18 Aralık 2016 Pazar

Cyprus Travel 20 : Salamis Antik Kenti



.
Salamis Antik Kenti:
.
Antik Salamis kenti bir Aka kolonisi olarak kurulur. Yunanistan’daki Salamis adasının kralı Telamon’un oğlu olan Tekfros kentin efsanevi kurucusu olarak bilinir. Truva harbi sırasında kardeşinin intiharını önleyemediğinden, savaş sonrası babası tarafından ülkeye sokulmaz.
.
Tekfros, Truva Harbi’ne katılan silah arkadaşları ve savaşta esir aldığı bir grup insanı da yanına alarak M.Ö. 1184 yılında Karpaz Yarımadası’nın kuzey sahilindeki ‘’Achaion Akte’’ (Akalar Sahili) olarak bilinen yerden Kıbrıs’a ayak basar. Belli bir süre orada kaldıktan sonra günümüzde Salamis Harabeleri’nin bulunduğu yere kent kurar.
.
M.Ö. 707 yılında adaya gelen Asur hakimiyetinden sonra ada idaresi Salamis Kralı Elevton’un eline geçer. M.Ö. 411 yılında Tekfros ailesinin üyesi olan Evagoras, Kilikiya’dan gelen taraftarlarının yardımıyla Salamis Krallığını eline geçirir. Kentin surlarını sağlamlaştırıp ve bir filo oluşturan Evagoras, M.Ö. 391 yılından sonra hemen-hemen tüm adaya hakim olur. M.Ö. 380 yılında Salamis kentini Perslar kuşatır. Kuşatma, Evagoras’ın sadece Salamis kralı olarak kalması ve Persler’e vergi ödemesi kaydıyla sonuçlanır.
.
M.Ö. 374 yılında Evagoras’ın öldürülmesi üzerine yerine geçen krallar, Büyük İskender devrine kadar, Evagoras’ın Persler’le yaptığı antlaşmaya sadık kalırlar. İskender Devri’nde Salamis Kralı olan Pnytagoras, Tır şehri kuşatma esnasında Büyük İskender’e yardımcı olur. İskender’in ani ölümü sonrası komutanları olan Antigonlar ve Ptolemaios aralarında toprak ve hakimiyet paylaşımı yüzünden başlayan ve on yıllarca süren savaşta, Salamis sürekli el değiştirir. Ve sonunda, M.Ö. 294 yılında Ptolemaios, adayı ele geçirip burada kendi Hanedanını kurar.
.
Artık Kıbrıs’ın başkenti Salamis değildir, M.S. IV. yüzyıla kadar yeni başkent: Baf olur. Salamis, M.S. 76 - 77 yılları arası süren depremler, M.S. 116 yılında geçen Yahudi İsyanı’nı, M.S. 332 ve 342 yıllarındaki depremler, onları izleyen med ve cezir olayları kenti neredeyse tamamen dağılmış duruma getirir. İmparator II. Constantinus, şehri küçültüp yeniden kurar ve Constantia adını verir. Yeni kurulan şehir, Constantia Piskoposu Aziz Epiphanius zamanında (M.S. 368 – 403) yeniden Kıbrıs’ın başkenti olur. M.S. 647 yılından sonra aralıklarla devam eden Arap akınları, depremler ve limanın kum ve çamurla tıkanması sonucu şehri herkes terk eder. Böylece, bugünkü Gazimağusa şehrinin durduğu yerde bir yerleşim yeri oluşmuş olur.
.
Günümüzdeki Salamis Antik Kenti’nin kalıntıları:

.

Salamis Antik Kentine günümüzdeki giriş bölümü, zira antik kentin büyük bir kısmı halen deniz altında, ormanlık alanın veya kumsalın altında.


.

Roma caddesi.


.

.

Roma banyoları.


.

.

.

.

Antik tuvalet.
.

.

Gimnazium: Spor alanı.

.

.

.

.

.

Balık pazarı.








Mozaikli oda: terleme odası.


.

Amfitiyatro.

.

.

.

.

Sütunlu cadde.


.

.

.

.

.
Su deposu.


.

.
 

Roma hamamı.


.

.

.



.

.

.
.

Bu yolun yolcusu: Salamis Antik Kentinde.

.
.
@bygölgegezgin
.
01 Kasım 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder