15 Haziran 2019 Cumartesi

Travel Ankara 079 : Anıtkabir

.
TRAVEL ANKARA 079: ANITKABİR
.
GEZİ TARİHİ: 31 Mayıs 2019, Cuma.
.
Anıtkabir Tandoğan Girişi: Araç girişinin yapıldığı kapı.
.
Giriş için araç ruhsatı teslim edilip kayıt yaptırılıyor.
.
.
.
.
.
.
.
Aslanlı yol girişi: 
Sağdaki İstiklal Kulesi, soldaki Hürriyet Kulesi.
.
İstiklal Kulesi:
Aslanlı yolun başında sağdaki kuledir. Kule içindeki duvarda Zühtü Müridoğlu' ait kabartma eser, Atatürk' ün istiklal ile ilgili sözlerinin yazılı olan levha ve Anıtkabir maketi vardır.  
.
İstiklal Kulesi önünde kadın heykel grubu:
Hüseyin Özkan' ın eseridir. Ulusal giysiler giymiş üç kadından oluşur, Kenar iki kadının elinindeki başak demetlerinden oluşan çelenk bereketli yurdumuzu temsil eder. Soldaki kadın elinde ileri uzattığı kapla Atatürk' e Tanrı' dan rahmet diler. Ortadaki kadın yüzünü kapatmış, ağlamaktadır. Bu üçlü grup Türk kadınlarının Atatürk' ün ölümünün derin acısı içinde bile gururlu, ağırbaşlı ve azimli oluşunu dile getirir.  
.
İstiklal kulesi içinde Anıtkabir yerleşke maketi.
.
.
.
Hürriyet Kulesi:
Aslanlı yolun başında soldaki kuledir. Kule içindeki duvarda Zühtü Müridoğlu' ait kabartma eser, Atatürk' ün hürriyet ile ilgili sözlerinin yazılı olan levha, Anıtkabir' in inşaat çalışmalarını gösteren fotoğraf sergisi, inşaatta kullanılan taş örnekleri ve Atatürk' ün Çubuk Barajı Gölü' nde kullandığı gezinti teknesi vardır.   .
Hürriyet Kulesi önünde erkek heykel grubu:
Hüseyin Özkan' ın eseridir. Sağdaki erkek başında miğferi ve kalın kaputu ile Türk askerini temsil ederken, onun yanında elinde kitabı ile Türk gençliğini ve aydın insanı, biraz gerisinde ise yerel kıyafetlerle Türk köylüsü temsil edilmiştir. Her üç heykelin yüzünde derin acı ile Türk milletinin kendine özgü ağırbaşlılığı ve yüksek irade gücü dile getirilmiştir.
.
Atatürk' ün Çubuk Baraj Gölü' nde kullandığı gezinti teknesi.
.
Anıtkabir' in inşaat çalışmalarını gösteren fotoğraf sergisi ve inşaatta kullanılan taş örnekleri.
 .
.
Aslanlı Yol:
Ziyaretçileri Atatürk' ün yüce huzuruna hazırlamak için yapılmış olan 262 m. uzunluğundaki yolun iki yanında Hüseyin Özkan' ın eseri olan oturmuş pozisyonda 24 aslan heykeli bulunmaktadır. Atatürk' ün Türk ve Anadolu tarihine verdiği önem sebebiyle, 24 Oğuz boyunu ve Anadolu' da uygarlık kuran Hititlerin sanat üslubu ile yapılan aslan heykelleri kuvvet ve sükuneti temsil etmektedir.
.
.
.
.
.
.
Müdafaa-i Hukuk Kulesi:
Aslanlı yolun bitiminde soldaki kuledir.
.
Müdafaa-i Hukuk Kulesi üzerinde Nusret Suman' a ait kabartma eser bulunur: Bu eserde Kurtuluş Savaşında ulusal birliğin temeli olan müdafaa-i hukuk dile getirilir. Kabartmada, bir elinde kılıç tutarken diğer elini diğer elini ileri uzatarak sınırlarımızı geçen düşmana 'Dur' diyen bir erkek figür tasvir edilmiştir. İleri uzatılan elin altındaki ulu ağaç yurdumuzu, onu koruyan erkek figür ise kurtuluş amacıyla birleşmiş olan Türk Milletini temsil eder.
.
Mehmetçik Kulesi:
Aslanlı yolun bitiminde sağdaki kuledir.  
.
Mehmetçik Kulesi üzerinde Zühtü Müridoğlu' na ait kabartma eser bulunur: Bu eserde cepheye gitmekte olan Mehmetçiğin evinden ayrılışı ifade edilir. Elini asker oğlunun omuzuna atmış, onu vatan için svaşa gönderen hüzünlü fakat gururlu anne tasvir edilir.
.
.
Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir.
.
.
Anıtkabir' e çıkan merdivenlerin solunda ve sağında kabartma figürler.
.
.
.
Anıtkabir girişinde nöbet tutan Mehmetçikler.
.
Anıtkabir girişi tavan süslemeleri.
.
Atatürk' ün Türk Ordusuna son mesajı.
.
İsmet İnönü' nün mesajı.
.
.
.
Anıtkabir içine girişin tam karşısındaki büyük pencerenin önündeki niş içinde Atatürk' ün sembolik lahdi bulunmaktadır. Tek parça mermerden yapılan lahit 40 ton ağırlığında ve Osmaniye' den getirilmiştir.
.
Anıtkabir girişinde kolon süslemeleri.
.
.
.
Anıtkabir girişindeki mehmetçiklerin nöbet değişim seromonisi.
.
Müze girişi.
.
Kürsünün solunda yabancı heyet ziyaretleri, sağında ise önemli günlerde yapılan ziyaretler fotoğraflanıp tarihlendirilir.
.
Misakı Milli Kulesi müze girişidir.
.
Atatürk' ün kullandığı eşyaların sergilendiği bölüm.
.
.
.
Kurtuluş Savaşı Rölyefi.
.
Çanakkale deniz ve kara muharebeleri, 1915.
.
.
.
Çanakkale Savaşında Mustafa Kemal.
.

.

.

.
Sakarya Meydan Muharebesi, 1921.
.
.
.
.
Büyük Taaruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi, 1922.
.
.
.
.
Yapılan devrimlerin tanıtıldığı ve Kurtuluş Savaşına katılan komutan ve Türk büyüklerinin büstlerinin bulunduğu koridor.
.
Mustafa Kemal Atatürk.
.
Atatürk' ün Selanik' te doğduğu evin, Manastır Askeri Lisesinin, Şişli Atatürk Evinin ve Erzurum Kongre Binasının maketleri.
.

.
.
Anıtkabir Derneğinin hatıra ürünlerinin satıldığı reyon.
.

.
Tören Meydanı.
.
Anıtkabir Çankaya yönündeki merdivenin ortasında, yüksek direk üzerinde Türk Bayrağı dalganır. Bu bayrak direğini, Amerika' ya yerleşmiş ve bir bayrak direği fabrikası kurmuş olan Nazmi Celal adındaki Türk göndermiştir. Direk çelikten yapılmış olup tek parça ve 33,53 m. yüksekliğindedir. Avrupa' da tek parça yapılmış direklerin en büyüğüdür. Bayrak direğinin altındaki mermer kaplama üzerinde Türk Ulusunun yüce değerleri sanatçı Kenan Yontuç tarafından sembolik olarak işlenmiştir: Kılıç, ulusumuzun saldırı savaşı gücünü; miğfer, savunma gücünü; meşe dalı, zaferi; zeytin dalı, barışseverliği ve meşale, uygarlığımızı temsil eder.
.

.

.

23 Nisan Kulesi.
.
23 Nisan Kulesinin içinde Atatürk' ün 1936 - 1938 yılları arasında kullandığı Cadillac marka özel otomobili sergilenmektedir.
.

.
Barış Kulesinin içinde Atatürk' ün 1935 - 1938 yılları arasında kullandığı Lincoln marka tören ve makam otomobili sergilenmektedir.
.

.
Barış Kulesinin duvarında ' Yurtta barış, dünyada barış ' ilkesini dile getiren sanatçı Nusret Suman' a ait kabartma bulunmaktadır.
.

.

Atatürk' ün en yakın silah arkadaşı, Türk Milli Mücadelesinin Batı Cephesi Komutanı ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü' ün mezar lahti. Mezarı lahitin altındaki odadadır.
.

Anıtkabir özel araç park yeri.
.

.

.

.
Anıtkabir - Akdeniz Ceaddesi yaya giriş yolu.
.

.

.

.
Akdeniz Caddesinden Anıtkabir yaya girişi.
.
.
.
.
.
Bu gezini yolcusu: Anıtkabir Aslanlı Yolda.
.
.
.
.
.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder