23 Kasım 2022 Çarşamba

Travel Italy 01 : Roma

 

.

TRAVEL İTALYA 01: ROMA

.

GEZİ TARİHİ: 16 Kasım 2022, Çarşamba.

Roma: Rome

İtalya' nın başkenti. 4 milyonun üzerinde nüfusuyla Dünya' nın en ünlü şehirlerinden biridir. Küçük bir köyden zamanla büyük bir medeniyete dönüşen şehir, aynı zamanda Papalığın bulunduğu yerdir. Tarihi geçmişiyle antik kalıntıları kadar uluslararası siyasi ve kültürel zenginliği ile de küresel bir şehirdir.

Roma, Tiren denizine yakın, Tiber nehri üzerinde Lazio bölgesinde yer alır. Papalığın Vatikan' da bulunması Roma' ya iki ülkenin başkenti unvanını kazandırmıştır. İtalya' nın nüfusu en kalabalık ve yüzölçümü en geniş kentidir.

Ortaçağ ve Rönesans dönemi eserleri özenle koruyan şehir, eski medeniyetlerin kalıntılarıyla ve oldukça önem verdiği sanat akımlarıyla adeta bir müze görünümündedir. 

.

.

.

.

.

.

Vittorio Emanuele II Abidesi.

.

.

.

.

.

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Basilica:

Cumhuriyet Meydanında Diocletianus Hamamlarındaki frigidarium kalıntıları içinde inşa edilmiş ünvansal Roma Katolik kilisesidir. Michelangelo Buonarroti tarafından tasarlanmış olup 16. yüzyılda inşa edilmiştir.

.

.

.

.

Konstantin Takı:

Kolezyum yakınında bulunan tak, ilk Hıristiyan imparator olan Konstantin' in Milvian Köprüsü Zaferini kutlamak adına 4. yüzyılda yapılmıştır. 

.

.

Roma Forumu: Forum Magnum

Antik Roma' nın geliştiği merkez bölgesidir. Ticaret, iş. ibadet ve adalet yönetimi burada gerçekleşmekteydi. Kaldırım kalıntılarından anlaşılan, çevresindeki tepelerden aşınan çökeltilerin forumun seviyesini Cumhuriyet' in erken zamanlarından itibaren yükselmeye başladığı görülmektedir.

Bataklık olan zemini, Tarquins tarafından dünyanın en eski kanalizasyon sistemlerinden biri olan 'Cloaca Maxima' ile kurutulmuştur.

 İçinde Castor ve Pollux Tapınağı, Romulus Tapınağı, Satürn Tapınağı, Vesta TApınağı, Venus ve Roma Tapınağı, Aemilia Bazilikası, Septimius Sevenus Kemeri, Titus Kemeri, Rostra, Hostilia Mahkemesi, Maxentius ve Konstantin Bazilikası, Tabularium, Antoninus ve Faustina Tapınağı, Sezar Tapınağı gibi yapılar bulunur.

.

Kolezyum: Flavianus Amfitiyatro

Usta bir komutan olan Vespasianus tarafından MS. 72 yılında yapımına başlanıp MS. 80 yılında Titus döneminde tamamlanan oval bir amfitiyatrodur. Traverten kireçtaşı, volkanik kaya ve tuğla kaplı betondan yapılmıştır. Tarihinin çeşitli zamanlarında  50.000 ila 80.000 seyirciyi ağırlamıştır.

Günümüzde depremlerden dolayı harap halde olmasına ve taşlarının çalınmasına rağmen Kolezyum, Roma İmparatorluğu' nun uzun zamandan beri ikonik sembolü olarak görülür. Bugün modern Roma' nın en çok turist çeken yerlerinden biridir. 2007 yılında Dünyanın 'Yeni Yedi Harikası' ndan biri olarak seçilmiştir.

.

.

Venüs ve Roma Tapınağı.

Ludus Magnus.

.

.

.

.

.

.

Dönüş yolundan.

.

.

.

.

.

Bu gezinin yolcusu: Roma'da.

.

.

.

.

.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder