5 Ağustos 2024 Pazartesi

Travel Çanakkale 35 : Troya Müzesi

.

TRAVEL ÇANAKKALE 35: TROYA MÜZESİ

.

GEZİ TARİHİ: 01 Ağustos 2024, Perşembe.

Troya Müzesi:

Çanakkale Tevfikiye köyünde bulunan, Troya antik kentinden ve Troas bölgesinin diğer antik kentlerinden çıkarılmış eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesidir. 2011 yılında açılan müze değişik dönemlerde birçok ödüle layık görülmüştür.

Müze park alanı ve iniş yolu.

Bundan 5000 yıl önce başladı bizim bu coğrafyadaki serüvenimiz... Bir zamanlar, şimdi ova olan bu yer henüz körfezken, ticaret yolları üzerinde parlak bir kenttik. Kutlamalara, kahramanlıklara tanık olduk. Savaşlar ve yangınlar gördük. Sırlarla dolu geçmişimiz hakkında tarihçiler, arkeologlar ipuçları aradılar yıllarca.

Kentimizin uzun ve inişli çıkışlı tarihi boyunca bastığınız topraklara bastık, geçtiğiniz tarlaları ektik, şu köşedeki taşlarla surlar inşa ettik, denizden balık tuttuk, bu topraktan çömlek yaptık, sıcak yaz günlerinde karşıdaki zeytin ağaçlarının altında dinlendik, savaştık, zamana yenik düştük...

Bu coğrafyanın rüzgarını, toprağını, gökyüzünü, denizini, zeytin ağaçlarını ve taşlarını hafızanıza yazın. Az sonra rampadan inerken yıkık burçlar ve Troas' ın verimli toprakları geride kalacak. Rampa sizi bugün bildiğiniz Troas bölgesinden geçmişe, keşfedilmeyi bekleyen Troya hikayesinin gizemli dünyasına taşıyacak. Burada, Troya' dan gelip geçmiş ve bu toprakları miras kabul etmiş insanları anlamaya başlayacaksınız.

Topraklarımıza hoş geldiniz.

.

Gişeler.

Troya maketi.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Tevfikiye köyü.

Foseidon' la Apollon işte o zaman düşündü taşındı. Üstüne ırmakları salalım, yıkalım dediler. İda dağlarından denize akan ırmakları getirdiler.

( Homeros, İlyada )

.

.

.

.

.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder