25 Şubat 2024 Pazar

Travel Cyprus 22 : Girne

 

.

TRAVEL KIBRIS 22: GİRNE

.

GEZİ TARİHİ: 15 Şubat 2024, Perşembe.

Girne:

.Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti' nin bir kazasıdır. Girne kent ve çevresi, adanın en gözde tatil beldesidir. Kentin güneyi Beşparmak dağları, kuzeyi ise Akdeniz' dir.

Kentin adı Roma kaynaklarında Corineum olarak geçer. Kentin tarihi adanın tarihi ile aynı olup, Bizans döneminde birkaç kez Arap korsanları tarafından yağma edilmiştir. Bazı kaynaklara göre kent, M. Ö. X. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuştur. Kurucuları kente ülkelerindeki bir dağın adı olan "Kyrenia" adını verirler. Başka bir bilgilendirme ise M. Ö. IX. yüzyılda buraya yerleşenlerin ticaret kolonileri kuran Fenikeliler olduğudur. Strabon şehrin Akalara mensup olan efsanevi Tegea kralı Cepheus tarafından kurulduğunu yazar. Buna rağmen şehrin bulunduğu bölgenin kalıcı yerleşim alanına dönüşmesi MÖ 4. yüzyılda, Pers hakimiyetinde gerçekleşir. MS 7. yüzyıldaki Arap saldırıları sırasında Girne Kalesi yapılır. 1191 yılındaki 3. Haçlı Sferleri sırasında İngiliz kralı I. Richard, İsaakios Komnenos' la savaşarak kaleyi kuşatıp ele geçirir. Bunu takip eden yıllardaki Lüzinyan  hakimiyeti sırasında kale sağlamlaştırılır. 1373 yılında Ceneviz saldırıları nedeniyle kale tahrip olur. 1489 yılında tüm adayla beraber Venedik kontrolüne geçen Girne' de, bu dönemde kalede büyük değişiklikler yapılır. 9 Temmuz 1570 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu' nun Kıbrıs seferi sırasında şehir kendi rızasıyla teslim olur.

.
Girne Yat Limanı, Girne Kalesi, Eski surlar içindeki şehir, Batık Gemi Müzesi, Lüzinyan Kulesi, Ağa Cafer Paşa Camisi, Archangelos Michael Kilisesi ve İkon Müzesi şehir merkezinde görülebilecek tarihi eserlerdir.  

Ankara Esenboğa havaalanında yolculuk başlangıcı: 8 °C.

Girne karşılaması: 18 °C.

Begonvil güzelliği.

.

Otel odasından deniz manzarası.

Girne Harbour.

.

.

.

.

.

.

.

.

Girne kalesi.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Minimalizmin dibi.

Lüzinyan kulesi.

Posta kutusu.

.

.

.

.

.

Baha güzelleri.

Girne' nin keyifçisi.

.

.

.

Girne Harbour' dan gece görüntüleri.

.

.

.

.

.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder