20 Mayıs 2018 Pazar

Travel Ankara 067 : Polatlı - Yassıhüyük - Gordion Antik Kenti




TRAVEL ANKARA 067 : 
POLATLI - YASSIHÜYÜK - GORDİON ANTİK KENTİ
.
GEZİ TARİHİ: 06 Mayıs 2018, Pazar.

.

Gordion Antik Kenti:

Yaklaşık olarak M.Ö. 3000'li yıllara (3000-2000) rastlayan Eski Tunç Çağı, Gordion'da yerleşimin bilinen ilk safhasıdır. Anadolu ve Yakın Doğu'da, aletler ve diğer araç gereçlerin yapımında kullanılan tuncun (bronz) üretiminde, en son teknolojik adımların atılması bu döneme rastlar.  Daha eski bir dönem olan Neolitik (Yeni Taş Çağı) Dönemde ana malzeme taş kullanılmış ancak Gordion ve çevresinde bu döneme ait buluntulara rastlanılmamıştır.  Gordion'a yakın bir başka höyük olan Polatlı höyüğü'nde de Gordion'dakilere benzer buluntular ele geçmiş, böylece Tunç Çağı'nın Gordion çevresindeki diğer mevkiilerde de kendini gösterdiği anlaşılmıştır.
Frigya Krallığı'nın başkenti olan ünlü Gordion şehrinin kalıntıları; Ankara-Eskişehir karayolunun yakınında, Sakarya (Sangarios) ve Porsuk nehirlerinin birbirlerine yaklaştıkları yerde,  Polatlı'nın 18 km. kuzeybatısındadır.   (Ankara'dan 90km.)  
Gordion Müzesinde sergilenen tarihi eserler, Yassıhöyük'te ( Gordion) 1950 yılında arkeolojik çalışmaları başlatan Rodney S. Young yönetiminde bir ekip tarafından ve Pensilvanya Üniversitesi, Arkeoloji ve Antropoloji Müzesinin sponsorluğu altında çıkarılmıştır. Gordion'da ( Yassıhöyük) arkeolojik yerleşim tabakaları aşağıdan yukarıya doğru Tunç Çağı (M.Ö 3000-1100) , Demir Çağı ve Frig Dönemi ( M.Ö 1100 -300), Büyük İskenderin zaferleri sonrası yaşanmış olan Helenistik Çağ (300 - 100) ve Roma İmparatorluğu Dönemi ( M.S 1.yüzyıl - 4.yüzyıl ) olarak tespit edilmiştir. Daha sonra bölgeye Selçuklu'lar Döneminde ( M.S 11.yy - 13.yy ) yerleşilmiş ve böylece Gordion'un 3000 yılı aşkın bir arkeolojik geçmişe sahip olduğu görülmüştür.
Gordion Antik Şehri, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına dair sözleşme gereğince geçici listeye alınmıştır.

 

Gordion Müzesi Bahçesi.


.

.

.


.


.

Gordion Müzesi.


.

.
Sikkeler.

Mühürler ve mühür baskılı eserler.

Erken Firig buluntuları.

Cam eşyalar.

Toprak eserler.

Firig yazıtları.

Erken Firig dokuma üretimi.

Erken Firigdemir uygulamaları.

Erken Demir Çağı'nda el yapımı çanak çömlekler.

Genç Tunç Çağı toprak üretimleri.

Stratigrafi ve materyal kültürü farkları.

Eski Tunç Çağı toprak üretimler.


.

Firig mimari terakotaları.

Ana tanrıça kabartması.


Orta Çağ Firig çanak çömlekçiliği.


Diğer orta / geç Firig buluntuları.


Küçük höyük malzemeleri.


Matar - Kibele.


Mezar örnekleri.


Hacıtuğrul höyüğünden çıkan malzemeler.


Yunan taşıma anforaları: @


Helenistik dönem çömlekçiliği.

Firig Kralı Midas.

Midas tümülüsü.


.
Midas tümülüsü girişi.


.

.

.

Tümülüs mezar alanı.


.
Mezar yapımında kullanılan ardıç ağaçları.

.
.
.
.
.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder