2 Mayıs 2018 Çarşamba

Running 03 : 1. Ankara Yarı Maratonu


RUNNING 03 : 1. ANKARA YARI MARATONU
.
Bu yıl birincisi düzenlenen “Ankara Yarı Maratonu ve 10K Koşusu” 22 Nisan 2018 tarihinde saat 10:00’da Eymir Gölü Çankaya / Ankara’da yapılmıştır. Koşu parkuru, ODTÜ arazisi içinde yer alan Eymir Gölü’nün çevresinde yer almaktadır. 
.
PARKUR
Başlangıç Noktası: Eymir Gölü, Kayıkhane.
Bitiş Noktası:
Eymir Gölü, Kayıkhane.
.
MESAFE    : 10,4 km.
YÜKSELİŞ : 47 m.

ALÇALIŞ    : 47 m. 

YARIŞ TARİHİ: 22 Nisan 2018, Pazar.
ÇIKIŞ  SAATİ : 10,00.00
VARIŞ SAATİ : 11,49.00

SÜRE             : 01.49,00

.


Eymir Gölü:
Ankara ilimizin sınırlarında bulunan, arazisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne ait olan küçük göllerimizden biridir. Burası ODTÜ Spor Kulübü kürek takımının çalışması için düzenlenmiş olup, gölün kenarında takımın kayıkhanesi bulunmaktadır. Gölün kendisine özel olan florası doğal bir güzellik oluşturmaktadır. Özellikle kışın donan göl ziyaretçileri için oldukça güzel bir manzaraya yol açar. Eymir gölü şehirde ODTÜ ile özdeşleşen bir isimdir. 1986 yılında ODTÜ mezunları tarafından kurulmuş Eymir Kültür Vakfı adını bu şekilde almıştır.

Nahid Sırrı Örik 1930 yıllarına ait olan kendi gezi notlarında Eymir gölü ve çevresinin kıraç bir araziden meydana geldiğini belirtmiş, burada yeşillik olmadığını yazmıştır. Özel bir kanunla 1956 yılında kurulmuş ODTÜ kendisine tahsis edilen içinde Eymir gölünün de olduğu araziyi yeşillendirmiş ve ağaçlandırmıştır. Göl kenarında bulunan kayıkhane yakınında 1963 senesinde Barış Çeşmesi yapılmıştır. Bu anıt çeşme yeşillikler arasında ortama ayrı bir hava vermektedir.

Eymir Gölü fiziki özellikleri
Eymir gölü ile Mogan gölünü Gölbaşı ilçesiyle Ankara Konya karayolu bölmektedir. Karayolunun altından geçen kanal iki gölü birbirine bağlar. Mogan gölü Eymir gölünün beslenmesini sağlar. Yani su kaynağıdır. Mogan gölüne göre 3 metre daha aşağıda olan Eymir gölü buradan beslenir. Aynı zamanda iki gölün arasında bulunan 10-15 km kalınlıktaki alüvyal tabakalarla, yağışlarla birlikte kabaran Kepekliboğazı deresi ile tali derelerde topladıkları suyu tabandan Eymir gölünü besler. Çıkışı İmrahor vadisine olan gölün fazla suları buradan vadiden akarak İmrahor deresini meydana getirir. Mogan ve Eymir gölleri hakkında Seyyah Kandemir yazdığı Ankara Vilayeti adlı kitabında 1910 yılındaki yağışlarda, iki gölün sularının birleştiğini ve tek göl haline geldiklerini belirtmiştir.

Eymir Gölü
Mogan gölüyle birlikte Eymir gölü set gölüdür. Elmadağı'ndan gelen derelerin süreklediği çakıl, kum gibi parçaların vadide birikinti konileri oluşturmasıyla bu göllerin çanakları meydana gelmiştir. Göller vadi uzanışı gibi uzanırlar. 108,8 hektarlık yüzey alanı olan Eymir gölü, 3,80 metre ortalama derinliğe, 969 metre su yüzey kotuna, 9 km göl çevresi uzunluğuna, 4,2 km uzunluğa, 0,25 km genişliğe sahiptir. Kuraklığın  olduğu dönemde en derin yer 5,5 metre kadardır. Su fazla olduğundan, ortalama derinlik 5 metre olur.

Eymir Gölünde doğal yaşam
Gölün çevresi bağlık araziyle, tarımsal araziyle kaplıdır. Güneyde sulak çayırlar bulunur. Yaklaşık 160 tür kuşa ev sahipliği yapar. Özellikle pasbaş patkaların ve dik kuyrukluların önemli üreme alanları arasındadır. En faza yeşil baş ördek, sakar meke, bahri ve elmabaş patka kuş türleri görülür.

Eymir Gölü spor etkinlikleri
Gölde su sporları önceden yapılıyordu. Bunun yanında kadife, turna, yayın, sazan balıkları olduğundan balıkçılık yapılabiliyordu. Fakat günümüzde doğal yaşlanma süreci, beslenmeyle ilgili sorunlardan balık ölümleri ile kuş türlerinde azalma görülmektedir. Günümüzde kürek ve su sporları, piknik, oltayla balıkçılık yapılabilir. ODTÜ tarafından düzenlenen kürek kurslarına katılım mümkündür. Kürek takımı da antremanlarını Eymir gölünde yapmaktadır.
[www.ankarayarimaratonu.com] 
.

.

.
Yarışma öncesi kupa ve madalyalar hazır.

Çıkış - Start Noktası.

.
.
Varış - Finish Noktası.


.

.
Koşuya katılan en yaşlı sporcu olan 90 yaşındaki Erdoğan Dulda, plaketle ödüllendirildi. 

 Bu parkurun koşucusu.


KOŞU MESAFESİ: 10 km. . 
TOTAL DİSTANCE: 2.642 km.

.
.
.
.
.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder