6 Haziran 2019 Perşembe

Travel Ankara 078 : Kurtuluş Savaşı Müzesi - I. TBMM

 .
TRAVEL ANKARA 078: 
KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ - 1. TBMM BİNASI
.
GEZİ TARİHİ: 31.05.2019, Cuma.
.
.
Kurtuluş Savaşı Müzesi - 1. TBMM Binası:
Ankara Ulus Meydanında bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi inşasına 1915 yılında başlanır. İlk olarak İttihat ve Terakki Cemiyeti kulüp binası olarak tasarlanır, binanın planı evkaf (vakıflar) mimarı Selim Bey tarafından yapılır, inşasına kolordu askeri mimarı Hasip Bey nezaret eder.
Türk mimari stiline uygun olarak inşa edilen iki katlı binanın en büyük özelliği Ankara taşı ( andezit ) kullanılmış olmasıdır. Meclisin, 23 Nisan 1920' de bu binada toplanması kararlaştırıldığında henüz bitirilmemiş olan bina, milli heyecanın eseri olarak milletin katkısıyla tamamlanır.
23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında I. TBMM olarak kullanılan bina daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak işlevini sürdürür. 1952 yılında müzeye dönüştürülme çalışmalarına başlanır, 1961 yılında 'Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi' olarak ziyarete açılır. Atatürk' ün doğumunun 100. yılı kutlama programı etkinlikleriyle 23 Nisan 1981 tarihinde 'Kurtuluş Savaşı Müzesi' olarak yeniden ziyarete açılır.

.
Kurtuluş Savaşı Müzesi bahçesinde 1937 Fransız yapımı 105 mm. Schneider marka top.
.
Müze girişi.
.
.
1. kat koridoru.
.
Müze girişinin sağındaki ilk oda: mescit.
.
Reis odası: 
Sağdan ikinci odadır, Mustafa Kemal Atatürk' ün meclisteki çalışma odasıdır.
.
.
Reis odanın duvarlarındaki tablolar.
.
Riyaset Divanı Odası: Bakanlar Kurulu.
Girişte koridorun solundaki ilk odadır. İcra vekilleri odası ve bakanlar kurulu odası olarak kullanılmıştır. Sivas Kongresinde kullanılan masa ve sandalyeler sergilenir.
.
Cumhuriyetin ilanından sonra ilk bakanlar kurulu.
.
.
Meclis Toplantı Salonu:
Koridorun sağında yer alan büyük toplantı salonudur. Burası ilk haliyle teşhir edilmektedir. Salon ortasında Başkanlık ve divan üyeleri kürsüsü, kürsünün arkasında eski yazıyla 'Hakimiyet Milletindir' yazısı yer alır. Kürsünün karşısındaki sıralar Bakanlar Kurulu, yanlardaki sıralar milletvekilleri, sağdaki balkon kordiplomatik ( Bir ülkede bulunan yabancı elçiler topluluğu ), soldaki balkon dinleyiciler, balkon altları ise yerli ve yabancı basın temsilcileri için kullanılmıştır. 
Sıralar Ankara Öğretmen Okulu uygulama sınıfından, iki petrol lambası ile sac sobalar civar kahvehanelerden, büro malzemeleri ise resmi dairelerden getirilerek, Ankara' da kurulmakta olan ve millet egemenliğine dayanan ilk meclis binasın temelleri milletle birlikte burada atılmıştır.
.
.
 1. Türkiye Büyük Millet Meclisinin Açılışı
23 Nisan 1920'de Meclis etrafında binlerce kişi büyük bir kalabalık halinde Meclis' in açılışını beklemişlerdir. Gerekli törenlerden sonra Meclis 115 temsilci ile ilk toplantısını yapmıştır. Meclisin ilk açılış konuşmasını ise Meclis Başkalığı'na seçilen en yaşlı üye Sinop Mebusu Şerif Bey gerçekleştirmiştir.
"Saygıdeğer hazır bulunanlar;
Hilafet ve hükümet merkezinin geçici kaydıyla yabancı kuvvetler tarafından işgal edildiği, bağımsızlığın her bakımdan kısıtlandığı bilinmektedir. Bu vaziyette baş eğmek, milletimizin kendisine teklif edilen yabancı esaretini kabul etmesi demektir. Ancak tam bağımsızlık ile yaşamak kararlılığında olan ezelden beri hür ve bağımsız yaşayan milletimiz bu esaretini kesin ve kararlı bir biçimde reddetmiş ve derhal vekillerini toplamaya başlayarak yüce Meclisini vücuda getirmiştir. Bu yüce Meclisin reisi sıfatıyla ve Allah'ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlığı dahilinde, geleceğini bizzat düzenleyerek ve bütün dünyaya ilan ederek Millet Meclisini açıyorum."
Bu açılış konuşmasından sonra Ankara mebusu Mustafa Kemal söz alarak Meclisin hangi azalardan teşekkül edeceğine dair aşağıdaki açıklamayı yapmıştır.
"Yüce Meclisiniz bildiğiniz gibi olağanüstü yetkilere sahip olarak yeniden seçilmiş saygıdeğer milletvekilleriyle, taarruz ve işgale uğramış saltanat merkezinden canlarını kurtararak buraya gelen saygıdeğer milletvekillerinden oluşmuştur. Kaçıp gelebilecek milletvekilleriyle birlikte bir yüce Meclisin meydana getirilmesi ancak yeni uygulanan seçim tarzıyla söz konusu olmuştur. Bu anda Meclisiniz yasal olarak toplanmış bulunmaktadır."
24 Nisan 1920 günü Meclis ikinci toplantısını yapmış ve Mustafa Kemal oybirliğiyle Meclis Başkanlığına seçilmiştir.
Mustafa Kemal bu toplantıda uzun ve anlamlı bir konuşma yapmış,
"Artık yüce meclisin üzerinde bir güç yoktur" diyerek meclisin önemini vurgulamıştır.
Kurtuluş Savaşı, Gazi Mustafa Kemal'in başarılı yönetimi ve 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde alınan kararlarla gerçekleştirilmiştir. Bu kararlar arasında 20 Ocak 1921'de ilk anayasanın kabulü, 12 Mart 1921'de İstiklal Marşı'nın kabulü, 1 Kasım 1922'de Saltanatın kaldırılması da vardır. Öte yandan 24 Temmuz 1923'te Lozan Barış Antlaşması, 13 Ekim 1923'te Ankara'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti oluşu, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyetin ilanı ile Gazi Mustafa Kemal'in Türk devletinin Cumhurbaşkanı seçilmesi yine bu Mecliste onaylanarak kabul edilmiştir.
Atatürk bir konuşmasında "Büyük Millet Meclisi,Türk Milletinin asırlar süren arayışlarının özü ve onun bizzat kendisini idare etmek şuurunun canlı bir timsalidir" diyerek Büyük Millet Meclisi'nin önemini vurgulamıştır.
.
Meclisin 23 Nisan 1920 tarihinde toplandığında bu salonda bulunan kürsü, Ankaralı bir marangoz tarafından yapılarak meclise hediye edilir.
 .
Mebuslar ( Eski Katipler ) Odası:
Birinci ve ikinci dönem mebuslarına ait fotoğraflar, kimlik kartları, TBMM tarafından mebuslara hediye edilen mavzerler, istiklal madalyaları, rozetler, belgeler ve özel hatıra eşyaları sergilenir.
.
Mardin Mebusu Necip Güven Bey' e ait kişisel eşyalar.
.
Lazistan Mebusu Mehmet Esat Bey' e ait kişisel eşyalar.
.
Ankara Mebusu Mustafa Kemal Atatürk Paşa' ya ait kişisel eşyalar.
.
Isparta Mebusu Hüseyin Hüsnü Özdamar Bey' e ait kişisel eşyalar.
.
Eski Encümen Odası: Haberleşme ve silah gücü segisi.
.
Silah gücü.
.
Manyetolu telefon: Erzurum Kongresinde kullanılmıştır.
Mors yazıcısı: Avusturya yapımı, I.Leoporder - Vien 800.
.
Manuel telefon santrali: Ericson, 5 hat kapasiteli.
.
Şifre Makinesi: Alexander von Kryha tarafından 1920' de geliştirilen makine.
.
Top modeli: Essen - Almanya, Krupp marka, 1877.
.

.
.
.
.
.
Gümrü Antlaşması sırasında ( 2-3 Aralık 1920 ) Azerbaycan Hükümeti tarafından Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa' ya hediye edilen ve 294 parçadan oluşan gümüş yemek takımı: Kazım Karabekir Paşa tarafından meclise hediye edilmiştir.
.
Toplantı Salonu Uzantısı: Eski Kulis Salonu.
.
.
.
Kurtuluş Savaşına katılmış veya savaşın kazanılmasında emeği geçmiş olanlar ile TBMM üyelerine yasa ile 'İstiklal Madalyası' verilmiştir. Madeni kısmı aynı olan madalyaların kurdelaları çeşitlilik gösterir:
Kırmızı-Yeşil: Cephede savaşmış TBMM üyelerine ve şehit düşenlerin ailelerine verilmiştir.
Kırmızı: Cephede savaşmış asker ve sivillere, Milli Mücadele' de büyük yararlığı ve yardımda bulunmuş sivillerle, çarpışmalarda şehit düşenlerin ailelerine verilmiştir.
Yeşil: Milli Mücadele döneminde TBMM' de görevli mebuslara verilmiştir.
Beyaz: Cephe gerisinde yararlılık gösterenlere verilmiştir.
.
Lozan Barış Antlaşması: İsviçre- Lozan, 24 Temmuz 1923
Mustafa Kemal Atatürk' ün önderliğinde yapılan Kurtuluş Savaşı' nın zaferle sonuçlandırıldığını ilan eden Lozan Barış Antlaşması bu masa üzerinde imzalanmıştır.
.
.

Ankara Zafer Anıtı:
Avusturyalı heykeltraş Heinrich Krippel tarafından yapılır. Atatürk' ü atı Sakarya üzerinde tasvir eden sanatçı, Atatürk' ü atının dört ayak üzerinde duran, sağlam basan ve ileriyi gören bir lider olarak göstermiştir.
.
.
.
.
.
.
 Bu gezinin yolcusu: Ulus Meydanı' nda.
.
.
.
.
.

@bgölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder