16 Şubat 2017 Perşembe

Travel Ankara 062 : Çubuk Turşu ve Kültür Festivali




TRAVEL ANKARA 062 : 
ÇUBUK TURŞU VE KÜLTÜR FESTİVALİ
.
GEZİ TARİHİ: 17 Eylül 2011, Cumartesi.

ULUSLAR ARASI ÇUBUK TURŞU VE KÜLTÜR FESTİVALİ

Festival tarih olarak turşunun hazırlandığı dönem olan Eylül ayında yapılmaktadır. Turşu Türk halk mutfağının vazgeçilmez unsurlarından ve eski çağlardan beri kullanıla gelen ve bozkır kültürünün gıda saklama yöntemlerindedir.
Çubuk turşusunun tarihi, Çubuk’ta ilk olarak ilçe merkezine 2 km uzaklıkta olan Aşağı Çavundur Köyü sakinlerinden, Ankara Kızılay’da balıkçılık yapan Feyzullah Gül’ün Rum olan bir dükkân komşusunun tavsiyesi üzerine köyde salatalık yetiştirmeye ve turşu üretimine başlar. Çengelköy bademi denilen salatalıkları yetiştirerek turşu ticaretine başlar ve tüm köyü de teşvik eder. 

Turşu önceleri Aşağı Çavundur Köyü’nde evlerde yapılırken daha sonra büyük imalat hanelerde yapılmaya başlanır ve giderek bir sektör haline gelir. Bugün çevre Köylerde ve Çubuk merkezinde pek çok aile turşuculukla geçimini sağlamaktadır. Çubuk turşusu önceleri yalnız Ankara piyasasında alıcı bulurken bugün tüm yurttan talep almaktadır. 

Turşunun yapımı şöyledir; Önce yörede yetiştirilen salatalıklar eleklerden geçirilerek çeşitli boylara ayrılır ve 0,1,2,3 diye numaralandırılır. Turşuya sarımsak, defne yaprağı, karabiber, dereotu, sirke ilavesiyle istenilen sebzeler koyulur. Turşu teneke kutulara, cam ve pet kavanozlara kurulur. Önceleri yalnız salatalık turşusu yapılırken bugün armut, kırmızı pancar, yumurta, kelek, kelem, biber, içi doldurulmuş domates, patlıcan ve fasulye gibi ürünlerden de yapılmaktadır. Çubuk Turşularında doğal olmayan katkı maddesi bulunmaması lezzetine ve dolayısıyla ününü arttırmaktadır. 

Festivale yurt içinden ve dışından konuklar davet edilmekte dört gün boyunca kültürel, ekonomik ve sosyal faaliyetler ve çeşitli gösteriler yapılmaktadır. 

Festival alanı olarak Çubuk’un merkezde bulunan caddeler ve parklarda düzenlenmektedir. Festival alanına çeşitli ürünlerin satışı ve derneklerin tanıtımı için çok sayıda stantlar kurulmaktadır. Bu stantlarda Çubuk’ta üretilen turşu, et, piliç pastırma, bal, gözleme, bazlama, süt ürünleri gibi yörede üretilen yiyecekler, el sanatları, hediyelik eşyalarla başka il ve ilçelerde üretilen ürünlerde ilçelerin tanıtımı yapılmaktadır. 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder