.
TRAVEL MUĞLA 10: DATÇA
KNİDOS ANTİK KENTİ
.
GEZİ TARİHİ: 31 Ağustos 2024, Pazartesi.
Knidos Antik Kenti:
Muğla ili Datça ilçesi Reşadiye yarımadasının Tekir burnunda Karya döneminde kurulmuş antik kentir. Kent ilk önce Datça ilçe merkezinin 1,5 km. kuzey doğusunda Dalacak burnu üzerinde Burgaz mevkiinde kurulur, MÖ. 6. yüzyıl civarında, deniz ticaretinin de etkisiyle olduğu düşünülen, 35 km. batısındaki bugünkü yerine kurulur.
Kentin görünüşü kıyıdan akropolise doğru yükselen bir tiyatroya benzer. Şehir yaklaşık 4 km. surla çevrilmiştir. Deveboynu olarak bilinen yarımada eskiden adadır, şehir kurulurken karaya dolguyla bağlanarak her iki yana suni liman oluşturulur. Güney limanı ticari, kuzey limanı da askeri amaçlı kullanılır. Şaraplarıyla ünlü olan kent aynı zamanda üretilen şarapların ihracının yapıldığı önemli bir merkezdir.
.
.
.
Güney limanı.
Antik kent girişi.
.
Knidos Antik Tiyatrosu.
Doğu - Batı caddesinde üstü kapalı sütunlu hol.
.
Yuvarlak Altarlar:
MÖ. 6 yüzyıldan beri görülen yuvarlak altarlar / sunaklar, Klasik Dönam' den itibaren yoğun biçimde kullanılmıştır. Özellikle Karya bölgesi ve adalardaki Dor yerleşimlerinde yaygın bir mezar objesi olmuşlardır.
Dionysos Tapınağı / C Kilisesi:
Tapınak kentin Küçük Tiyatrosunu batısında, her iki limanın yakınında en alt terasa yapılır. Frizlerinde konu edilen tanrı Dionisos ile ilgili sahnelerden dolayı Dionysos Tapınağı olarak adlandırılır. Dionysos, şarap ve neşenin tanrısıdır.
Tapınağa ait mimari parçalar daha sonra tapınağın üzerine inşa edilen kilise ( C Kilisesi ) yapısında kullanılır.
Symmachos Heroon' u:
Knidos' lu bir hayırseveri onurlandırma amacı ile inşa edilmiş yapıdır.
.
Boulakrates Çeşmesi:
Liman caddesi üzerinde bulunan anıtsal çeşme MÖ. 1. yüzyılda kentin su işlerinden sorumlusu Boulakrates tarafından yaptırılmıştır.
.
.
.
Liman Caddesi Heroonu:
Liman caddesi başında bulunan Heroon, ilk yapım evresinde dükkan olarak kullanılır, Geç Klasik dönem ile Erken Hellenistik dönemde inşa edilir. MS. 2. yüzyılda kapsamlı olarak onarılır. Roma döneminde anıtsal ön cephe eklenerek kent içi anıt mezara çevrilir.
Propylon: Anıtsal Giriş
Kentin ana caddesi Doğu - Batı caddesi ile Liman caddesinin kesişme noktasında bulunan propylon, batısında bulunan Apollon Tapınağı ve Altarı' nın bulunduğu kutsal alana bağlantıyı sağlar.
.
Apoolon Terası: Apollon Tapınağı ve Altarı
Kentin batısında askeri limana ve Deveboynu' na bakan terasta yer alan tapınak ve terasın doğusundaki sunak MÖ. 2. yüzyılda inşa edilir.
D Kilisesi:
Kentin sosyal ve ekonomik yaşamının geçtiği alanda bulunan kilise, eski bir tapınağın üzerine tekrar inşa edilmiştir.
.
.
.
.
Askeri liman.
.
.
E Kilisesi:
Askeri limanın kıyısında mendirek yakınındaki kilisenin girişteki eşik bölümünde mozaik bulunur.
.
Askeri Liman Şapel Kompleksi:
Antik dönemde askeri liman mendireğinin oluşturulabilmesi için şimdiki liman mendireğinin bulunduğu bölgeye dolgu yapılır. Diğer yapılar ile birlikte bir kompleks oluşturur. MS. 6. yüzyılda inşa edilir, MS. 7. yüzyılda işlevini tamamlayarak kullanılmaz hale gelir.
.
.
Antik şehir döneminde kuzey limanı askeri amaçla kullanılmaktadır, kontrol kuleleri arasına zincir çekilerek güvenliği sağlanmaktaydı.
.
.
.
.
Askeri liman.
Deveboynu feneri.
.
.
.
.
.
Bu gezinin yolcusu: Knidos Antik Kenti' nde.
.
.
.
.
.
@bygölgegezgin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder