1 Temmuz 2017 Cumartesi

Hiking İstanbul 05 : Üsküdar - Selimiye - Harem - Salacak - Şemsipaşa


.
HIKING İSTANBUL 05 : ÜSKÜDAR
.
GEZİ PLANI : Selimiye' den yürüyüşe başlanarak Karacaahmet mezarlığından Büyük Selimiye camisi gelicek, buradan Üsküdar - Harem sahil yoluna inilerek Harem, Kız Kulesi, Salacak ve Şemsipaşa' dan geçilerek III. Ahmet çeşmesine gelinecek.  III. Ahmet çeşmesinden dönülerek Hakimiyeti Milliye Caddesi üzerinden Selimiye' ye dönülerek yürüyüş sona erecek.
.
ROTA: Üsküdar, Selimiye, Harem, Salacak, Şemsipaşa.
.
MESAFE: 7 km.
.
GEZİ TARİHİ: 19 Haziran 2011, Pazar.
.
ÇIKIŞ  SAATİ: 07.30
VARIŞ SAATİ: 09.00
.
Tıbbiye Caddesi.



Karacaahmet Mezarlığı

Türkiye' nin en büyük, dünyanın sayılı büyük mezarlıklarından. İstanbul - Üsküdar ilçesinde, 750 dönümlük arazi üzerine kurulu. İstanbul’un aynı zamanda en eski mezarlığıdır.
İlk olarak İstanbul’un Araplar tarafından kuşatılması sırasında şehit olan askerlerin buraya gömüldüğü sanılmakta. Mezarlık adını, İstanbul’a Hacı Bektaş-ı Veli tarafından İslam dinini yaymak üzere gönderilen Karaca Ahmet’ ten alır.


.
Karacaahmet Mezarlığından görünüm.


.
Üsküdar Selimiye Camisi



Cami Üsküdar, Selimiye kışlası yanında bulunmakta. Kadıköy-Beşiktaş vapurundan, Haydarpaşa Limanı önünden geçerken kışlanın hemen yanında güzel bir görünüşü var.


Cami Barok stilinde olup, planı kare ve tek kubbe ile örtülmüştür. Üç ulu çınarın gölgesinde güzel bir bahçe içinde yer alan Camii bol pencereli, tympan kemerleri üzerinde yükselen kubbeye ve köşelerde zarif ağırlık kulelerine sahiptir. İçerisi, dışarısı kadar göz alıcı değilse bile çok sayıda pencerereleri ile bol ışıklı ve ferahtır. Kubbeyi tutan kemerler aynı stilde konsollarla kuvvetlendirilmişlerdir. Caminin yanında ılk mektebi,hayrat hademesi odaları ile Hünkar dairesi yer almakta.
  

Selimiye Camisi bahçesindeki ağaçlar.


Cami avlusunda uykunun en tatlı hali.


Selimiye camisi avlusunda yenidünya.


Harem - Selimiye yol ayrımı.


Harem minibüs durağı.


Topkapı Sarayı.


Salacak balıkçı limanı.


.
Kızkulesi:

Geçmişi 2500 yıl öncesine dayanan bu eşsiz yapı, antik çağda başlayan geçmişiyle, Eski Yunan`dan Bizans İmparatorluğu’na,  Bizans`dan Osmanlıya, tüm tarihi dönemlerde var olarak günümüze kadar gelmiştir.



Kız kulesi seyir yeri: Üsküdar burda çitliyo...


.
.
.
Üsküdar' dan Ortaköy.


Üsküdar' dan Dolmabahçe Sarayı.

.
Boğaz köprüsü.


.
Üsküdar balıkçıları.


Şemsi Ahmet Paşa Camisi



Şemsipaşa Camisi veya  Kuşkonmaz Camisi



Üsküdar’da 1580’de Şemsi Ahmed Paşa tarafından yaptırılan ve içinde cami, türbe ve medresenin de yer aldığı cami.
Aynı zamanda Mimar Sinan’ın hayatı boyunca yaptığı en küçük külliye.

Şemsipaşa camisi camında Turgut Yılmaz şiiri.


.
Üsküdar sahil parkı.

III. Ahmet Çeşmesi


1728 yılında yapıldığında deniz kenarında olan çeşme sonradan, meydan açılırken, çeşme ve haziresi sökülerek bugünkü yerine getirilmiş anıtsal bir mekan. İşlevsel olmaktan öte, dekoratif değer taşıyan bir çeşme. Ahşap çatılı. Osmanlı Barok tarzının en güzel örneklerinden biri. Hattatlık, taş işçiliği ve şiir sanatının bir şaheseri.

Mihrimah Sultan Külliyesi


Mimar Sinan tarafından, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızkardeşi Mihrimah Sultan için yapılmış. Yapıldığı dönemde: hemen deniz kıyısında, bir set üzerinde planlanmış: cami, medrese, imaret, misafirhane ve handan oluşuyormuş. Ancak: günümüzde, imaret ve han artık yok. Medrese ise, bir tıp merkezi olarak kullanılıyor.

Harem otogarı.


.
.
Dönüş yolu.

.

.

.
@bygölgegezgin
.
.

.

.

.
İSTANBUL YÜRÜYÜŞ TOPLAMI: 34 km.
.
TOTAL DISTANCE: 2.505 km.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder