24 Şubat 2023 Cuma

Travel Ankara 199 : Çankaya - Haritacılık Müzesi

 

.

TRAVEL ANKARA 199: ÇANKAYA

HARİTACILIK MÜZESİ

.

GEZİ TARİHİ: 22 Şubat 2023, Çarşamba.

Haritacılık Müzesi:

Ankara Çankaya ilçesi Cebeci semtinde bulunan Haritacılık Müzesi, Harita Genel Müdürlüğünün merkez kışlası içinde askeri müzedir. Müze 1971 yılında Harita Teknik Yüksek Okulu bünyesinde kurulur, daha sonra 1994 yılında bugünkü hizmet verdiği müstakil binaya taşınmıştır. 

Müze üç bölümden oluşur: 

Birinci bölümde Harita Genel Müdürlüğünün kurucusu Korgeneral Mehmet Şevki Ölçer anısına düzenlenmiştir. İkinci bölüm olan büyük salonda tarihi kabartma haritalar, tarihi kağıt haritalar ve aletler bulunur. Üçüncü bölümde ise resim galerisi bulunmaktadır.

Korgeneral Mehmet Şevki Ölçer ( 1866 - 1927 ) :

Harita Genel Müdürlüğünün kuruculuğunu yapan korgeneral rütbesine yükselmiş asker ve haritacıdır. Türk haritacılığının kurulmasında öncülük etmiştir. Yazdığı yedi kitabı bulunur, en önemlisi cumhuriyet dönemi öncesi Taksim-i Arazi ( Jeodezi ) kitabıdır. 

Müzede Korgeneral Mehmet Şevki Ölçer' e ait askeri okul diplomaları, koltuğu, masası, kullandığı aletler, aile albümü, Fransa' da aldığı şövalye nişanı beratı, Atatürk ve Fevzi Çakmak' ın telgrafları ile şahsi eşyaları yer almaktadır.

Müze büyük salona giriş.

Tarihi Kağıt Haritalar Bölümü:

19. yüzyıldan günümüze muhtelif cins ve ölçeklerde çeşitli amaçlar için üretilmiş tarihi kağıt haritalar bulunur. Bu haritalar hepsi çok değerli olmakla birlikte, Türk modern haritacılığın örnekleri ve Kurtuluş Savaşı' nda 1/100.000 ölçekli olarak 20 gün içinde üretilen ve savaşın kazanılmasında büyük faydası olan Sakarya Haritası öne çıkmaktadır.

Kurtuluş Savaşı' nda 1/100.000 ölçekli olarak 20 gün içinde üretilen ve savaşın kazanılmasında büyük faydası olan Sakarya Haritası.

Tarihi Kabartma Harita Bölümü:

1880 - 1890 yıllarına ait harp okulu harita sınıfı öğrenci ve öğretmenleri tarafından, deniz kumu, reçine, ahşap ve benzeri malzemelerden, tamamen el emeği ile yapılmış ve dünyanın ilk örnekleri kabul edilen, muhtelif ölçek ve bölgelerini içeren kabartma haritalar bulunur.

Üstte: Çanakkale Muharebeleri haritası.

Altta: Korgeneral Mehmet Şevki Ölçer' in 1915 yılında yapmış olduğu Çanakkale bölgesine ait 43 pafta 1/5.000 ölçekli harita indeksi.

Kabartma Çanakkale haritası, 1/76.000

Aletler Bölümü:

1885 yılında günümüze kullanılan jeodezik, fotogrametik, kartografik alet ve cihazlar ile ilgili diğer materyaller sergilenir.

Üniversal semt aleti, 1927.

.

.

C4 aletine bağlı harita çizim masası, 1930.


Piri Reis Haritası:

1513 yılında ünlü Türk amirali Piri Reis tarafından yapılan, ceylan derisi üzerine renkli çizilmiş, Afrika kıyılarını gösteren, 21 parçalı dünya haritalarından ele geçirilen tek parçadır. Orijinali Topkapı Sarayındadır. 1933 yılında basılarak Atatürk' e hediye edilen ilk kopyasıdır.

Resim Galerisi Bölümü:

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk' ün direktifi üzerine 1938 yılında başlayan ve 1943 yılına kadar devam eden, dönemin ünlü ressamlarının Anadolu' nun çeşitli illerinde Türk Ulusuna resim sanatını ve sanatçıyı tanıtmak maksadıyla düzenlenen "Yurt Gezileri" çalışmalarına ait 22 adet tablo ile asker ressamlara ait pek çok değerli tablo bu bölümde sergilenir.

.

.

.

.

.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder