7 Nisan 2022 Perşembe

Travel Pakistan 05 : İslamabat

 .

TRAVEL PAKİSTAN 05: İSLAMABAT

.

GEZİ TARİHİ: 24 Mart 2022, Perşembe.

İslamabat:

Himalayalar Bölgesi ile İndus ovası arasında bir yol kavşağı üstündeki Ravalpindi' ye 15 km uzaklıkta kurulmuş olan İslamabad, gelişmesinin temelleri 1960 yılında atılır. Eyüp Han, kenti Müslümanlığın simgesi olarak yaratmak amacıyla, en uygun yer olarak belirlenen Potvar yüksekovasında inşa edilir. Kuruluş Çalışmaları sırasında bölgede oturan yaklaşık 6.000 köylü yöreden uzaklaştırılarak yerlerine kentin yapım işlerinde çalıştırılacak işçiler yerleştirilir. Binlerce kadın ve erkek işçi ilkel koşullarda çalışarak kent kısa sürede kurulur.


Doğal görünümü çok güzel olan ve tepelerle çevrili geniş ovalar üstünde yer alan İslamabad, Ravalpindi' ye oranla yaşam düzeyi yüksek bir kenttir. 1961' de başlayan gelişme çabaları sonucunda 1965 yılında üniversite kurulur. 1967' de de Karaçi' nin yerine başkent olarak kabul edilir. Günümüzde hükümet, yönetim, diplomasi etkinliklerinin giderek yoğunlaştığı bir kenttir. Birbirinden farklı iki kesimden oluşur; birinci kesim konutlardan oluşur ve burada birbirinin aynı olan ve hiçbir özelliği bulunmayan evler tekdüze bir biçimde dizilmişlerdir, ikinci kesimde ise daha çok kamu hizmet binaları ağırlıktadır, yönetim merkezleri ve temsilcilikler burada toplanmıştır. 

Başkenti olduğu ülkeden böylesine farklılık gösteren, neredeyse ıssız görünümlü, son derece temiz, üstelik geniş çarşıların kargaşasından uzak olan İslamabad' ın kendine özgü özellikleri vardır.

.

İslamabat şehir trafiği.

.

İslamabat' ta arabaların her yerinde yolcu taşınıyor.

.

.

Faysal camisi.

İslamabat Serena Hotel.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Yemek çeşitlerinden görünüm.

.

Bu gezinin yolcusu: İslamabat' ta.

.

.

.

.

.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder