27 Aralık 2023 Çarşamba

Travel Amasya 02 : Amasya - Kral Kaya Mezarları

 

.

TRAVEL AMASYA 02: KRAL KAYA MEZARLARI

.

GEZİ TARİHİ: 04 Kasım 2023, Cumartesi.

Kral Kaya Mezarları:

Amasya kalesinin güney yamacında yer alan beş mezar, Hellenistik çağda yaşayan MÖ. 3. yüzyılda Amasya' yı başkent yapan Pontus krallarına aittirler. 

Ana kayaya oyularak anıtsal ölçülerde yapılmış olan kaya mezarlarının etrafı U biçiminde galerilerle çevrilidir. Mezarlara ortadan açılan bir kapı açıklığından girilmekte olup mezar odası içerisinde ölünün yatırıldığı sekiler bulunur. Ön cepheleri üçgen alınlıklı ve avluların içinde alınlığı taşıyan sütun dizelerinin yer aldığı bilinmektedir. Bu yapı elemanlarının Roma işgali sırasında yerlerinden koparılarak bugünkü görünümünü almıştır.

.

.

Kızlar Sarayı Tüneli:

Harşena Kalesi sur duvarları içerisinde yer alan üç tünelden biridir. Tünel, kısa bir geçit olarak kullanılmıştır. İnşa tarzı ve kullanılan malzemeye dayanarak MS. 1. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Pontus Dönemi kalıntılarının üzerinde Roma Dönemi kalıntıları bulunmaktadır.

Osmanlı 1 Numaralı Hamamı:

Kızlar Sarayı bölümünde bulunan iki hamamdan birisidir. Kareye benzer planlıdır. Taş malzemeyle birlikte tuğla malzeme kullanılmıştır. Tabanı mermer döşeli olup üstü tonoz ve kubbeyle örtülüdür. 

.

.

.

Osmanlı 2 Numaralı Hamamı:

Osmanlı dönemine ait hamam, kare planlı taş malzemeden horasan harç örülerek yapılmıştır. 

III. Mithridates Mezarı: MÖ. 200 - 195 

Diğer üç krala ait kral kaya mezarlarının batısında bulunur. Etrafında U şekline 20 m. uzunluğunda bir dehliz bulunmaktadır. Bu mezarda da diğer mezarlarda olduğu gibi ölü tapınma geleneğinin devam ettiği anlaşılmaktadır. Mezar odasının zemininde lahidin yerleştirildiği 10 cm. derinlikte mermer lahit yuvası bulunmaktadır. Mezar odasının iç duvarlarındaki beyaz renkli badana ve duman isi ikinci bir kullanımın işaretidir.

.

.



Kral mezarlarından Amasya.


.


.


Kral Kaya Mezarlarından Amasya.

.
.
.
.
.


Bu gezinin yolcuları: Kral Kaya Mezarlarında.

.
.
.
.
.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder