26 Ocak 2020 Pazar

Travel Pakistan 04 : İslamabad - Lok Virsa Müzesi

 
TRAVEL PAKİSTAN 04: İSLAMABAD - LOK VİRSA MÜZESİ
.
GEZİ TARİHİ: 19 Kasım 2019, Salı.
.
 Lok Virsa Müzesi: Lok Virsa Museum

Lok Virsa, Pakistan el sanatlarının sergilendiği bir kültür merkezidir. Aynı zamanda Ulusal Halk ve Geleneksel Miras enstitüsü olarak bilinen müze, 1974 yılında açılır, bugünkü adını 2002 yılında almıştır. 
Müzede çok kültürlü bir toplumun yapısına sahip Pakistan' ın tarihten gelen kültür ve el sanatları, yine tarihi süreç içerisinde gösterilir. Bölgelere göre ayrılmış bölümlerde işlemeli kıyafetler, mücevher ve el yapımı ahşap eşyalar sergilenir.
İlave olarak Pakistan' a komşu ve dost ülkelerin kültürlerinden de örneklerin bulunduğu bölümler mevcuttur. Geleneksel tarzda inşa edilmiş Lok Virsa müzesinin mimarisi Pakistan kültürüne ait freskleri, ayna, mermer, çini ve mozaik sanatlarını barındırır.
.
 .
Müze girişi.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
İran İslam Cumhuriyeti bölümü.
.
.
.
Kamyon ve araba süsleme sanatı.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
Müze bahçesinde süslü kamyon:

Kamyon süsleme geleneğinin merkezi Pakistan' ın liman kenti Karaçi' dir. 1920' li yıllardan beri gün geçtikçe gelişen kamyon süsleme sanatının bir adı da "Şıngırdayan Sanat".
İlk olarak 1. Dünya Savaşı sonrası İngiltere otomotiv üreticisi Vauxhall Motors tarafından getirilen süslü kamyonlar sonraları Pakistan kültürünün önemli bir parçası haline gelir.

Kamyon süsleme sanatı ile ilgili çalışmalar yapan sanatçı ve Karaçi Ünüversitesi profesörü Duriyya Kazi' ye göre çok eski yıllara dayanan süslemenin İslam dininin mistik yanı olan Sufizm ile bağlantılıdır. Duriyya Kazi, kamyon süsleme ve dekorasyonunun "dini hak" elde etmek için bir yol olduğunu savunur. Süslenen kamyonlar takdir kazanır. Kamyon sürücüsünün ekmek teknesi olan kamyonuna saygısını, işine verdiği önemi gösterir ve kamyonun yolda bozulmaması için sigortasıdır.
.
.
Müze meydanında panayır.

.
.
.
.
.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder