9 Ekim 2021 Cumartesi

Travel Çanakkale 12 : Gelibolu - Fener Meydanı

.

TRAVEL ÇANAKKALE - 12: GELİBOLU FENER MEYDANI

.

GEZİ TARİHİ: 02 Ekim 2021, Cumartesi.

Gelibolu Feneri:

Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1856 yılında kandille çalışmaya başlayan fener, günün teknolojine uygun olarak denizcilere yol göstermeye devam etmektedir. 

Çanakkale Boğazının Marmara girişinde denizden 34 m. yükseklikte inşa edilmiş olan fener kulesinin yüksekliği 9 metredir. Kuleden çakan ışık 15 deniz mili uzaklıktan görülebilmektedir. Fener ve binası ulusal miras olarak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünce koruma altındadır.

.

.

Fener Parkı girişi.

Fener Parkı.

Park çeşmesi.

Fener Parkından deniz manzaraları.

Çanakkale 1915 Köprüsü.

Şehit Denizaltıcıları Anıtı.

Lüferi beklerken.

Hamzakoy.

Eğritaş' a doğru.

Nayko Fener Gazinosu.

.

.

Namazgah ( Azepler Camisi ):

1407 yılında İskender Bey tarafından yaptırılan açık hava camisinde sefere çıkan Azep erleri ( Denizci savaş eri ) topluca burada namaz kılarlar. Osmanlı donanması savaş gemileri sefere çıkmadan önce Hamzakoy' da toplanarak hazırlıklarını burada yaparlar. Sayısı az olan açık hava camilerinin en önemli örneğidir. Mihrabı bir niş içindedir. Rumi yazıtlı kapısı Ladikli Süleyman oğlu Aşık tarafından yaptırılır.

.

.

Namazgah kapı üstü yazıtı.

.

Mihrap.

Minber.

.

.

Namazgah çeşmeleri.

Namazgah' tan Çanakkale 1915 Köprüsü.

Kalafat Mehmet Paşa Kabristanı.

Kalafat Mehmet Paşa:

1778 yılında Yeniçeri Ağalığından Sadrazam olur. Bir yıl bu görevde kaldıktan sonra görevine son verilerek Bozcaada' ya sürülür. Emekli olduktan sonra Gelibolu' ya yerleşir. 1793 yılında vefat eder.

.

Bayraklı Baba türbe girişi.

.

Bayraklı Baba:

Asıl adı Karacabey' dir. Yıldırım Beyazıt döneminde Osmanlı ordusunda sancaktar olarak görev yapar. Ankara Savaşı' nda, Timur yenilgisinden sonra Emir Süleyman saflarında yer alır.

Ankara Savaşı' nda ordunu sol kanat komutanı olan Süleyman Çelebi yenilgiden sonra Çandarlı Ali Paşa ile Rumeli' ye doğru çekilir. Süleyman Çelebi askerleriyle birlikte, Ağustos 1402' de Gelibolu' ya Venedik ve Ceneviz gemileri ile geçerek Edirne' ye tahta oturur. 

1410 yılında yapılan bir savaşta etrafı düşmen askerleri tarafından çevrilen Karacabey, taşıdığı sancağın düşman eline geçmemesi için parçalayarak yutar. Yaralı olarak bulunduğunda, kendisine taşıdığı sancak sorulur. Arkadaşları anlattıklarına inanmayınca palasıyla karnını yarar ve midesindeki kanlı sancak parçalarını gösterir. "Kıyamete kadar üzerimden bayrak eksik etmeyin" der. Gerçeği ispatlamanın huzuru ile ruhunu teslim eder.

.

.

.

Çetin Çetinel hayratı.

.

Musluhittin Lakabı: Yani ve Horasani - Ruhuna Fatiha.

Çilehane:

Tasavvuf yoluna girenlerin manevi olgunluğa ulaşmak için insanlardan ayrılıp küçük bir odada yalnız Allah' ı düşünmek, ona ibadet etmek, onun isimlerini anmak, susmak, az yemek, az içmek gibi uygulamalar ile zihnin Allah düşüncesinde yoğunlaşma yeteneği elde etmesinin sağladığı bilinir. Bu uygulamanın temelinde Muhammed' e peygamberlik gelmeden önce Hira mağarasında bir süre insanlardan uzak kalması, yine onun Ramazan ayının son on gününde itikafa çekilmesi esas alınır. 

Yazıcızade Mehmet Efendi, çilehanede iken rüyasında peygamberi gördüğünü ve kendisinden O' nu anlatan bir eser yazmasını istediğini belirterek yedi yılda "Muhammediye" adlı eserini 1449 yılında burada yazar.

.

.

.

Çilehane karşısında eski çeşme.

.

Çeşme yazıtı: 1928.

.

Çınaraltı Çay Bahçesi: Şadan Yılmaz' ın yeri.

.

.

.

.

.

@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder