7 Eylül 2020 Pazartesi

Travel Ankara 100 : Altındağ - Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi

.

TRAVEL ANKARA 100: ALTINDAĞ

TÜRKİYE İŞ BANKASI İKTİSADİ BAĞIMSIZLIK MÜZESİ

.

GEZİ TARİHİ: 04 Eylül 2020, Cuma.

Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi:

.

1924 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türkiye İş Bankası, milli iktisat açısından büyük önem taşır, bu güne kadar olan birikimini toplumla paylaşmak üzere Ulus' taki tarihi bina müzeye dönüştürülür ve 2 Mayıs 2019 tarihinde açılır.

Müzeye, Bankanın kurucusu Atatürk’ün, askeri zaferlerin ancak iktisadi zaferlerle kalıcı olabileceği vizyonu çerçevesinde “Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi” adı verilir. Müzede, Cumhuriyet'in kuruluşundan itibaren ülkemizin iktisadi bağımsızlık yolunda attığı büyük adımlar, Bankanın tarihi ile birlikte ele alınır.

Ankara Ulus’ta müzeye dönüştürülen tarihi binanın bodrum katındaki kiralık kasa bölümü ile giriş ve birinci katlarında orijinal olarak korunan özel tarihi alanlar ziyarete açılır. Zemin ve birinci katlarda ayrıca, Bankanın iktisadi bağımsızlık tarihine dair koleksiyonunda yer alan fotoğraf, belge, obje ve filmler sergilenir. 

Tarihi bina, İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından 1929 yılında İş Bankası’nın 3. Genel Müdürlüğü olarak inşa edilir. Atatürk’ün Çankaya Köşkü’ndeki çalışma odasını da tasarlayan Selahattin Refik Sırmalı tarafından dekorasyonu yapılan 90 yıllık tarihi bina, hizmete açıldığı ilk günlerden itibaren Ankara’nın simge yapıları arasında yer almaktadır. Erken Cumhuriyet dönemi mimarisinin günümüze ulaşmış en önemli örneklerinden biri olan tarihi binada, Batı ve Osmanlı mimarisi ile Art Nouveau ve Neo Rönesans akımlarının izleri dikkat çekmektedir.

.

Müze girişi.


.

.

Müze giriş katı: Banko ve vezneler.

.

.

.

Bina tavanında vitray süslemesi.

.

Kültür yayınları odası.

.

.

.

.

Tarihi reklamlar.

.

.

Kararname.

.

1930' lu yıllarda Türkiye İş Bankası Ankara Şubesinde işlem gören çek ve makbuzlar.

.

.

.

Osmanlı' da basılan ilk kağıt para: Kaime..

.

.

.

.


Onuncu yıl köşesi.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


Yönetim odası.
.

.

Mavi Salon.

.

Mavi salonun tarihi saati.

.

.

Üst kattan giriş katın görüntüsü.

.

.

.

.

.


Bu gezinin yolcusu: Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nde.

.
.
.
.
.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder