3 Ocak 2025 Cuma

Travel Çorum 01 : Boğazkale - Alacahöyük Milli Parkı / Hattuşa Antik Kenti

 

.

TRAVEL ÇORUM 01: BOĞAZKALE

ALACAHÖYÜK MİLLİ PARKI - HATTUŞA ANTİK KENTİ

.

GEZİ TARİHİ: 27 Ekim 2024, Pazar.

Boğazkale:

MÖ. 5000 yılından itibaren yerleşim yeri olarak kullanılan alan, ilçenin 4 km. doğusunda MÖ. 17. ve 13. yüzyıllarda Hattuşaş antik kenti imarı içinde Boğazkale Hitit İmparatorluğunun başkenti olmuştur. Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma eserlerin olduğu Boğazkale ilçesi, Hattuşa' nın görkemli açık hava tapınağı Yazılıkaya, önemli mekanlardan biridir.

Bölgeye Dulkadiroğulları Beyliği yıkıldıktan sonra gelen soylulardan Dölarslanlar, Boğazkale' ye 1664' te bir konak kompleksi yaptırır.

Cumhuriyet dönemi ilk yıllarında adı Boğazköy olan yerleşim, 1936 yılında Boğazkale olarak değiştirilir, 1966 yılında belediye teşkilatı kurularak ilçe yapılır.

Milli park giriş tesisleri.

Milli park girişi.

Hattuşa Antik Kenti:

MÖ. 2000 yıllarında Mısır, Babil ve Mitanni gibi eski doğunun süper güçlerinden biri olan Hititler, MÖ. 1200 yılına kadar Anadolu' nun büyük bir kısmına ve zaman zaman da kuzey Suriye' ye de hükmeder. 

Hitit İmparatorluğunun başkenti Hattuşa, 1834 yılında Fransız mimar Charles Texier tarafından keşfedilir. Boğazköy - Hattuşa kazıları 1906 yılında başlar. 1931-1939 yılları arasında ve 2. Dünya savaşı nedeniyle ara verilen kazılar, 1952' de yeniden başlar, kesintisiz olarak Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından sürdürülür.

Kazılar sonucunda ilk yerleşim izleri, MÖ. 6000, Kalkolitik Çağa kadar iner. Kesintisiz olarak yerleşmeye başlanılması ise MÖ. 3000, eski Tunç Çağının sonlarına doğru olur, Bölgenin yerlileri Anadolu' lu Hattiler, burada bir kent kurarak Hattuş adını verirler. MÖ. 2000 başlarında Orta Dicle Bölgesinden gelen Asurlu tüccarlar, Hatti yerleşmesinin hemen dışında bir karum, ticaret kolonisi kurarlar.  Hattuş kenti, MÖ. 1700 civarında rakip olan bir Anadolu kenti kralı Kuşşara' lı Anitta tarafından fethedilerek lanetlenir.

Hitit yazılı kaynaklarına göre, 1. Hattuşili' nin MÖ. 1650 yılında iktidara gelmesiyle Hititlerin başkenti olur. 

Hitit İmparatorluğunun MÖ. 1200 yılında yıkılmasıyla, Anadolu' da Tunç çağı son bulur. MÖ. 12. yüzyıl başlarında, Erken Demir Çağına tarihlenen yeni yerleşme, Frig etkilerini yansıtan bir taşra kasabasına dönüşerek MÖ. 8. yüzyılda büyümeye başlar. Hattuşa' da Pers, Helen/Galat, Roma/Bizans dönemlerinde yerleşim devam eder. Bir Türkmen aşiretinin MS. 16. yüzyılda buraya yerleşmesiyle günümüzün Boğazkale yerleşiminin temelleri atılır.

Hattuşa gezi krokisi.

Aşağı Şehir ve 1 No.lu Tapınak:

Hitit döneminden önce bu alanda MÖ. 3000 yıllarında Hattiler ( yerli halk ), MÖ. 2000 yıllının başlarında ise Asur Ticaret Kolonisi yerleşir. Kuzey ve kuzeybatıda kazılarak ortaya çıkarılmış Hitit dönemine ait konutlar anıtsal tapınağı çevreler. 

.

.

.

.

Dilek taşı.

.

.

.

.

Hitit surlarının rekonstrüksiyonu:

Kazılarda bulunan pişmiş topraktan yapılmış modeller örnek alınarak 2003-2005 yılları arasında Hitit şehir surlarının bir kısmı rekonstrükte edilmiştir. Geçmişte şehrin savunma sistemi içinde kullanılan surların toplam uzunluğu 6,5 km.'dir.

1 No.lu Tapınak:

Hattuşa şehrinin en büyük tapınağıdır. Hatti ülkesinin en önemli tanrısı olan Fırtına Tanrısı ile Arinna şehrinin Güneş Tanrıçasına adanmıştır. .

.

.

Yamaç evleri:

Yaklaşık olarak MÖ. 16. yüzyılda surlarla çevrilmiş olan eski Hitit şehrinde, Büyük Tapınak ile Büyükkale' deki kral sarayı arasındaki yamaçta teraslar halinde inşa edilmiş yapılardır .

.

Aslanlı kapı:

Şehir surunun güneybatısındaki iki kule arasında yer alan anıtsal yapıdır. Kapının her iki yanındaki pervazlara aslanlar cepheden üç boyutlu olarak işlenmiştir. 

Kapının Hitit zamanında nasıl göründüğünü gösteren resim.

.

.

.

.

Yerkapı iç merdivenleri.

Yerkapı:

Şehrin simgesel tacı olarak surların güney ucunu oluşturan Yerkapı, 30m. yüksekliğinde, 80 m. genişliğinde ve 250 m. uzunluğunda yığma set yapıdır. Ortasında sfenksli kapı bulunur.

.

.

.

.

Yerkapı dış merdivenleri.

Yerkapı dış surları.

.

Yerkapının altında geçiş için kullanılan 70 m. uzunluğundaki tünel.

.

.

Tünelden geçişi.

Yerkapı' dan Boğazkale.

Hattuşa' nın yaban erikleri.

Kral kapısı:

Şehir surunun güneydoğusundaki kapıdır. Aslanlı kapıya benzer. İç kapı solundaki blokta elinde balta ve belinde kılıç taşıyan miğferli savaşçı görünümünde tanrı kabartması bulunur. ( Orjinali Ankara Anadolu Medeniyetleri müzesindedir.)

.

Kral kapısı.

Nişantaş / Nişantepe:

Adını düzleştirilmiş bir kaya üzerine yazılan Hiyeroglif yazıtından alır. Hattuşa' nın son kralı II. Şuppiluliuma' nın icraatlarından söz edilmektedir.

.

Büyükkale:

Hitit Krallığı sarayının bulunduğu yerdir. Saray eski şehrin en yüksek yerinde ve kuzeye bakmaktadır. En eski yerleşim izleri Tunç Çağına kadar uzanır. 

Büyükkale duvarları.

.

.

.

.

.

Bu gezinin yolcusu: Hattuşa' da.

.

.

.

.

.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder