31 Ekim 2020 Cumartesi

Travel Çanakkale 10 : Ezine - Dalyan

.

TRAVEL ÇANAKKALE 10: EZİNE - DALYAN

.

GEZİ TARİHİ: 16 Ekim 2020, Cuma.

.

Dalyan:

Çanakkale - Ezine ilçesine bağlı köy olan Dalyan, antik dönemlerden itibaren yerleşim yeridir. Köyün 2 km. güneydoğusunda Alexandria Troas antik kentinin kalıntıları bulunmaktadır. Roma İmparatoru Augustus zamanında Romalıların kolonisi haline gelen antik şehir, Roma İmparatoru Sezar zamanında önemli bir konuma gelir. Roma İmparatoru Hadrianus zamanında ise antik kente su yolu ile hamam yapılır. Bu dönemde şehir önemli bir liman konumuna gelir. 1300 'lü yılların başlarında Karesi Beyliği topraklarının parçası olan antik kent 1366 yılında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girer.

.

.

.

.

Dalyan balıkçı barınağı.

.

Kayıkhane Restoran.

.

İçmek için sebep çok.

.

Dalyan plajı.

.

.

Antik limana doğru.

.

.

Antik Dış Liman:

Alexandria Troas antik kentinin ticaret yapmak için dünyaya açıldığı limandır. Antik Neandria kenti yakınlarındaki taş ocaklarından çıkarılan granit sütunlar ve mermerler tomruklar üzerinden kaydırılarak bu limana taşınır, buradan gemilerle dünyanın o dönemdeki önemli kentlerine gönderilir. 

Buradan gönderilen granit sütun ve mermerler abide, mezar ve basamak taşı olarak kullanılır. Suriye' deki Palmyra antik kenti, Roma ve Vatikan başta olmak üzere birçok İtalyan şehrinde bu ürünlerden bulunmaktadır.

.

Dalyan antik limandan Bozcaada.

.

.

.

Antik dış limanı iç limandan ayıran dalgakıran.

.

.

.

.

.

Pembe göl, aynı zamanda antik iç liman.

.

.

.

.

.

Bu gezinin yolcusu: Ezine - Dalyan' da.

.

.

.

.

.


@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder