13 Eylül 2020 Pazar

Travel Ankara 102 : Çankaya - Abdi İpekçi Parkı

.

TRAVEL ANKARA 102: ÇANKAYA

ABDİ İPEKÇİ PARKI

.

GEZİ TARİHİ: 11 Eylül 2020, Cuma.


Abdi İpekçi Parkı:

Ankara' nın Çankaya ilçesi Sıhhiye Meydanı' nda Gazeteci Abdi İpekçi anısına 1981 yılında açılmıştır.


Abdi İpekçi:

9 Ağustos 1929 doğumlu gazeteci ilköğretim eğitiminden sonra Galatasaray Lisesini bitirir. Bir süre hukuk fakültesinde okur. Yeni Sabah, Yeni İstanbul ve İstanbul Ekspres Gazetesi gibi çeşitli gazetelerde spor muhabiri, sayfa sekreteri ve yazı işleri müdürü olarak çalışır. Daha sonra Ali Naci Karacan' ın çıkardığı Milliyet Gazetesinin yazı işleri müdürü, bir süre sonra da genel yayın müdürü olur.
1961 yılından öldürüldüğü 1 Şubat 1979 terihine kadar Milliyet gazetesinin başyazarlığını da yürütür. Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Basın Enstitüsünün ikinci başkanlığı, Basın Şeref Divanı genel sekreterliği gibi görevleri yürütür. 
Yazılarında Atatürkçülüğü, barışı, düşünce özgürlüğünü, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü savunur. Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile kuzenlerdir. 
1970' li yıllardaki kargaşa ve terörün önlenmesi için iktidar ve muhalefet önderleri arasında yapıcı bir uzlaşı sağlanmasından yana olan, devlet yönetiminde partizanlığın ve duygusallığın yerini akılcı, çağdaş, ılımlı bir uygulamanın almasını isteyen İpekçi, 1 Şubat 1979 gecesi İstanbul Maçka' da evinin yakınlarında aracındayken Mehmet Ali Ağca tarafından öldürülür. Mehmet Ali Ağca, İpekçi suikastından idamla yargılanırken 1979 yılında ülkenin en iyi korunan askeri cezaevlerinden biri olan Maltepe Cezaevi'nden kaçırılır.

Ankara Valiliği.

.

.

.

.

.

.

.

.

Heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılan " Eller Anıtı " 1981 yılında açılmıştır.

.

Hitit Güneş Kursu Anıtı:

1978 Sıhhiye Meydanı' na konulan anıt, heykeltıraş Nusret Suman tarafından yapılmıştır.

Alahöyük' teki kazılarda ele geçirilmiş bir Hatti eserinin kopyasıdır. 1973 yılında Belediye Başkanı Vedat Dolakay tarafından şehrin sembolü yapılır. Hatti krallarının mezarlarından çıkan Hitit Güneş Kursu örnekleri Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmektedir. Anadolu Sigorta tarafından Ankara halkına armağan edilmiştir. 

.

.

.

.

.

Bu gezinin yolcusu: Abdi İpekçi Parkında.

.

.

.

.

.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder