5 Eylül 2019 Perşembe

Travel Ankara 084 : Ulucanlar Cezaevi Müzesi

.
TRAVEL ANKARA 084: ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ
.
GEZİ TARİHİ: 03 Eylül 2019
.
.
.
Altındağ Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü.
.
ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ:
Ulucanlar Cezaevi, Ulus kent merkezine yakın, Ankara Kalesi doğusunda bulunan yükselti üzerinde konumludur. Cezaevi ana girişi Ulucanlar Caddesi üzerinde, tarihi Hamamönü semtine, Cebeci ve Dikimevi' ne yakındır.
Cezaevinin ilk adı Cebeci Tevkifhanesidir. Daha sonraki dönemlerde ise Cebeci Umumi Hapishanesi, Cebeci Sivil Cezaevi, Ankara Merkez Kapalı Cezaevi ve son olarak Ulucanlar Cezaevi isimleriyle hizmet vermiştir. 
Ulucanlar' ın cezaevi olarak inşa edilme kararı, 1924 yılında Almanya' nın önemli şehir planlayıcılarından ve Ankara' nın ilk şehir planını yapan Charlottenburglu Carl Christopher Loercher tarafından oluşturulan Ankara Eski Şehir Planına dayanarak alınmıştır. Loercher' e göre, planlama alanınınsınırında kalan arazinin, plan dışındaki tarım arazileriyle ilişkisi burayı cezaevi inşası için elverişli kılmıştır: Etrafında sürülecek arazi ve tarlaların olması mahpusları faydalı bir çalışmaya sevk etmek ve çalışma ile ıslah olmalarını sağlamak ve topluma tekrar kazandırmak için mahallenin meskun ilişkisi uygun görülür. Loercher planına göre; ankara başkent olmadan önce Osmanlı yerleşimi alanlardan biri olan ve Ulus' un güney doğusunda yer alan Hamamönü - Ulucanlar bölgesi, konut yerleşimi ve etrafındaki ekili arazilerden oluşmaktadır.  
Cumhuriyetin kuruluş yıllarında inşa edilen cezaevine değer katan, cezaevinin tarihi, kültürel ve sosyolojik anlamda önemini arttıran bir husustur.
Ulucanlar, cezaevi olarak kullanıldığı 1924 - 2006 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti' nin yakın tarihindeki bir çok önemli döneme yakından tanıklık eder, medya, sanat, edebiyat ve siyaset dünyasından pek çok tanınmış ismin yolu Ulucanlar' dan geçer.
2006 yılında Altındağ Belediyesi' ne devredilen Ulucanlar Cezaevi müzeye dönüştürülür.
.
.
.
Ressam Sevim Onursal' ın çizdiği kadınlar koğuşu resimlerinin reprodüksiyunu (1972).
.
Cezaevi kantini.
.
Hilton.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan' nın idamlarından önce son fotoğrafları (Mayıs 972 )
.
.
4. Koğuş.
.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

20 Mart 1938
.
5. Koğuş.
.

.

.

.

.
Şeftali Sokağı.
.
Film - belgesel izleme salonu ( 7. Koğuş )
.

.
.

.

.

Disiplin hücresi.
.
Cezaevi berberi.
.
.
.
Cezaevi hamamı.
.
Cezaevi çamaşırhanesi.
 .
Cezaevi hediyelik eşya dükkanı.
 .
Darağacı.
.
Ulucanlar Cezaevi önünde tarihi çeşme:
Paşa Ağazade Hacı İbrahim Efendi' nin biraderi merhum Mustafa Efendi namına inşa edilmiş (1885)

.
.
.
.
.


@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder