1 Aralık 2016 Perşembe

Cyprus Travel 18 : Dipkarpaz



Karpaz Yarımadası:
.
En kısa haliyle Karpaz, Kıbrıs adasının kuzeydoğu ucundan Anadolu'ya doğru uzanan, sivri ve uzun yarımadanın adı.
Yüzölçümüne oranla küçük bir nüfusun yaşadığı Karpaz Yarımadası, milli park statüsünde olduğu için koruma altında.
.
Karpaz Yarımadası, tarih boyunca medeniyetten kaçmak ya da inzivaya çekilmek isteyenlerin uğrak yeri olmuş. Bu nedenle de, yarımadada çok sayıda manastır inşa edilmiştir. Bu manastırların en ünlüsü de Apostolos Andreas Manastırı'dır.
.
Karpaz Yarımadası, birçok antik kenti, manastırları ve çeşitli uygarlıkların izlerini barındırmaktadır. Buradaki en önemli antik kalıntı ise, Karpasia kentidir. Bu kent, Dipkarpaz ile bu noktanın 5 km kuzeyindeki kayalık koylar arasında kalan yerdedir.
.


Karpaz Milli Park alanına girer girmez bekçi yerine eşekler karşılar.


Bilinçli ve sakin adımlarla yaklaşıp olağan bir şekilde araba camından getirdiğiniz yiyecekleri beklerler.


İstemek kötü bir alışkanlık ama bu onların işi haline gelmiş. Dikkat edin, koruma altındadırlar.


Apostolos Andreas Manastırı meydanındaki çeşme.


Apostolos Andreas Manastırı:
.
Karpaz Yarımadası'nın en ucu olan Zafer Burnu'nun güneyinde bulunan bu manastır; Hıristiyan inancına göre İsa'nın havarilerinden Andreas, deniz yoluyla Kutsal Topraklar ve Kudüs'e giderken gemide su sıkıntısı baş gösterir. Andreas gemiden inerek manastırın bulunduğu yere bastonuyla vurunca su fışkırır. Bir gözü kör olan geminin kaptanı gözlerini bu suyla yıkayınca kör gözü görmeye başlar.
.
15. yüzyılda suyun bulunduğu ve günümüzde de aktığı yere küçük bir şapel inşa edilir. Manastırın bir bölümü 18. yüzyılda inşa edilirken, binanın günümüzdeki dış cephesini oluşturan bölüm 19. yüzyılda yapılır.
.
Özellikle 15 Ağustos ve 30 Kasım günlerinde manastıra ziyaretçi akın etmektedir. Bir takım Müslümanlar manastırın bir Hıristiyan azizinin değil, İslam ermişinin yeri olduğuna inanmaktadır.
.

Manastırın restorasyonu devam ediyor.


.

.

.

.


Manastırın alt kısmında deniz kıyısında bulunan çeşmesinden akan su şifalı ve kutsal bir su olarak kabul edilir.
.
Hıristiyan inancına göre İsa'nın havarilerinden Andreas, deniz yoluyla Kutsal Topraklar ve Kudüs'e giderken gemide su sıkıntısı baş gösterir. Andreas gemiden inerek manastırın bulunduğu yere bastonuyla vurunca su fışkırır. Bir gözü kör olan geminin kaptanı gözlerini bu suyla yıkayınca kör gözü görmeye başlar.
.

Zafer Burnu' na doğru.


Garagulli.


.

.

Zafer Burnu.


Zafer adası.


Altınkum:
.
Karpaz yarımadasının güneyinde Dipkarpaz köyünden yaklaşık 15 Km uzaklıkta bulunan "Altın Kum" sahilleri iki sahilden oluşur. Sahillerin toplam uzunluğu yaklaşık olarak 3700 m dir. Kıbrıs’ın doğal güzellik ve kumulların bulunması bakımından en güzel sahillerinden biridir.
.
Altın kum sahilleri Caretta caretta ve Chelonia mydas türü deniz kaplumbağalarının üreme alanlarıdır.
.
 

.

.

.

Bu gezinin yolcusu:
Apostolos Andreas Manastırı' nda.

.

.

.

.
@bygölgegezgin
.
01 Kasım 2015
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder