25 Haziran 2016 Cumartesi

Cyprus Hiking 07 : Girne - Alsancak - Karşıyaka

.







.
CYPRUS HİKİNG 07 : GİRNE - ALSANCAK - KARŞIYAKA
.
GEZİ PLANI: Yürüyüşe Girne - Karakum' dan başlanacak, Girne Limanı' ndan sahil yolundan Girne Kalesi' ne ve oradan devam edilerek Girne Yat Limanı' na gelinecek. Yat Limanı' ndan çarşı içine çıkılarak Zeytinlik ana yolu üzerinden Karaoğlanoğlu' na gelinecek, burada Karaoğlanoğlu Şehitliği gezilecek. Sahil yolundan Alsancak' a gidilerek Özgürlük Anıtı görülecek, anayoldan devam edilerek Lapta' ya gelinecek, Lapta' da Sahil Yürüyüş Yoluna girilerek yol bitimine kadar sahilden yürünerek Karşıyaka' ya gelinecek. Güzelyalı Balina tesislerinde yürüyüş bitecek. Çamlıbel - Girne minibüsleriyle eve dönülecek, akşam yemeği evde.
.
ROTA: Karakum, Girne, Zeytinlik, Karaoğlanoğlu, Alsancak, Lapta, Karşıyaka, Güzelyalı, Balina tesisleri.
.
TOPLAM MESAFE: 29 km.
.
GEZİ TARİHİ: 24 Ocak 2016, Pazar.
.
ÇIKIŞ  SAATİ: 07,30
VARIŞ SAATİ:16,00
.

Yürüyüş Başlangıcı: Karakum.
Saat: 07,30


Uğur Mumcu Caddesi.


Lemar Karakum.


Steak House.


Grand Pasha Casino.


Cyprus Sporting Clubs, Sports Betting Office.


Tango To Buddha Restaurant & Bar.

i Belli Italian Restaurant & Bar.



Girne:
.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti' nin bir kazasıdır. Girne kent ve çevresi, adanın en gözde tatil beldesidir. Kentin güneyi Beşparmak dağları, kuzeyi ise Akdeniz' dir.
.

Kentin adı Roma kaynaklarında Corineum olarak geçer. Kentin tarihi adanın tarihi ile aynı olup, Bizans döneminde birkaç kez Arap korsanları tarafından yağma edilmiştir. Bazı kaynaklara göre kent, M. Ö. X. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuştur. Kurucuları kente ülkelerindeki bir dağın adı olan "Kyrenia" adını verirler. Başka bir bilgilendirme ise M. Ö. IX. yüzyılda buraya yerleşenlerin ticaret kolonileri kuran Fenikeliler olduğudur. Strabon şehrin Akalara mensup olan efsanevi Tegea kralı Cepheus tarafından kurulduğunu yazar. Buna rağmen şehrin bulunduğu bölgenin kalıcı yerleşim alanına dönüşmesi MÖ 4. yüzyılda, Pers hakimiyetinde gerçekleşir. MS 7. yüzyıldaki Arap saldırıları sırasında Girne Kalesi yapılır. 1191 yılındaki 3. Haçlı Sferleri sırasında İngiliz kralı I. Richard, İsaakios Komnenos' la savaşarak kaleyi kuşatıp ele geçirir. Bunu takip eden yıllardaki Lüzinyan  hakimiyeti sırasında kale sağlamlaştırılır. 1373 yılında Ceneviz saldırıları nedeniyle kale tahrip olur. 1489 yılında tüm adayla beraber Venedik kontrolüne geçen Girne' de, bu dönemde kalede büyük değişiklikler yapılır. 9 Temmuz 1570 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu' nun Kıbrıs seferi sırasında şehir kendi rızasıyla teslim olur.
.
Girne Yat Limanı, Girne Kalesi, Eski surlar içindeki şehir, Batık Gemi Müzesi, Lüzinyan Kulesi, Ağa Cafer Paşa Camisi, Archangelos Michael Kilisesi ve İkon Müzesi şehir merkezinde görülebilecek tarihi eserlerdir.

.   
Barış Anıtı.


.

.

.

.

.

.

Pia Bella Hotel.


Spor sahası.


Dr. Fazıl Küçük Caddesi.


Leymosun Kültür Evi.


Girne Turizm Limanı.


.


Mersin Caddesi.


.

Mersin Caddesinde Türk Mezarlığı.


Eziç Peanuts Restaurant.


.

.

Girne Belediyesi Amfitiyatro.


.

Amfitiyatro önünde gemi batığı maketi.


Deniz Şehitliği.


Deniz Şehitliği' nden Girne Kalesi.


Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Girne Bölge Müdürlüğü.


.

Osmanlı Baldöken Mezarlığı:
Osmanlı dönemine ait bir mezarlık alanıdır, bu alanın Roma ve Bizans döneminde de kullanıldığı, mezarlığın doğusundaki alanın altında saptanan mozayik kalıntılardan anlaşılmıştır. Mezarlıktan günümüze 3 mezar, bir türbe ve çeşme kalmıştır. Türbe kesme taştan yapılmış olup kare planlıdır 4 tarafı sivri kemerli ve üzeri kubbe ile örtülüdür. Burası daha sonra ölülerin yıkanmasında kullanılmıştır ve mezarlığın kuzeyinde çeşme yer alır. Bu çeşmelerden birinin üzerineki yazıtta Kıbrıs muhassılı Eseyit Emin Efendi tarafından yaptırıldığı kayıtlı.


Ramadan Cemil Meydanı:
Ramadan Cemil, 2 Mart 1916 yılında Baf' ta doğar. 1933’de Larnaka Amerikan Akademi’den mezun oldu ve Osmanlı Bankası’nda (Ottoman Bank) bankacılık stajı yapar. 1944 yılında ailenin Limasol’a yerleşmesi ile birlikte gerek iş gerekse sosyal yaşamındaki yerini almaya başlar:
1960 Ağustos’unda  Temsilciler Meclisi Üyesi seçildi ve 1970’e kadar bu görevini ifa etti; Şubat 1964 Limasol Çarpışmalarında Türk ve Rum Toplumları ile Birleşmiş Milletler arasında yürütülen Liyezon görüşmelerinde Türklerin sözcüsü olarak hayatının en önemli görevini yerine getirdi.
1971 yılında Türk ve Rum Nakliyecilerden oluşan “Lions United Busses Ltd.”in kurucu üyesi ve sonra da Yönetim Kurulu başkanı oldu.
Akademi yıllarından itibaren Kıbrıs’ın spor yaşamında da faal oldu-ilk Hokeycilerden, Karma Çiftler Tenis Şampiyonu, Yalova Spor Kulübü Kurucusu v.s.
20 Temmuz 1974 Barış Harekatı sonrasında Girne’ye yerleştikten sonra “Zarar Görmüş Güneyliler Cemiyeti”ni kurup başkanlığını yaptı.
Rumca, İngilizce, Fransızca ve Arapça bilen Ramadan Cemil 16 Ocak 1976’da Girne’de vefat etmiştir.



Ramadan Cemil meydanında güvercin heykeli.


Ramadan Cemil meydanında şehir krokisi.


Girne Belediyesi.


The George Cafe & Bar & Restaurant.


Ziya Rızkı Caddesi: çarşı içi.


.

Yılların eskitemediği sanatçı Mehmet Acar, Ziya Rızkı caddesindeki yerinde, nameleri sokakta. 


Canbular Sokak.


.

.

.

.

Turistik & Mistik.


Merdivenli Yol Sokak.

Jakaranda Cafe & Restaurant.


Şimdi sokak aralarında kaybolma zamanı.

.

.

.

.

.

Sağdaki bina; Chrysopolitissa Kilisesi:
Girne antik kent metropolisi içinde limana çok yakın bir kilisedir. Kumtaşından yapılmış, Frenk işgalinden önce tarihlenmektedir.


.
.
Sur içinde ayakta kalan eski liman evlerinden.

.


.

Girne Kalesi:
Orta Çağ'dan günümüze sağlam olarak gelen ender kalelerdendir. Kale, dikdörtgen şekilde inşa edilmiştir. Osmanlılar 1570 tarihinde kaleyi fethettikten sonra, kaleye girişi sağlayan asma köprünün yerine günümüzde kullanılan ve kale ile uyum sağlayan taş köprüyü yapmışlardır. Osmanlı Amirali, Kaptan-ı Derya Cezayirli Sadık Paşa’nın Kabri giriştedir. Kale Müzesinde görülecek pek çok ilginç tarihi eser vardır. Kalenin burçlarında sergilenen çeşitli dönemlere ait eserler görülmeye değer niteliktedir. ilk çağlara ait yerleşim yerlerinden Vrysi, Kırnı, Akdeniz Mezarlarının canlandırılmış bölümleri ile Venedik, Luzinyan Kuleleri, Zindanlar, St. George Kilisesi, Sarnıç ve Batık Geminin bulunduğu mekanları gezerken kendinizi o günlerde yaşıyor hissedersiniz. Girne Kalesinin büyük iç avlusunda konserler düzenlenmektedir. Gece ışıklandırılmasıyla Kale ve Antik Liman önemli bir turizm kenti olan Girne’ye muhteşem bir değer katmaktadır.


Eski kale yapısı 1400 yılına kadar su ile çevrilidir. Gördüğünüz kemerli köprü su yolundan kaleye girişi sağlayan tek kapıdır. Su kanalı şimdi limana inen yoldur.


Eski Girne krokisi.


.






Kale girişindeki ışıklandırma insana zamanda yolculuk yaptırıyor.


Anthipanitis Kilisesi:
Kale içerisine sonradan eklenen 15. yüzyılda gotik tarzda sekizgen kubbeli yapılan kilisenin içi fresklerle süslüdür.


Kale burçlarından görünüm.



.
.
 Kalenin iç avlusu.



.
.
.
Lüzinyan zindanında işkence odalarından görünüm.

.


Venedik Kulesi: Top atışı yapmaya hazırlanan askerlerin canlandırması.

.
.


Batık Gemi Müzesi:
M.Ö. 300 yıllarında Akdeniz'de seyrederken fırtınaya yakalanarak batan, 80 yıllık yaşlı ticaret teknesinin gövdesi sergilenmektedir. Teknenin omurgası, batık gemiler arasında en eski olanıdır. Ambarından çıkarılan çeşitli anforalar, hububat değirmenleri, alet edavatlar, günümüze kadar çok iyi bir biçimde korunarak gelen badem, zeytin ve bazı tohumlar, kaleyi ve özellikle bu müzeyi ziyaret edenlerin ilgi odağı olmaya devam etmektedir.

.
.
Kırnı Mezarları:
Erken ve Orta Tunç çağı dönemlerinde Kıenı köyünde bulunmuş mezar ve mezardan çıkan buluntular sergilenmektedir.

.
.

Kraliçe Alice de Champagne Kulesi.

.


Lüzinyan kulesi altı.
.
Kale surlarına iç çıkış merdivenleri.

Kale surlarından Girne Yat Limanı.


Ağa Cafer Paşa camisi ve antik Girne.


Girne Kalesi' nde St. Hilarion Kalesi.


Hasan Kavizade Hüseyin Efendi Çeşmesi:
Ağa Cafer Paşa Camisi’nin yanında yer alır. Çeşmenin mermer yazıtında H-1257 (1841) tarihinde Hasan Kavizade Hüseyin Efendi tarafından hayır amacıyla yaptırıldığı kayıtlıdır. 


Hasan Kavizade Hüseyin Efendi Çeşmesi kitabesi:
Bihamdillah muvaffak etti Bari,
Bu ab-ı dil-kuşayı kıldı abad,
Rızaenlillah içün sahibü'l-hayrat,
İmameyn aşkına eyledi icad,
Sahibü'l-hayrat ve'l-hasenat"
Hasan Kavizade Hüseyin Efendi,
Fi 15.N (Ramazan), Sene 1257 [31 Ekim 1841] 



Ağa Cafer Paşa Camisi:
Kıbrıs Valisi Ağa Cafer Paşa tarafından 1589 yılında yaptırılmıştır. Tek şerefesi bulunan tek minareli kesme taştan yapılmış cami dikdörtgen planlıdır. Caminin kuzey duvarında bulunan ahşap kafes camiye değişik bir görünüm katmaktadır.


.

Girne Antik Liman: Girne Yat Limanı
At nalı şeklindeki girintinin arkasında yer alan restorant ve barlar tabloyu andıran bir görünüm sergilemektedir. Girne Marina girişinde (deniz yolu tarafından) yer alan Lusignan devrine ait kalenin varlığı ise Marina’nın zenginliğini bir o kadar daha artırmaktadır.Şu anda restorant ve bar işlevi gören binalar, önceleri Anadolu’ya ve Avrupa’ya Kıbrıs’tan ihraç edilen harup (keçi boynuzu) Ve tuz için ambar olarak kullanılıyordu. Harup ve tuzun ihraç edilmesinde önemli bir yer tutan limana İngiliz Sömürge Döneminde (1880’den sonra) dalgakıran ve tek katlı gümrük binası inşa edilerek geliştirilmeye çalışıldı. 1914 yılında bu gümrük binasına (Şu anda Marina Ofisi olarak kullanılan taştan yapılmış bina) ikinci kat daha ilave edilerek bu günkü son şekli verildi. Önceleri yolcu amaçlarıyla kullanılan liman (gümrük binası) 1991 yılında Kıbrıs Türk Turizm İşletmelerine devredeildi ve alt yapısı yapılarak Marina İşletmesi olarak hizmete açıldı.


.

.

.

.

.

Corner Restaurant.


.

.

.

Harup Ambarı ve Kıbrıs Evi:
Müze’de Kıbrıs kültürü ve yaşamını yansıtan yağ değirmeni, döven, kara saban, küp, dokuma tezgâhı, yün aletleri, sandıklar, dolaplar, su testileri, şarap kapları, seramik tabaklar gibi çeşitli aletler sergilenecek.


.

.

.

.

.


.

.









.

Girne Antik Liman: Turizm Tanıtım Ofisi.


.

Antik liman fener yolu.


Antik liman feneri.


.

Antik fenerden kordonboyu görünümü.


Kordonboyu parkında Venedik sütunu.


Kordonboyu güvercinleri.


Liman Hotel & Casino.


Ziraat Bankası.


Atatürk heykeli.


Atatürk Caddesi: sağda Simit Dünyası.


Sosyal tesis.


.

.


.

Dome Hotel.


Dome Casino.


.

St. Elizabeth of Hungary Kilisesi.


.

.

.

.


Greko - Romen Kaya Mezarları:
Genellikle M.Ö IV’üncü yüzyıldan başlayıp Roma döneminin sonuna kadar tarihlendirilirler. Lüzinyan dönemlerinde  bu mezarlık alanı surlarla çevrili Girne kentinin dışında yer almaktaydı. Bu mezarlar gerek antik dönemlerde, gerekse kentin inşa edilmesi sırasında dağıtıldıklarından haklarında detaylı bilgi edinilememiştir. Mezarların giriş kapıları doğudaki yola açılmaktadır. Yer seviyesinin altındaki ana mezar odalarına taş basamaklarla ulaşılmaktadır. İkinci bir Greko-Romen kaya mezarı kentin daracık sokaklarından biri olan Eftal Akça Sokak’ta da bulunmaktadır. Birbirleriyle bağlantılı olan bu mezara ait mezar odaları 1974 yılından önce ışıklandırılıp ziyarete açılmış olmasına karşın, ışık sisteminin yıllar önce bozulması ve personel eksikliği nedeniyle ziyarete kapalıdır.


.

.

.

Arhangelos Mihail İkon Müzesi:
Girne’nin koruyucusu Arhangelos Michael adına inşa edilen kilise Girne Kordonboyu'nun kuzeybatısındaki Lüzinyan dönemine ait dikdörtgen planlı eski kule alanında bulunmaktadır. 1856 yılında yayınlanan Hatt-ı Humayun fermanı ile gayri Müslimlere 1858 yılında dini serbesti tanınması üzerine eski bir Bizans kilisenin temelleri üzerine 1860 yılında Aresti usta ile babası Thomas usta tarafından inşa edilmiştir. Kilise yeniden inşa edilirken burada gömülü dini eşyaların bulunduğu ve bunların da Arap akınları sırasında buraya saklanmış olabileceği tahmininde bulunulmuştur. 1875 yılında kilise kutsanmış ve ayni yıl Anadolu’dan Kıbrıs’a oğlu Aresti ile birlikte gelen Thomas usta kilisenin çan kulesini inşa etmiştir. Kilisenin çanının ise Girne’de yaşayan Mavropoutis adlı bir Türk tarafından bağışlandığı kayıtlara girmiştir. Osmanlı döneminin son yıllarında Girneli Rumlar ölülerini Chysopolitissa kilisenin avlusuna gömerlerken, daha sonraları Archangelos Michael kilisesinin avlusuna da gömmeye başlamışlardır. 1875 yılında Archimandrite Meletios (veya rahip Loutsas) ve Papa Charalambos Economos’un kilisenin altındaki bir mağaraya gömülü oldukları söylenmektedir. Kilisenin güney avlusunda Bizans Dönemi’ne ait mermer bir lahit ile bir mermer sütun bulunmaktadır.
Bir Bizans söylencesine göre, M.S VII. Yüzyılda başlayan Arap akınlarında bir Arap gemisinin Girne’ye yanaştığı sırada Archangelos Michael gemiye büyük bir taş atarak gemiyi batırmış. Bu kaya ise kilisenin karşısındaki kıyının yaklaşık 10 metre açılarında bulunmaktaymış. Denizin gelgitlerle çekildiği zamanlarda kayanın yosunlu üst kısmının göründüğü ve bunun da Girnelilere bu olayı anımsattığı anlatılmaktadır. 
Uzun zaman boş kalan kilise elden geçirildikten sonra ilkin 11 Haziran, 1990 tarihinde, son olarak da Ocak 2013 tarihinde ikon müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Müzede Girne bölgesi kiliselerinden toplanan M.S XVIII-XX. yüzyıllara ait ikonlar ile diğer kilise malzemeleri sergilenmektedir.


.

.

.

Tayfalar Sokak.



.


.
.
.


.

.

Rocks Hotel & Casino.


Rocks Hotel havuzu.


Yalı Sosyal Tesisleri.



.

Girne Belediyesi Otoparkı.


Turgut Tahsin Sokakta şapelden çevrilme Yeşil Cami.


Kıbrıs' ta ilginç ilanlardan biri: şehrin herhangi bir yerinde yapılacak inşaatlardan önce imar yasası gereği 15 gün süre ile asılı kalacak duyuru panosunda inşaatın şekli, katı ve imar planı bulunuyor. İtiraz edecekler veya müdahil olacaklar şehir planlama dairesine başvuruyor.


Ziya Rızkı Caddesi.


Türk Ocağı Limasol Spor Kulübü.


Özdemir Özocak Sokak.


Ziya Rızkı Caddesinin devamı.


Akpınar Pastanesi.


Naci Talat Caddesi.


Soldan Zeytinlik yolayrımı. Sağdan Karaoğlanoğlu' na devam.

Zeytinlik:
.
Girne ilçesine bağlı bir köydür. Eskiden Temp, Temros, Temploz olarak anılan köye sonradan köyün girişindeki ve çevresindeki bakımlı, verimli zeytin ağaçlarından dolayı Zeytinlik adı verilmiştir.
,
Zeytinlik köyü eski çağlardan beri var olan ve birçok kültürlerle kucaklaşıp bu kültürleri de günümüze kadar taşıyan bir köy. Venedik haritalarında ise Tempia, Temlu, Pempue ve Templos olarak geçmektedir. Zeytinlik köyünün konumu St. Hilarion Kalesi ile Girne Kalesi arasında sanki bir köprü ve kuzeydeki deniz ile güneydeki Beşparmak dağlarına kadar uzanan köyün bir orta direk olduğu şeklinde tanımlanmaktadır.
,
Zeytinlik köyü Templer Şövalyelerinin XII. Yüzyılın sonlarında yerleştiği bir köydür. Daha çok bir komutanlık merkezidir. Dokuz kilisenin baş tacı rahibi Zeytinlik köyünde bulunmaktaydı ve Templer Şövalyelerinin Balceli (Baledi) yokuşundan Zeytinlik köyüne girdikten sonra papazların halk üzerindeki sonsuz nüfusuna son verilmiş olup Temp köyü özgür olup papaz yerine doğa tutkusu yer alır.
Zeytinlik köyüne Templerden sonra Lüzinyanlar, Venedikler ve daha sonra da Osmanlılar egemen olur. Osmanlılar ile birlikte Türkler de Zeytinlik köyüne yerleşir.



.

Karaoğlanoğlu Caddesi bisiklet yolu.


Chinese House Restaurant & Sushi Bar.


The Ship Inn Hotel & Villas.


Karaoğlanoğlu ovası.


Güneş Beşparmakları aydınlatmaya başladı.


Dökme Et Restaurant.


Hür Deniz Fish Restaurant.



Karaoğlanoğlu:

.

Girne ilçesine bağlı bir köydür. Eski Aya Yorgi' dir.

1974 Kıbrıs Barış Harekatında Kıbrıs' a ilk çıkan  50. Piyade Alay Komutanı Halil İbrahim Karaoğlanoğlu, harekatın ikinci günü 21 Temmuz 1974' te atılan havan mermisiyle şehit olmuş, köye Karaoğlanoğlu adı verilmiştir.


Ciğerim Restaurant.


Ciğerim Restaurant bahçesi.


Karaoğlanoğlu Sanayi Bölgesi ve Zeytinlik yolayrımı.


Anayol üzerinden denize inen nadir yollardan; zira Girne' nin bu bölümünde denize muvazi yol bulabilmek oldukça güç. Bütün kıyı yollarına girildiğinde aynı yoldan geri çıkmak gerekiyor, anlık manzara harika fakat oldukça sıkıcı ve zaman kaybı.


Beach Bungalows.


.

Sahilden görünüm.


.

The Veranda Restaurant.


.

.

The Veranda Restaurantın manzaraları.


.

Karaoğlanoğlu Caddesi.


Girne Amerikan Üniversitesi yolayrımı.


.


Karaoğlanoğlu Atatürk büstü.


Edremit - Karaman yolayrımı.


Karaoğlanoğlu Posta Şubesi.



Eski bir yağhaneye ait küp ve malzemeler.


Sun Shade Parasol.

.

Beşparmak sırtlarında kar belirtileri.


China Bazaar.


Karaoğlanoğlu Mete Adanır Stadyumu yolayrımı.


Şehit Mustafa Hüseyin KUTRUZA Apartmanı.


Merit Park Hotel & Casino yolayrımı.


Kervansaray Halk Plajı yolayrımı.


.

.

Alsancak girişinde heykel grubu.


Alsancak.


Pine Bay Club.


.

Girne Çevreyolu yolayrımı.


Karaoğlanoğlu Caddesi.


Karaoğlanoğlu Şehitliği:
Kıbrıs Barış Harekatı sonucunda ölen Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerinin (subay, astsubay, erbaş ve erler) anısına Türkiye tarafından yapılan Girne 'deki şehitlik. Şehitliğe, Kıbrıs Harekâtı'nda Kıbrıs'a ilk çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri alayının komutanı olan Halil İbrahim Karaoğlanoğlu 'nun ismi verilmiştir. 8 subay, 5 astsubay, 57 erbaş ve er olmak üzere toplam 70 TSK askerinin cenazesi yer almaktadır. 20 Temmuz 1976 tarihinde açıldıktan sonra 29 Ekim 1994 tarihinde de restorasyon çalışmaları tamamlanır.
Girişindeki iki ana sütun Kıbrıs Türkleri tarafından anavatan olarak kabul edilen Türkiye'ye açılan kapıyı temsil etmektedir. Batıdaki heykeller Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni temsil ederken, doğuda yer alan heykeller Türkiye'yi temsil eder. Bu iki heykel arasında bulunan boşluk ise Türkiye'ye açılan pencereyi temsil eder. Heykelin dört ayrı ayak üzerinde durması ise düzenlenen harekâtın dört gün içinde tamamlandığını belirtir.


.

.

.

.

.

.



.

.

.

.

Açık Hava Araç Müzesi:
Karaoğlanoğlu Şehitliği yanındaki Açık Hava Araç Müzesi,
1974 Kıbrıs Barış Harekatında Rum tarafının kullandığı ağır silah ve harp araçlarından oluşmaktadır.


.

.

.

.

.

.

Alsancak Milli Park.


Barış ve Özgürlük Müzesi girişinde yaban mersini.


Barış ve Özgürlük Müzesi:
Kıbrıs Türk mücadele tarihinde bir dönüm noktası olan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın başladığı 20 Temmuz günün gecesi karargah olarak kullanılan bu evin girişinde meydana gelen şiddetli bir patlamada 50'inci Piyade Alay Komutanı Piyade Kıdemli Albay İbrahim Karaoğlanoğlu, Hava İrtibat Subayı Pilot Binbaşı Fehmi Ercan ve iki er şehit olmuştur. Bu nedenle tarihi belge özelliği kazanan ev,  Kıbrıs Barış Harekatı'nı ölümsüzleştirmek amacıyla müze olarak düzenlenerek harekâtın ikinci yıldönümünde Barış ve Özgürlük Müzesi olarak açılmıştır.

.

Özgürlük ve Barış Anıtı:
.

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı' nın başlangıç noktası olan Yavuz Çıkarma Plajı (Girne' nin 8 Km Batısı) girişine dikilmiş ve 20 Temmuz 1978 tarihinde açılmıştır. Anıtın boyu 41.75 metredir.
.

Anıtın Simgeleri:
A) Kuzey yönü esas alınarak yerleştirilen yüksek kitle, Türk Ordusunu ve onun gücünü, disiplinini, dinamikliğini simgelemektedir.
B) Gittikçe yükselen ve yüksek elemanı kucaklayıp onun hareketine katılan kütle ile Kıbrıs Türk toplumunun ezilmiş durumdan toparlanıp, güçlenerek mücadele edişi, Anavatan' dan gelen güç ile birleşerek, özgürlüğe doğru yükselişi ifade edilmektedir.
C) Birbiri ile kucaklaşan iki kütle arasındaki boşluk Kıbrıs' tan Anavatan' a açılan "Ümit Kapısını" simgelemektedir.



.

.

Özgürlük ve Barış Anıtı alanında çeşme.


Öğle yemeği, Yavuz Çıkarma Plajı manzaralı:
Ton balığı, barbunya pilaki, çay.


Yavuz Çıkarma Plajı.


.

Merit Park Hotel & Casino.


70 km. ileride Toroslar' ın silueti.


.

Ice Lounge & Club.


Şehit Ali Lakay Sokak.


.

Yol kenarında karahindiba ve nergis.


Saint Tropez Restaurant Français.


Alsancak sahili.


Yeşiltepe - Ilgaz yolayrımı.


Karaoğlanoğlu Caddesi.


Zil Zurna Taverna & Restaurant.


Merit Royal Hotel & Casino yolayrımı.


Alsancak şehir merkezi yolayrımı: Ankara Caddesi.



Alsancak yolayrımında heykel.


.

Capitano Taverna & Meyhane.


Pirmert Alüminyum reklam aracı.


Karaoğlanoğlu Caddesi.


Lapta ve Selvili Tepe.


.

Lapta' ya doğru üzüm bağları.


Lapta:Girne ilçesine bağlı kasabadır. Girne’nin 14 km batısında , Girne sıra dağlarının  1024 metre yüksekliği ile en yüksek tepesi olan Servili Tepe' nin kuzeyinde ve  Girne – Güzelyurt anayolu üzerinde yeralan büyük bir yerleşim yeridir.
.
Tarih boyunca Lapathos , Lapethia , Lapethos , Lapida , Lapitho , Lapithos , Lapthia , Lambousa , Imeroessa ve Lapithea adları ile anılmıştır. Lapta, deniz ve dağ arasına amfitiyatro şeklinde kuruludur. Fiziki konumu, yemyeşil dağları, gür bitki örtüsü, ılıman iklimi  ve bol suyu ile Kıbrıs’ın en güzel yerleşim yerlerinden biridir.
.
1974’ten önce Lapta;  Kıbrıs standartlarında büyük bir yerleşim yeri olması ve  nüfusunun fazla oluşu  nedenleriyle yedi ayrı bölgeye (semt - muhtarlık) ayrılmıştır. Rumların yaşadığı 6 bölgenin idari sınırları, o mahallerdeki kiliselerin varlığı temel alınarak saptanmıştır ve o bölgeler Rumca “kilise bölgesi” anlamına gelen “enoria” adıyla söylenmekteydi. Yedinci bölge ise Türklerin yaşadığı bölgeydi . Bu bölge “Türk Mahallesi” olarak bilinirdi ve muhtarı Türkler tarafından seçilirdi. 1974’ten sonra Lapta’daki eski Türk Mahallesi dışında kalan 6 mahallenin (muhtarlığın) isimleri Lapta Türk Belediyesi tarafından değiştirilmiştir.
.
Lapta turizm bölgesidir ve Kıbrıs' ta ilk otel 1924 yılında burada açılmıştır. Kıbrıs' ın yoğun otel, restoran ve bar bölgesidir. Nüfusa göre önemli bir oranda Alman ve İngiliz vatandaşı ikamet etmektedir.
.
12 ay boyunca sürdürülebilir turizm yapılmakta, dağcılık ve doğa yürüyüş yolları mevcuttur. Sahilde Lapta Sahil yürüyüş yolu vardır.

.

Kasabanın çalışan kesiminin büyük bir kısmını memur ve işçiler oluşturmaktadır. Geriye kalanlar ise turizm sektörü ve küçük sanayi işletmelerinde çalışmakta veya tarım, hayvancılık ve balıkçılık ile uğraşmaktadır.
.
Her yıl Haziran ayında geleneksel olarak 'Lapta Turizm Festivali' düzenlenir.




Lapta ve Huzurevi yolayrımı.


Fevzi Çakmak Caddesi.


Newmoon Restaurant & Bar.


Punjab Indian & European Restaurant & Bar.


.

Veni Vici Restaurant.


.

Calamari Restaurant.


Lapta Holyday Club.


Manolya Resort Otel.


Midnight Club.


Fly Inn Restaurant & Cafe & Bar.


Le Chateau Lambousa Hotel.


L.A. Hotel.


Lapta.


.

Caravan Camping.


.

Lapta sahilinden görünüm.


Enginar tarlası.


Lapta Sahil Yürüyüş Yolu yolayrımı.


.

.

Kamelya Sokak.


.

.

Açelya Sokak.


Selvili Tepe.


.

Girne' ye doğru.


Lapta Sahil Yürüyüş Yolu.


.

.

.

Yürüyüş yolundan Karşıyaka.


.

Zihni's Coastal Cafe.


.

Yürüyüş yolu bitiş noktası.


.

.

.


Sardunya Beach Cafe.


Anayola çıkış yolu.


Yılbaşı yorgunu.


Güzelyalı Caddesi.


Monamour Night Club.


Club Simena Holiday Village.


Güzelyalı Caddesi.


Karşıyaka:
.
Girne ilçesine bağlı bir köydür. Köyün eski adı Rumca kral anlamına gelen Vasilya' dır.
.
Tarım ve hayvancılık önemli geçim kaynağı iken hızlı yapılaşma ve dışarıdan göçle köy yapısı dağınık yerleşim yerine dönüşmüş. Halen bakımlı zeytin ağaçları ve seyrek de olsa harnup ağaçları mevcut.
.
Köydeki tarihi eserler: Karşıyaka (Vasilya) Camisi, Agios Constantine Kilisesi, Vasilya Agia Paraskevi Manastırı, Agia Marina Manastırı ve Şapeli, Panagia Kriniotissa Manastır ve Şapeli' dir. 



Tolga's Restaurant & Cafe & Bar.


Jessic Bar & Restaurant.


.

Bazı izler kalıcıdır.


.

.

Karşıyaka yolayrımı.


.

.

Karşıyaka Atatürk Parkı' nda yağmur iyice yoğunlaşıyor.



Güzelyalı Caddesi.


Yürüyüş Bitişi: Karşıyaka Güzelyalı Balina Tesisleri.
Saat: 16.00


Akşam yemeği evde: Kolakas.

.

.

.

Bu yolun yolcusu: Karşıyaka Güzelyalı sahilinde.

.

.

.
.
@byhuseyinramiz
.
.
.
.
KIBRIS YÜRÜYÜŞ TOPLAMI: 304 km.
.
TOTAL DİSTANCE: 1.960 km.

2 yorum: