27 Eylül 2019 Cuma

Travel Kütahya 01 : Dumlupınar Şehitliği

 .

TRAVEL KÜTAHYA 01: DUMLUPINAR ŞEHİTLİĞİ
.
GEZİ TARİHİ: 08 EYLÜL 2019, Pazar.
.
DUMLUPINAR ŞEHİTLİĞİ:
Başkomutan Meydan Muharebesi 26 Ağustos 1922' de Afyonkarahisar - Kocatepe' de başlar, 30 Ağustos 1922' de Dumlupınar' da büyük zaferle sona erer. Dumlupınar Şehitliği, Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşen vatan evlatlarının anısına, 30 Ağustos 1992 yılında ziyarete açılır. 
Şehitlik, Üç Komutan Anıtı, Milisler Anıtı, Şehit Baba-Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı, 500 kişilik sembolik şehit mezarları, namazgah ve şadırvandan oluşur.
.
 .
 .
.
Şehitlik Şadırvanı.


.
Şehitlik Namazgahı.
.
26 Ağustos 1922 Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Muharebesi ve onun devresi olan 30 Ağustos Muharebesi Türk Tarihinin en önemli bir dönüm noktasını teşkil eder. 
Hiç şüphe etmemelidir ki, yeni Türk devletinin ve genç Türk Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırıldı. Ebedi hayatı burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları bu semada uçan şehit ruhları devlet ve cumhuriyetimizin ebedi koruyucularıdır.
Bu büyük meydan savaşında şehit düşen evlatlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. 
( Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 30 Ağustos 1924 )

.
Ordumuz, 
Türk birliğinin,
Türk kudret ve kaabiliyetinin, 
Türk vatanseverliğinin
Çelikleşmiş bir ifadesidir.
.
Üç Komutan Anıtı:
Millî Mücadele’mizin üç büyük komutanı olan Atatürk, İsmet Paşa ve Fevzi Çakmak anısına yapılmıştır.
.
Milisler Anıtı:
Millî Mücadele döneminde şehit düşen sivil vatandaşlarımızı sembolize eden bir anıttır.
.
.
.
.
.
.
.
Mehmetçik Anıtı:
Millî Mücadele’de süngüsünü takmış düşman üzerine saldırmaya hazır binlerce Mehmetçiğimizi sembolize eden bir anıttır.
.
.
.

Şehit Baba-Oğul Anıtı:
1912 yılında daha oğlu Mehmet 8 yaşında iken Balkan Savaşı’na katılmak için köyünden ayrılan, daha sonra sırasıyla Galiçya, Hicaz, Yemen, Kafkasya’da 11 yıl cepheden cepheye koşarak çarpışan, Çetmili Kara Ali Çavuş (Çetmi, Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı bir kasabadır. Günümüzde Akçabelen Mahallesi olarak geçer.) ve oğlu Onbaşı Mehmet’in muhteşem destanını sembolize eder. Çetmili Kara Ali Çavuş, Anadolu’da Millî Mücadele başlayınca, Doğu Cephesinden Kurtuluş Savaşı’na koşmuş, Başkomutan Meydan Muharebesi’nde 19 yaşındaki Alay Sancaktarı Mehmet Onbaşı ile karşılaşmıştır. Mehmet Onbaşı, onun 11 yıl önce bırakıp gittiği oğludur. Bu büyük asker, 31 Ağustos 1922 günü, 11 yıl sonra kavuşabildiği oğlunun kollarında şehit düşmüştür. Oğlu kahraman Onbaşı Mehmet de 9 Eylül 1922 günü İzmir’e giren birliğin başında şehit olmuştur. 
 
Selam ve saygılarımızla: Minnettarız...

.
.
.
.
.
@bygölgegezgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder