5 Kasım 2017 Pazar

Travel Nevşehir 02 : Uçhisar

.
TRAVEL NEVŞEHİR 02 : UÇHİSAR
.
GEZİ TARİHİ: 20 Ekim 2017, Cuma.
.

Uçhisar:

Nevşehir' in merkez ilçesine bağlı belde. Kalesiyle Kapadokya' nın seyir yeri. Labirent sokaklarıyla ve kayalara oyulmuş evleriyle Ortaçağ özelliğini kaybetmemiş. Daha çok kale etekleri yerleşim yeri olarak kullanılıyor fakat nüfus artışı ve erozyon nedeniyle buraları terk edilmiş.

Uçhisar’ın en eski tarihi Aşıklı ve Topaklı höyük kazılarında bulunan Cilalı Taş ile Neolitik döneme ait bulgular verir. Acem Höyük’le Kültepe kazılarında ise, Hitit ve Asur dönemlerine ait Anadolu’nun ilk yazılı tabletleri bulunmuştur. Kapadokya’nın tarihinden pek ayrışmayan hatlarıyla Uçhisar, ilk Hristiyanların gizlenmek için seçtikleri kalesiyle de, hem yeraltı şehirlerinin gözetleme kulesi hem de bir savunma bölgesi olmuştur. 
Anadolu Beyliklerinin dönemine gelindiğinde ise doğuda Selçuklu ve Karamanoğullarının, batıda Kadı Burhanettin Beyliği’nin sınırı olduğundan, halk dilinde Ucasar olarak anılmış.  Selçuklular zamanından günümüze kalan 3 mahalle çeşmesi Uçhisar’ın o dönemlerdeki yerleşimi hakkında izler taşımaktadır. Öyle ki, çeşmelerin suyu 3 km ötedeki Gemil Dağı’ndan boru döşenerek getirilmiş, aralara küçük havuzlar yapılarak suyun temizlenmesi ve dinlenmesi sağlanmıştır. Uçhisar 1398’de Yıldırım Bayazıt döneminde Osmanlı topraklarına katılır.


.

.

.

.

.

.

.

Uçhisar kalesi.



.

.

.

.

.

.

.

.

.



.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
Bu gezinin yolcusu: Uçhisar' da.

.

.

.

.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder