19 Ağustos 2024 Pazartesi

Travel Edirne 03 : Süloğlu

 

.

TRAVEL EDİRNE 03: SÜLOĞLU

.

GEZİ TARİHİ: 08 Ağustos 2024, Perşembe.

Süloğlu:

Cumhuriyetin kurulduğu ilk dönemlerinde köy, daha sonra belde ve sonrasında ilçe olur. Kaymakamlık ve belediyesi olan köy durumundadır. Ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. İlçenin yaklaşık 3 km. kuzeyindeki baraj gölünde mesire alanı vardır.

Garnizon lojmanları.

.

.

.

.

.

.

.

.

Çay bahçesi.

.

.

.

.

.

@bygölgegezgin

Travel Edirne 02 : Edirne

 

.

TRAVEL EDİRNE 02: EDİRNE

.

GEZİ TARİHİ: 15 Ağustos 2024, Perşembe.

Edirne:

Türkiye' nin batısında Bulgaristan ve Yunanistan sınırındaki serhat şehri, 1363-1453 yıllarında Osmanlı' ya başkentlik yapar.Eski dönemde Uskudama adında bir Trakya şehriyken yerine Romalılar Hadrianopolis adında şehri kurarlar, Osmanlı döneminde bu isim Edirne olarak evrilir.

Osmanlı sarayı, Selimiye camisi, II.Beyazıt külliyesi, kapalı çarşıları ile diğer din ve kültürlere ait yapılarıyla tarihi zenginliği yansıtır.

Edirne ciğeri ve badem ezmesi yemeden geçilmeyecek yerlerden.

.

Selimiye camisi, 1575.

Selimiye arastası, 1590.

.

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa çeşmesi, 1667.

Yazıtı.

Edirne Belediyesi.

Atatürk bulvarı.

Hürriyet meydanında tarihi çeşme.

Uğur Mumcu anıtı.

Eski tümen karargahı.

Hürriyet meydanında Atatürk heykeli.

Saraçlar cadde girişi.

Saraçlar caddesi.

Alipaşa Çarşısı, İğneciler kapısı, 1565.

Alipaşa Çarşısı, Orta kapı, 1565.

.

Alipaşa çarşısından görünüm.

Güreşçiler heykeli.

Saraçlar caddesi.

.

.

.

Balık Pazarı caddesi.

Edirne Ciğercisi, Kazım & İlhan Ustalar.

.

Edirne ciğeri, soğan, kızarmış biber ve yoğurt eşliğinde.

Hayrabolu tatlısı.

.

.

.

.

.

Bu gezinin yolcusu: Edirne' de.

.

.

.

.

.

@bygölgegezgin

7 Ağustos 2024 Çarşamba

Travel Çanakkale 36 : Ayvacık - Behramkale - Assos - Athena Tapınağı

 

.

TRAVEL ÇANAKKALE 36: AYVACIK - BEHRAMKALE - ASSOS

ATHENA TAPINAĞI

.

GEZİ TARİHİ: 01 Ağustos 2024, Perşembe.


Behramkale Köyü:

Osmanlı döneminde kurulan ve antik surlar içinde yer alan eski bir köydür. Antik şehrin ters yönünde kuzey batı yamaçlarında kurulmuş, yaklaşık 150 hanelidir. Sit alanı içinde kaldığından yeni bina yapılmaz, sadece restore edilir. 

Köyde otel, pansiyon, hediyelik eşya tezgahları, restoran ve kafeleri ile turizme açıktır. Köy girişinden Assos Antik kenti ve Athena Tapınağı' na çıkana kadar bu tesislerin hepsi görülür. 

Köy içinde Osmanlı döneminde kalma cami ve köprü bulunur.


Behramkale köyü girişinde Aristoteles heykeli:

Aristoteles, Orta Makedonya eyaletinin bir parçası olan Stadira kentinde MÖ. 384 yılında doğar ve Antik Yunanistan' ın en önemli filozoflarından biri olur. Mantık, fizik, biyoloji, zooloji, astronomi, metafizik, etik, estetik, ruh, psikoloji, dilbilim, ekonomi ve siyaset gibi birçok alanda eserler verir; çalışmaları ile Kopernik, Galileo, Newton gibi bilim adamlarına dayanak sağlar, Avrupa ve İslam coğrafyasını etkiler. Atina' da Platon' un akademisine katılan Aristoteles, Platon' un ölümü üzerine Büyük İskender' e hocalık yapar, "Cihan imparatoru yetiştiren üstat" diye anılır.

Aristotales, Platon' un öğrencilerinden biri olan ve Assos kentinde bulunan Atarneuslu Hermias' ın yanına danışman olarak gelerek buraya yerleşir, özellikle Midilli adasında pek çok deney, inceleme ve gözlemlerde bulunur. Assos' taki akademide Platon' un İdealar Teorisi' ni eleştirdiği derslerini sürdürür, ahlak ve siyaset alanındaki düşüncelerini kaleme alır. Bir yıl kadar kaldığı Midilli' de Hermias' ın evlatlık kızı Püthias ile evlenir.

İskender Makedonya kralı olunca, Aristoteles Atina' ya tekrar döner ve kendisine ait Liceum isimli bir felsefe okulu açar. Büyük İskender' in ölümü üzerine Atina' yı terk eden Aristotales, MÖ. 322' de vefat eder.


Assos Ballım Dondurmacısı.

Köy çeşmesi.

.

.

Antik kente çıkan yol.

Athena tapınağı girişi.

Athena Tapınağı:

Assos kentinin koruyucu tanrısı Athena'dır. Gök tanrı Zeus' un kızı olan savaş tanrıçası Athena evlenmemiş, kızları, kentleri, zanaatkarları, filozofları ve eğitimi koruyan tanrıçadır. Tanrıçanın kutsal hayvanı baykuş, bilgeliği sembolize etmektedir. MÖ. 540-530 tarihlerinde inşa edilen tapınak Anadolu' daki en eski Dor tapınağıdır. Assoslular Athena tapınağını akropolisin doğu kenarına yakın bir noktaya yerleştirerek özellikle gemilerde yolculuk edenlerin görmelerini arzu etmişlerdir. 


.

.

.

.

.

Athena Tapınağı' ndan manzaralar.

.

.

.

.

.

Bu gezinin yolcusu :Athena Tapınağı' nda.

.

.

.

.

.

@bygölgegezgin