16 Mayıs 2018 Çarşamba

Running 04 : Gordion Yarı Maratonu


RUNNING O4: GORDİON YARI MARATONU
.
PARKUR:
Başlangıç Noktası: Yassıhüyük Gordion Antik Kenti.
Bitiş Noktası: Yassıhüyük Gordion Antik Kenti.
.
MESAFE    : 21 km.
YÜKSELİŞ : 86 m.
ALÇALIŞ    : 86 m.
.
YARIŞ TARİHİ: 06 Mayıs 2018, Pazar.
ÇIKIŞ SAATİ   : 13.00,00
VARIŞ SAATİ  : 14.57,19
SÜRE              :   1.57,19
.

Yassıhüyük Gordion Yarı Maratonu koşu parkuru.


Polatlı, Ankara ilinin batı kesiminde, Eskişehir - Ankara Devlet Yolu üzerinde Ankara'ya en yakın ilçedir (76 km). 1 Ağustos 1926 tarihinde 877 sayılı kanunla ilçe olmuştur.
Polatlı İlçesinde insan yerleşiminin bilinen en eski tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Yassıhöyük Mahallesi’nde bulunan antik Gordion Şehrinde M.Ö. 3000 yıllarında yerleşim olduğu bilinmektedir.
Bölgede yaşayan belli başlı uygarlıklar sırasıyla, Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarıdır.
Polatlı ilçe merkezinin bugünkü yerleşimi 1860 yılında Sivritepe mevkii Menteşe Mahallesi’nde ve Zafer Mahallesi’nde oluşmuştur. Yerleşimin asıl gelişimi Ankara-İstanbul demiryolunun 1892 yılında buradan geçmesiyle gerçekleşmiştir.
Kurtuluş Savaşı’nın en önemli olaylarından biri olan Sakarya Meydan Muharebesi Polatlı toprakları üzerinde meydana gelmiştir. Atatürk’ün Sakarya Meydan Muharebesi’ni yönettiği karargâh Alagöz Mahallesi’nde, attan düşerek yaralandığı yer İnler Mahallesi’ndedir. Bu savaşın önemli coğrafi mevkileri olan Çal Dağı, Duatepe, Beştepe ve Kartaltepe de Polatlı sınırlarındadır. “Polad” kelimesi Farsça olup “demir, kuvvetli” anlamına gelir. Osmanlı belgelerinde “Polad”, “Poladlar”, “Poladlı” kelimesi Ulu-Yörük ve Aydın-Beylü kabilelerine mensup Türkmen Yörük cemaatlerine verilen addır.
Polatlı ilçesinin ekonomisi tarih boyunca tarım ağırlıklı olagelmiştir. Yöre topraklarında en fazla üretilen ürünler buğday, arpa, şeker pancarı, kavun ve soğandır. İlçede hayvancılık; büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvancılığına dayalıdır.
İlçe merkezinde kentsel ekonomik faaliyetlerin ve buna bağlı olarak sanayinin ve hizmet sektörünün gelişimi Ankara-İstanbul demiryolunun 1892 yılında Polatlı’dan geçmesi ile başlamıştır.
Yakın tarihte inşa edilen Ankara-Sivrihisar yolu ve ilçede istasyonu olan Ankara-Eskişehir hızlı tren yolu yatırımları ile Polatlı, İstanbul-Ankara, Konya-Antalya-İzmir bağlantılarının merkezine oturmuştur.
Son dönemde Polatlı Belediyesi, topraklarında barındırdığı Sakarya Meydan Muhaberesi Alanı ve GORDİON Tarihi Kentinin daha iyi tanıtılması amacıyla Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezini (POTA) bünyesinde kurmuş olup bölgede tanıtım amacıyla yoğun faaliyetlerde bulunmaktadır. Gordion Yarı Maratonu da bu faaliyetlerin bir parçasıdır.
[https://www.maratongordion.com/contents/hakkimizda/3]


.

Gordion Yarı Maratonu çanta ve numara dağıtımı ile makarna partisi Ankamall AVM ' de yapıldı. Polatlı Belediyesi tarafından tanıtım sergisi açıldı. 


.

.

Çanta ve malzeme hazırlığı.


Yaklaşık olarak M.Ö. 3000'li yıllara (3000-2000) rastlayan Eski Tunç Çağı, Gordion'da yerleşimin bilinen ilk safhasıdır. Anadolu ve Yakın Doğu'da, aletler ve diğer araç gereçlerin yapımında kullanılan tuncun (bronz) üretiminde, en son teknolojik adımların atılması bu döneme rastlar.  Daha eski bir dönem olan Neolitik (Yeni Taş Çağı) Dönemde ana malzeme taş kullanılmış ancak Gordion ve çevresinde bu döneme ait buluntulara rastlanılmamıştır.  Gordion'a yakın bir başka höyük olan Polatlı höyüğü'nde de Gordion'dakilere benzer buluntular ele geçmiş, böylece Tunç Çağı'nın Gordion çevresindeki diğer mevkiilerde de kendini gösterdiği anlaşılmıştır.
Frigya Krallığı'nın başkenti olan ünlü Gordion şehrinin kalıntıları; Ankara-Eskişehir karayolunun yakınında, Sakarya (Sangarios) ve Porsuk nehirlerinin birbirlerine yaklaştıkları yerde,  Polatlı'nın 18 km. kuzeybatısındadır.   (Ankara'dan 90km.)  
Gordion Müzesinde sergilenen tarihi eserler, Yassıhöyük'te ( Gordion) 1950 yılında arkeolojik çalışmaları başlatan Rodney S. Young yönetiminde bir ekip tarafından ve Pensilvanya Üniversitesi, Arkeoloji ve Antropoloji Müzesinin sponsorluğu altında çıkarılmıştır. Gordion'da ( Yassıhöyük) arkeolojik yerleşim tabakaları aşağıdan yukarıya doğru Tunç Çağı (M.Ö 3000-1100) , Demir Çağı ve Frig Dönemi ( M.Ö 1100 -300), Büyük İskenderin zaferleri sonrası yaşanmış olan Helenistik Çağ (300 - 100) ve Roma İmparatorluğu Dönemi ( M.S 1.yüzyıl - 4.yüzyıl ) olarak tespit edilmiştir. Daha sonra bölgeye Selçuklu'lar Döneminde ( M.S 11.yy - 13.yy ) yerleşilmiş ve böylece Gordion'un 3000 yılı aşkın bir arkeolojik geçmişe sahip olduğu görülmüştür.
Gordion Antik Şehri, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına dair sözleşme gereğince geçici listeye alınmıştır. Bölgeye dikkat çekmek ve Gordion’un geçici listeden ana listeye geçmesini sağlamak amacıyla oluşturulacak farkındalık faaliyetlerinden birisi olarak GORDİON YARI MARATONU VE 10 K KOŞUSU yapılmaktadır.
[https://www.maratongordion.com/contents/hakkimizda/2]


Yarış başlangıç toplanma bölgesi.


Toplanma bölgesi.


.

.

.

.

.

Toplanma bölgesi stantlar.

Yağmur ihtimaline karşı yağmurluk dağıtımı.



.

Yarışı organize eden Maraton Türkiye ekibi.


.


.
Frig savaş atı ve arabası.

Çıkış noktasında yarışmacılar toplanıyor.


.

.

.

.
Ve çıkış zamanı, saat:13,00

.

.

.

.

.

.
.


Varış.


.

Ödül töreni.

Bugünün koşu değerleri.

.
.
.
.
.
.
@bygölgegezgin


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder