4 Ağustos 2024 Pazar

Travel Çanakkale 34 : Eceabat - Çanakkale Şehitler Abidesi

 

.

TRAVEL ÇANAKKALE 34: ECEABAT

ÇANAKKALE ŞEHİTLER ABİDESİ

.

GEZİ TARİHİ: 03 Ağustos 2024, Cumartesi.

.

Çanakkale Şehitler Abidesi:

Gelibolu yarımadasının güney ucunda Morto koyu önündeki Hisarlık tepe üzerinde yer alan abide, 1915 yılında 1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşlarında hayatını kaybeden Türk askerleri anısına yaptırılarak 21 Ağustos 1960 tarihinde ziyarete açılır.

25x25 m. kaide 7,5 metrelik ayaklar üzerinde 41,7 m. yüksekliğindedir. Bu yüksekliğin nedenine gelince; Atatürk' e bir gün gazeteci Ruşen Eşref Bey sorar: Paşam, Gelibolu yarımadasına bir şehitler abidesi yapalım, yüksekliği ne kadar olsun? Atatürk, siz oraya 40 m. yüksekliğinde anıt dikseniz dahi şehitlerimizin hakkını ödeyemezsiniz, der. Bu sohbetten yıllar sonra 40 m. yüksekliğin üzerine Atatürk' ün ortalama boy ölçüsü olan 1,70 m. eklenerek 41,7 m. yüksekliğinde abide inşa edilir.

Tavanı mozaikten Türk Bayrağı' dır.

.

.

.

.

.

.

Temsili şehitlik.

.

.

.

Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker

Gökten ecdad inerek öpse o pak alnını değer

Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın

Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın.

( Mehmet Akif Ersoy )


Çanakkale boğaz girişi.

Morto koyu.

Hisarlık tepe.

.

Tören alanı.

Mustafa Kemal Çanakkale' de anıtı.

Meçhul Asker:

Çanakkale Savaşları sırasında bir Anzak askeri tarafından Avusturalya' ya götürülen Türk askerinin kafatası Avusturalya hükümetince 2003 yılında Türk makamlarına teslim edilir ve buraya defnedilir.


Bu memleket toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana koyun koyunasınız. 

Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarını dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.

( Mustafa Kemal Atatürk, 1934 )


Türk Bahçesi.

Şehitler Abidesi Camisi.

.

.

.

.

.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder