de içip boynumdaki bafı kurusuyla değiştirdikten sonra ısınmış bir şekilde yola devam ediyorum.
.
Süleymaniye' deki kontrol noktasından çıktıktan sonra hava biraz daha sertleşti. Isı düştü. İnsanın içini titreten türden bir soğuk: Bir önceki istasyonda soba başında ısınmanın, dışarı çıktıktan sonra faydasından çok zararı var. Yukarıya tırmandıkça kar yağışı, zirveye doğru tipiye döndü. İşte bu noktadan sonra parkur ağırlaştı, koşmaktan çok hava ve yol şartlarıyla mücadeleye dönüştü.
.
 .


 [ Foto: İsmet Ablay ]
 Yaklaşık 4 kilometrelik bir tırmanıştan sonra inişe geçtiğim zaman tipi yerini sise bıraktı, Görüş mesafesi düştü, yol işaret ve şeritlerini takip etmek zorlaştı.
.
 [ Foto: İsmet Ablay ]
Kısa bir asfalt yol koşusundan sonra bu noktadan itibaren Derbent' e patika üzerinden gitmek için ormana dönülüyor. Bu kadar kısa görüş mesafesinde yol işaretlerini ve şeritleri takip etmek çok zor. Ben de buradan düz yola kaptırmış giderken gönüllü olarak fotoğraf çeken İsmet Ablay' ın ikazı olmasa patika girişini kaçırıyordum (Teşekkürler İsmet Ablay).  İşte burası, patikaya girildikten sonra benim için yarışın en zor safhası başlıyor. Islanmış kıyafetlerle malzemelerin ağırlığını çok fazla hissedilmeye başlanıyor, ultra koşunun malzemeleri kesinlikle ultra light hafiflikte olmalı.
.
 Buraya kadar ayakkabım çamurlanmasın, çorabım ıslanmasın diye gösterdiğim çabayı bırakıyorum, çamurun içinde yoğrulmaya başladım. Yolun ilerleyen bölümünde ormanın içinde çalışan traktörler batmasın diye yola serilen ağaç dallarının oluşturduğu engellerin üstünden geçip ayakta kalmak ve Derbent' e ulaşabilmek kolay olmadı.
.

.
   3. CP: Derbent, parkurun 35. kilometresi, yarışın en önemli istasyonlarından. Bir önceki istasyon 16, bir sonraki istasyon da 16 km. uzaklıkta. Buraya yaklaşık 6 saatte ulaştım. Yorgunluğun ve açlığın zirveye ulaştığı noktadayım. Köye yaklaşırken başlayan ayran - pilav reklamları iştah kabartıcı.
.
 [ Foto: Bakiye Duran ]
Derbent' te pişi ziyafeti: Bakiye Duran' ın ellerinden. Burada yediğim pişi, ayran ve yöresel zeytinin tadı hala damağımda, ultra koşuya yakışır ultra lezzet ya da yorgunluktan bana öyle geliyor.
.
Derbent' ten çıktıktan sonra hava şartları ve yol durumu iyileşmeye başladı.  Bu noktadan itibaren koşmak hayal oldu. Bacaklarımdaki kasları hissetmez oldum, sanki acı veren iki sopa üzerinde koşuyorum. Fiziksel olarak biten koşu mental hale dönüştü. Yürümek bile acı veriyor. Bitmeyen son yokuşların içinde kıvranmaya devam. 
.
 İçimdeki koşma isteğini acılar durduruyor. İlginç olan bu acıların yerini ve şeklini tarif etmem çok zor, anlayabilmek için bu hava şartlarında 40 km.den sonrasını koşmak gerekiyor. Kendi kendime düzeni olmayan bir yürü - koş tekniği geliştirmeye çalışıyorum. HAngisini ne kadar süre ile yapacağımı acılar karar veriyor. Yarışın pişmanlık ve sorgulama aşaması sanırım burası. Bundan sonra yarışın sonuna kadar burada ne işim var diye kendi kendinize o kadar çok soruyorsunuz ki yarış sonunda çıkardığınız derslerden biri haline geliveriyor.
.
 [ Foto: Team Run.Bo ]
Ucundan İznik gölünü görmek bile insanı harketlendirmeye yetiyor.
.
Ve İznik göründü: Güneşin kendini gösterdiği andan itibaren manzara insanın içini serinletiyor. Bundan sonra yolun inişi. 
.

Bu parkurun koşucusu: 4. CP: Çamdibi' nde.
Yaklaşık 51 km. / 8 saat 30 dakika.
.
En güzel kontrol noktası burası, köy halkı ayrı bir özenle hazırlanmış, köyün içi bayraklarla donatılmış, karşılamada çocuklar, ellerinde tanekeler, davullar, tam bir bayram havası. Köyün içine girdiğiniz andan itibaren sevgi gösterileri başlıyor, yemeklerin hemen hemen hepsi evde hazırlanmış, sarmaların zeytinyağı akşam güneşinde pırıl pırıl parlıyor. Bu kadar güzel olan şeyin yanında en tkötüsü bunları yiyecek ne iştah ne de takat var. Teşekkür ve iyi dileklerle son düzlüğe iniyorum.  
 .
Çamdibi' nden sonra son düzlük.
 .

Zeytin ağaçlarının içinde gün batımına doğru yürü - koş ile geçen yaklaşık 5 km.lik yol sona yaklaşmanın verdiği moral ile kolaylaşıyor.
.
 Adapazarı yolundan görevlilerin yardımıyla karşıya geçip İznik kalesi - Lefke kapısından Kılıçaslan caddesine çıktıktan sonra şehir içindeyim.
.
 Kılıçaslan Caddesi: Finish takını gördükten sonra bedenim birden canlanıyor. Sanki geride 56 km. koşmamış gibi hızlanıyorum.
Yarış bitiş noktasına yaklaşık 9 saat sonra ulaşıyorum, tek yorumla: Zordu.
.
.
Yorumsuz.



 www.iznikultra.com



Ne koşuydu ama diyerek anacağım, güneşli bir günde başlayıp, yağmur, arkasından kar yağışı ve sonucunda çamurlu yollarla bitmek tükenmek bilmeyen yokuşlarıyla zor bir koşu daha geride kaldı. Uzun mesafe konusunda kendimi tanımak için her şeyi yaşadım. Kişisel ultra rekorumu kırdım, bundan sonra bu kadar uzun bir mesafe koşabileceğimi sanmıyorum. Bir hayalimi daha kazasız belalasız bitirdiğim için mutluyum.
.
İznik Ultra organizasyonu genel anlamda kayıt alanından ödül törenine kadar herşey festival havasında. Köylerde halkın gösterdği ilgiyi şehir merkezindeki insanlar pek umursamıyor. Organizasyonu halkla bütünleştirebilecek etkinlikler için güçlü sponsor desteği şart. İznik' in tanıtımı ve turizm kaynağı olarak büyük fırsat.     

Geleceğe notlar:

* Ayakkabı kesinlikle trail tabanlı, goretex veya aynı işlevsel özellikleri gösterir olması gerekir.

* Taşınacak bütün malzemeler ultra ligth hafif olmalı.

* Yarış boyunca çok fazla iniş çıkış var, antrenmnlarda tepe çalışmaları yanında iniş için de dizleri güçlendirmeli.

*Antrenman yaparken her türlü hava şartlarına göre yapmalı. 

* Ara istasyonlarda gördüğünüz her şeyi yemeğe gerek yok, çok az atıştırıp yol üzerinde jellerle gıda takviyesi yapılabilir; yemek yiyerek, jel ve su içerek antrenman yapmalı.

* Uzun kompres çorap kullanılmalı; kaslar için destekoluyor,  çalı ve dikenlerden koruyor.    


.

.

.

.

.

@bygölgegezgin

.
.
.
.
.

BURSA MESAFE TOPLAMI: 56 km.
.
TOTAL DISTANCE: 2.667 km.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder