2 Temmuz 2016 Cumartesi

Cyprus Trekking 08 : Karşıyaka - Beşparmak Dağları - Girne - 2. Gün

.

.
CYPRUS TREKKING 08 : KARŞIYAKA - BEŞPARMAK DAĞLARI - GİRNE - 2. GÜN
.
GEZİ PLANI: Beşparmak Dağları Kiliseardı mevkiindeki kamp yerinden yola çıkılacak. Beşparmak Dağları sırtından sırasıyla Gürpınargöl Mevkii, Cemaleruç Tepe, Bayrak Tepe üzerinden St. Hilarion Kalesine gelinecek. St. Hilarion Kalesi gezildikten sonra Beyaz Evler üzerinden Lefkoşa - Girne yoluna inilecek, Boğaz Piknik Alanından geçilerek Doğanköy üzerinden Karakum' a gelinecek. Akşam yemeği evde yenecek.
.
ROTA: Beşparmak Dağları, Kiliseardı, St. Hilarion Kalesi, Beyaz Evler, Lefkoşa - Girne yolu, Boğaz Piknik Alanı, Doğanköy, Karakum.
.
TOPLAM MESAFE: 21 km.
.
GEZİ TARİHİ: 21 Şubat 2016, Pazar.
.
ÇIKIŞ  SAATİ: 08,00
VARIŞ SAATİ: 15,00
.

Sabah manzaram.
Saat: 07,00. Güneş sahile doğalı yaklaşık yarım saat oldu.
Beşparmaklardan dolayı yaklaşık yarım saat sonra güneş üzerime doğacak. Kahvaltı ederken çadır neminin kurumasını bekleyeceğim.


.
Akşam altında uyuduğum dev çam ağacı.


Yürüyüş Başlangıcı: Beşparmak Dağları Kiliseardı Mevkii.
Saat: 08,00


Kiliseardı.


Bağtarla.


St. Hilarion yolu: Bu noktadan itibaren yol kontrollü, akşam saatlerinde kapanıyor.


.

.

Verici istasyonu.


Birileri burada 5.000 m. koşuyor demek ki...


.

Ufukta St. Hilarion.


Girne sahili.


Karaman, Edremit, Karaoğlanoğlu.

Kaman Ormanı.


Keskinsırt yolayrımı.



Keskinsırt yolu. 


Keskinsırt Bayrakları:
Bu bölge 1964 yılına kadar Türklerin kontrolündedir. 1964 yılında Rum saldırıları sonucu bölge Rumların kontrolüne geçmiştir.
Kıbrıs Barış Harekatında 20 Temmuz 1974 gecesi başlayan Türk taarruzu sonucu bölge 21 Temmuz 1974 sabahı Türklerin kontrolüne geçmiştir.


Eski Rum bayrağı direği:
21 Temmuz 1974 günü Bolu 2. Komando Taburu, 1. Bölük personeli Çvş. Ali Lakay tarafından bu direkteki Rum bayrağı indirilerek yerine Türk bayrağı çekilmiştir.


Keskinsırt' tan Kömürcü, Ağırdağ.


Keskinsırt' ta eski bina.


Keskinsırt mevzileri.


.

St. Hilarion.


.

Zeytinlik.


Lefkoşa üzerinden gelen sis bulutu yolu kaplamaya başladı.


.

Şahinkaya.


Boğazköy - Lefkoşa' ya doğru.
Biraz sonra harika bir yağmur Lefkoşa üzerinden gelip olduğum yerde kaldı.
Yağmurluğumu giyip, sırt çantası kılıfını geçirdikten sonra yıldırım korkusuyla elimdeki batonları yolun ilerideki yüksek bir yere bıraktım, sonra açık alana gelip çömelerek yağmurun geçmesini bekledim.  
Yağmur hemen geçmedi, Beşparmak zirvesinde kaldı, yağdıkça azaldı, azaldıkça sis bulutu bir film şeridi gibi çekildi.


.

.

Sis bulutu kalkmaya başladı, şimdi St. Hilarion kalesine tırmanma zamanı.


St. Hilarion Kalesi yolayrımı.

St. Hilarion Kalesi:
.
Kalenin günümüzdeki adı, Küdüs’ün Araplar tarafından ele geçirilmesinden sonra Mısır’dan Kıbrıs’a göçmen olarak gelen ve ömrünün son yıllarını ibadetle geçiren Aziz Hilarion’dan aldığı sanılmaktadır.
Adaya gelen Hilarion 370 yılında kalenin durduğu yere başta kilise ve manastır inşa eder. Manastır ve etrafı Bizans İmparatorluğu zamanında, Kıbrıs’ı Arap Akınlarına karşı savunmak ve kontrol amaçlı güçlendirilir ve kaleye çevirilir. Kalenin alt kısmı deniz seviyesinden yaklaşık 660 metre, en tepesi ise 732 metre yüksekliktedir.
.
XIII. yüzyıl başında Kıbrıs’a gelen Lüzinyan kralları kaleye ilaveler yapmak suretiyle burasını hem askeri, hem de ikamet amaçlı kullanmışlar. Bu nedenle kale Bizans Dönemi’ne ait olmakla birlikte, çoğu kısımları Lüzinyan Dönemi’ne aittir. 1489 yılında Kıbrıs’ı işgal eden Venedikliler denizden uzak olan kaleyi savunma amacıyla kullanmayı gerekli görmediklerinden yıkıp terk etmişlerdir.
.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında kale önemsiz kalır. Fakat, Milli Mücadele yıllarında (1963-1974) ‘Kartal Yuvası’ olarak adlandırılıp karargâh olarak kullanılır.
.





.

Kale’nin çok ayrı bir özelliği daha Walt Disney’in “Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler” çizgi filimi yaratırken St. Hilarion Kalesi’nden esinlendiği söylenmektedir. Birçok Disney çizgi filminde resmedilen kuleler, kaledeki kulelerle büyük benzerlikler göstermektedir. Kale’nin bir peri masalından çıkmış gibi duran mistik havası birçok sanatçıya da ilham kaynağı olmuştur.


Kale girişi, 1. Bölüm: Savunma alanı
Asker, kale çalışanları ve bu kişiler için yapılmış sarnıç, ahır odaları ve diğer yapılardan oluşur. Ana girişi koruyan odaları ve diğer yapılar bulunur. Ana girişi koruyan Barbakan (Savunma Yeri) ile başlayan bu bölüm at nalı şeklinde yapılan kulelerle güçlendirilmiştir. Güzel bir mimarlık örneği olan giriş kapısının altındaki sade ve yarı yuvarlak alan üzerinde Kraliyet silahları veya Aziz’in resimleri bulunurdu.


Kale girişinden Girne.

Prens John Kulesi:
Prens John, Kral Peter I’in kardeşi olup onu öldürenler arasında yer almıştır. Bu nedenle Peter I’in karısı Kraliçe Eleonora ondan intikam almaya karar verir. Bu nedenle ilki onun itimadını kazanmak için, Girne Kalesi’nde düzenlenen bir ayinde barışık kalacaklarına ant içerler. Eleonora Lefkoşa’ya ulaşır ulaşmaz prense bir mektup göndererek paralı Bulgar askerlerin kendisini öldürüp kaleyi ele geçireceklerini bildirir. Buna inanan Prens John, kalenin en yüksek kulesine çıkar ve Bulgar askerleri teker-teker kuleye çağırarak onları kuleden aşağıya atar. Bunlardan sadece bir tanesi sağ kalır. Bu olan sonrasında kalede yalnız kalan prens John kraliçe Eleonora’nın Lefkoşa’daki sarayına gider. Orada birlikte edikleri yemekten sonra Eleonora kocasının kanlı gömleğini Prens John’a gösterir ve sırada hazır bekleyenler onu teker-teker bıçaklayaak öldürürler. Gözyaşları içinde cesedini önce evine götürürler, sonra da Lefkoşa’daki St. Dominic Kilisesi’ne gömerler.

.

Şinya: sakız ağacı çalısı.


.

.














2.Bölüm:
Kilise, Kraliyet Sarayı ve holü, mutfak, sarnıç ve yine Kale Komutanı’na ait odalar ve kiler, atölye, kışla yapıları ve Ortaçağ tuvaletleri gibi birçok yapıdan oluşur. Girişinde ise yukarı çekilip açılabilen bir köprü ile kapanmış büyük kapı evinden geçerek ulaşılır. Bu bölümdeki X. yy’da yapıldığı sanılan Bizans Kilisesi en önemli eserdir.


Ortaçağ tuvaletleri.

.

Kaleden Yılan Adası.


.
. 
 

.

.

.












3. Bölüm:
Dik fakat geçmişte çıkışı merdivenler ve zikzak çıkışlarla kolaylaştıran bir yürüyüş yolu ile başlar. İç bahçeye gelindiğinde burada içinde fırın bulunan mutfak, sarnıçlar ve ilave odaların kalıntıları bulunur. Batıda bahçe Lüzinyan Dönemi, Kraliyet odaları vardır. Bu bölümdeki Gotik mimari özellikteki pencereler Kraliçe pencereleri olarak bilinmektedir.


.

Kale girişi ve park yeri.


.

 Prens John Kulesi.














Bahçeden kısa bir tırmanışla en yüksek kısma yani zirveye ulaşılıyor. Zirve deniz seviyesinden 732 m. yükseklikte ve müthiş bir manzaraya sahip.





















Kale çıkışı.


.

Beyaz Evler yolu.


.


Doğruyol Şehitleri Anıtı.






.

.

Atak Timi Şehitler Anıtı yolayrımı.


Pavlidis Şatosu ( Vironis kulesi ).


.

.

Beyaz Ev ve Girne.



Beyaz Ev Tesisleri.


.

Beyaz Ev' den Girne manzaraları.


Beyaz Ev inişinden Boğaz Piknik Alanı.


Boğaz Piknik Alanı.


Beyaz Ev' den Boğaz' a iniş.


.

Orhan Kemal Korusu.


Lefkoşa - Girne yolu.


Şehit Üsteğmen Mustafa Orhan Koruluğu.


Güvenpark yolayrımı.


Beylerbeyi sırtları: Küçükbozdağ ve Büyükbozdağ tepeler.


Ciklos' ta bayraklar.





.


Girne iniş yolunda yol kenarı resimleri.


Deniz göründü!


Büyükbozdağ Tepe.


Süleymanpaşa Konağı.


Doğanköy:
Girne ilçesine bağlı bir köydür. Girne+ ye Lefkoşa girişinde ilçeyle iç içe geçmiş mahalle gibidir.


Doğanköy girişi: Hakkı Borataş Sokak.


.

.

Girne iniş yolunda park alanı.


Dr. Salih Miroğlu Koruluğu.


Mağaralı Tepe: Ciklos.


Ciklos' ta bayraklar ve Atatürk Kocatepe' de.


Lefkoşa yolu.


.

Girne iniş yolunda park alanı.


Cep' te konuşma alanı.


Girne:.Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti' nin bir kazasıdır. Girne kent ve çevresi, adanın en gözde tatil beldesidir. Kentin güneyi Beşparmak dağları, kuzeyi ise Akdeniz' dir.
.

Kentin adı Roma kaynaklarında Corineum olarak geçer. Kentin tarihi adanın tarihi ile aynı olup, Bizans döneminde birkaç kez Arap korsanları tarafından yağma edilmiştir. Bazı kaynaklara göre kent, M. Ö. X. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuştur. Kurucuları kente ülkelerindeki bir dağın adı olan "Kyrenia" adını verirler. Başka bir bilgilendirme ise M. Ö. IX. yüzyılda buraya yerleşenlerin ticaret kolonileri kuran Fenikeliler olduğudur. Strabon şehrin Akalara mensup olan efsanevi Tegea kralı Cepheus 
tarafından kurulduğunu yazar. Buna rağmen şehrin bulunduğu bölgenin kalıcı yerleşim alanına dönüşmesi MÖ 4. yüzyılda, Pers hakimiyetinde gerçekleşir. MS 7. yüzyıldaki Arap saldırıları sırasında Girne Kalesi yapılır. 1191 yılındaki 3. Haçlı Sferleri sırasında İngiliz kralı I. Richard, İsaakios Komnenos' la savaşarak kaleyi kuşatıp ele geçirir. Bunu takip eden yıllardaki Lüzinyan  hakimiyeti sırasında kale sağlamlaştırılır. 1373 yılında Ceneviz saldırıları nedeniyle kale tahrip olur. 1489 yılında tüm adayla beraber Venedik kontrolüne geçen Girne' de, bu dönemde kalede büyük değişiklikler yapılır. 9 Temmuz 1570 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu' nun Kıbrıs seferi sırasında şehir kendi rızasıyla teslim olur.Girne Yat Limanı, Girne Kalesi, Eski surlar içindeki şehir, Batık Gemi Müzesi, Lüzinyan Kulesi, Ağa Cafer Paşa Camisi, Archangelos Michael Kilisesi ve İkon Müzesi şehir merkezinde görülebilecek tarihi eserlerdir.



Girne - Alsancak yolayrımı.


Onar Village; Hotel, Bungalows, Bar, Restaurant, Pool.


Al Mahara Club.
Laughing Buddha Chinese Restaurant.


Girne yolayrımı.


Ehl-i Keyf Ocakbaşı Restaurant.


Ramadan Cemil Ltd.


Büyük Anadolu Girne Hotel.


Farz Şirketler Grubu.

  
Girne yolu, Ecevit Caddesi, Bedrettin Demirel Caddesi, Semih Sancar Caddesi yolayrımı.


Buradan itibaren yağmur yoğunluğunu tekrar arttırıyor, bundan sonraki yolum eve kadar yağmur altında.


Halkbank.


Hakkı Borataş Caddesi.
Hakkı Borataş, Kıbrıs Barış Harekatına tuğgeneral olan katılıp zırhlı ve motorlu Bora Tugayı' nın komutanlığını yapmıştır.
1980 yılında sonra sırasıyla Tunceli, Yozgat, Kars ve Uşak valilikleri yapmıştır.


Doğanköy yol ayrımı.


Beylerbeyi, Ozanköy yolayrımı.


Sea Food Balıkçı.
Bu akşam yemeğinin balıkları Sea Food' tan.


Liman Çemberi ve Barış Anıtı.


Uğur Mumcu Bulvarı.


Yürüyüş Bitişi: Karakum.
Saat: 15,00


Akşam yemeği: Fırın levrek, salata, çakıstes ve tereyağı eşliğinde.
.
.
.
.
.

Bu yolun yolcusu: Beşparmak Dağlarında.

.

.
.
.
.
@bygölgegezgin
.
.
.
.
.
.
KIBRIS YÜRÜYÜŞ TOPLAMI: 350 km.
.
TOTAL DİSTANCE: 2.006 km.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder