1 Kasım 2020 Pazar

Travel Çanakkale 11 : Ezine - Dalyan - Alexandria Troas Antik Kenti

 .

TRAVEL ÇANAKKALE 11: EZİNE - DALYAN

ALEXANDRIA TROAS ANTİK KENTİ

.

GEZİ TARİHİ: 16 Ekim 2020, Cuma.

.

Alexandria Troas Antik Kenti:

Çanakkale - Ezine ilçesinin Dalyan köyünün güneydoğusunda Kestanbolluk mevkiinde bulunan yerleşim yaklaşık 4 kilometrekarelik alanı kapsar. Günümüze kalan birkaç yapı arasında Roma hamamı, odeion, Antik Yunan tiyatrosu, gymnasium kompleksi ve stadium bulunur. Şehrin eski duvarları yer yer görülebilir.

Alexandria Troas antik kenti, antik dönemde Troas olarak adlandırılan bölgenin içinde yer alır. Antik kent eski çağda Synoikismos olarak bilinen bölgedeki küçük yerleşimlerin halklarının bir araya getirilmesi ile M.Ö. 311 yılında Büyük İskender' in  ( III. Alexandros ) komutanlarından Antigonos Monophtalmos tarafından "Antigoneia" adıyla kurulur. M.Ö. 301 yılında Lysimachos tarafından yeniden kurulur. Alexandria, Hellen dilinde "İskender Yurdu" demektir ve birçok yerde bu isimle anılan kentler olduğundan Alexandria Troas olarak adlandırılır. Antik kent Hellenistik dönemde gelişme ve yükselme eğilimi gösterir. Roma İmparatorluğu döneminde kentte en parlak dönem yaşanır. Romalılar Troas' ta verimli topraklara sahip ve nüfusu azalan topraklara emekli askerler için koloni yerleşimleri kurarlar. M.Ö. 12 yılında İmparator Augustus döneminde Alexandria Troas, "Colonia Augusta Troas" adıyla anılarak Roma İmparatorluğu kolonisi haline gelir.

M.S. 50 yılında Aziz Paulus Hıristiyanlığın gelişmesi için Anadolu ve Yunanistan' da misyonerlik gezileri sırasında antik kenti ziyaret eder, antik limandan deniz yolculuğuna çıkarak  Makedonya' ya geçer. M.S. 56 yılında tekrar antik kente gelen Aziz Paulus burada bir hafta kalarak Hıristiyanlığı tanıtır. İmparator Hadrianus döneminde kentte önemli imar faaliyetleri yürütülür. M.S. 267 yılında Got istilasına uğrayan antik kent, ekonomik olarak olumsuz etkilenir, Alexandria Troas' ın adı 4. yüzyılda İmparator Konstantin' in Roma İmparatorluğu' nun başkentini taşıma düşüncesi gelişmişlik düzeyinin çok üst seviyede olduğunu gösterir. Ancak İstanbul' un başkent olmasıyla ve ticaretin zayıflamasıyla birlikte kent önemini yitirmeye başlar.

M.S. 1500 yıllarından itibaren antik kent taş ocağına dönüşür ve kalıntıları görkemli yapılara mimari elamanları devşirme malzeme olarak kullanılır.  Yakın civara ve İstanbul' daki büyük camilerin yapımı için taşınır. Bu eserlerden biri de Üsküdar' daki Yeni Valide Camisi' dir. 1993 yılında başlayan sistematik arkeolojik araştırmalar halen devam etmekte.

.

.

Alexandria Troas kent caddesi.

.

.

.

Forum Çeşmesi.

.

Podyumlu Tapınak.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Alexandria Troas' tan Bozcaada.

Herodes Attikus Hamamı:

Alexandria Troas antik kentinin en büyük yapılarından biri olan hamam, Forumun 500 metre kadar doğusundadır. Herodes Attikus Hamamı ve gymnasium yapısının merkezi bölümü 1809-1810 kışındaki depremde yıkılır. Günümüzde görülen yerler yapının midye kabuklu kireçtaşı bloklardan oluşan duvarlarıdır. Hamam bloğunun üç tarafı gezinme koridorlarından oluşmaktadır. Orijinalinde duvarları mermerle kaplı kare planlı mekanı kemerler çevirmektedir. Yaklaşık 123 x 84 metre boyutuyla Anadolu' da bilinen en büyük hamam yapılarından biridir. M.S. 135 yılında inşa edildiği düşünülmektedir.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Bu gezinin yolcusu: Alexandria Troas antik kentinde.

.

.

.

.

.


@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder